Cele mai sănătoase şi gustoase moduri în care poţi să pregăteşti carnea la grătar: cum eviţi compuşii cancerigeni care se pot forma în timpul gătitului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO foodstory.stirileprotv.ro
FOTO foodstory.stirileprotv.ro

Carnea gătită la grătar, considerată, de altfel, un preparat sănătos şi preferată în locul celei prăjite în ulei tocmai din acest motiv, poate creşte riscul de apariţie a cancerului. Din fericire, ne putem bucura de gustul aromat al fripturii la grătar şi ne putem păstra în acelaşi timp sănătatea dacă avem în vedere câteva reguli de preparare.

De la începutul sezonului cald, dorinţa de a face un grătar în aer liber creşte odată cu temperaturile. Carnea care sfârâie deasupra jăraticului încins, căpătând, uşor-uşor, o nuanţă aurie, mirosul ademenitor de friptură care îmbogăţeşte aerul, dar şi aspiraţia la un stil de viaţă sănătos, fără prăjeli, ne îndeamnă să ne punem pe treabă şi să pregătim un grătar de pomină. 

Adevărul este însă că, deşi delicioasă şi, în teorie, preferabilă în locul mâncărurilor prăjite în ulei, carnea preparată pe grătar creşte riscul de apariţie a cancerului. 

Institutul American de Cercetare pentru Cancer a publicat un raport în care cancerul la stomac apare corelat cu procentajul de grăsime din corp, consumul mare de alcool şi consumul mare de carne procesată. În cazul cărnii pregătite pe grătar, pericolul este mai mare, întrucât gătitul cărnii la temperaturi ridicate duce la formarea unor substanţe numite aminele heterociclice (HCA). În acelaşi timp, se formează hidrocarbura aromatică policiclică, când grăsimea din carne se scurge şi arde pe grătar, provocând fum, prin intermediul căruia compuşii se pot depozita pe alimentul gătit. Potrivit Centrului de Control şi Prevenire a Bolilor şi Institutului Naţional pentru Cancer, cele două substanţe sunt cancerigene. De fapt, un regim cu un nivel mare de amine heterociclice este cauza unui risc ridicat de cancer la sân, colon, ficat, piele, plămân şi prostată, iar dietele cu multe hidrocarburi aromatice policiclice au fost relaţionate cu leucemie, infecţii gastrointestinale şi cancer pulmonar, potrivit publicaţiei „Huffington Post”.

Există, însă, modalităţi de a preveni formarea acestor compuşi şi de a ocoli pericolul în timpul preparării cărnii la grătar:

1. Marinarea cărnii cu cel puţin 30 de minute înainte de preparare. Condimentele şi aromele oferă protecţie, potrivit agenţiei Mediafax, printre acestea aflându-se ardeiul gras, cimbrul, salvia, usturoiul şi mai ales rozmarinul.

2. Preîncălzirea cărnii la cuptor sau la microunde, pentru a nu o expune direct la temperaturi ridicate.

3. Cu cât este tăiată mai subţire felia de carne, cu atât va cădea mai puţină grăsime pe grătarul încins. 

4. Timpul în care lăsăm carnea pe grătar să fie cât mai scurt. 

5. Gătirea cărnii la o temperatură mai joasă pe grătar, întrucât aminele heterociclice se formează la 162 grade Celsius.

6. Fructele şi legumele sunt bogate în fitochimicale care combat cancerul şi pot ajuta la anularea efectelor dăunătoare ale cărnii supragătite. Puteţi amesteca legumele cu bucăţi mai mici de carne pentru a scurta perioada în care le lăsaţi pe grătar.

7. Dacă o parte din bucata de carne se arde, aceasta trebuie rasă şi curăţată, aşa cum trebuie procedat şi cu murdăria şi arsurile care rămân pe grătar.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite