Cocoş în vin roşu, o reţetă de sărbătoare propusă de chef Liviu Balint

Cocoş în vin roşu, o reţetă de sărbătoare
propusă de chef Liviu Balint

Cocoş în vin roşu, o reţetă de sărbătoare propusă de chef Liviu Balin.  FOTO taste.com

Chef Liviu Balint propune pentru perioada sărbătorilor de iarnă „Coq au vin” sau, pe româneşte, „cocoş în vin”, un preparat care umple casa cu mirosul lui îmbătător şi este foarte uşor de preparat, fiind o bună opţiune pentru cei care nu consumă carne de porc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru friptură ai nevoie de pulpele superioare şi inferioare de la un cocoş, precum şi pieptul, 250 grame şunculiţă, 3 linguri mari de unt, 800 mililitri vin roşu (în ton cu sărbătorile de iarnă), 400 mililitri supă de pui, o lingură pastă de tomate, 2-3 frunze de dafin, un sfert de linguriţă de cimbru, 3 căţei mari de usturoi, sare, piper şi două linguri de amidon.

Garnitura e la fel de sofisticată şi se obţine din 12 cepe eşalote mai mici, 2 linguri ulei, 150 mililitri vin roşu, o frunză mică de dafin, 4 tulpini pătrunjel, o crenguţă cimbru, 450 grame ciuperci champignon proaspete, 2 linguri de unt, una de ulei, din nou sare, piper şi frunze de pătrunjel pentru ornat.

Să începem cu începutul - mai întâi spală bine cocoşul şi porţionează-l. Încălzeşte untul într-o tigaie sau un wok mare şi căleşte puţin şunculiţa. După ce este rumenită, scoate-o din tigaie. E rândul bucăţilor de carne să capete o culoare aurie pe ambele părţi, în acelaşi ulei. Ai ajuns în momentul acela în care ai nevoie de ajutorul de bucătar: condiment tip vegeta gust de găina, alături de piper şi sare vor face tot ce ştiu mai bine pentru a pune în valoare gustul cărnii de cocoş. Adaugă deasupra şunculiţa şi lasă cam 10 minute să se cunoască mai bine, după care poţi turna vinul şi supa până e totul acoperit. Asezonează cu cimbru, usturoi zdrobit, dafin şi pastă de tomate şi lasă la fiert, sub capac, până se înmoaie carnea. 

Iar acum te poţi ocupa de garnitură - ceapa curăţată, dar întreagă, se căleşte pe ambele părţi astfel încât să rămână întreagă. Adaugă peste ea 150 mililitri din vinul în care cocoşul fierbe de zor şi lasă la fiert împreună cu condimentele. Căleşte, printre picături, şi ciupercile, într-un dans de ulei, unt şi condimente. După ce şi acestea căpăta o apetisantă culoare aurie, se adaugă cepei împreună cu carnea scoasă din vin şi cu şunculiţa. Din amidon şi puţin vin în care a fiert carnea, se face un amestec pe care îl vei răsturna înapoi în sosul de vin. Lasă la fiert până se leagă şi serveşte-l alături de carne şi garnitură.

Cocoş în vin roşu e gata şi umple casa cu mirosul lui îmbătător. Iar aspectul şi mai plăcut e împărtăşirea acestui preparat cu cei dragi.

 

 

citeste totul despre: