Cel mai bine păzite reţete din lume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Reţeta puiului vândut de KFC este obţinută în trei fabrici diferite, pentru ca niciun angajat să nu o poată recompune integral FOTO: glogster.com
Reţeta puiului vândut de KFC este obţinută în trei fabrici diferite, pentru ca niciun angajat să nu o poată recompune integral FOTO: glogster.com

În condiţiile în care există o lege a etichetării alimentelor şi chimiştii pot să descifreze astăzi orice ingrediente, poate părea greu de crezut că mai poţi ţine secret o reţetă. Şi totuşi, nimeni nu ştie exact ce conţine băutura Coca Cola, puiul de la KFC sau lichiorul franţuzesc Chartreuse. Reţetele sunt bine păstrate în seifuri.

Reţete secrete au existat din toate timpurile. Înainte ca autorităţile să solicite listarea ingredientelor pe etichetă, toate reţetele erau secrete. Nimeni nu ştia ce conţineau acele elixiruri miraculoase despre care producătorii pretindeau că pot vindeca orice, de la artrită şi până la depresie. În realitate, licorile „miraculoase“ făceau mai mult rău decât bine, iar asta pentru că, au descoperit mai târziu chimiştii, conţineau tot felul de substanţe, de la diverse extracte din plante toxice, până la morfină şi cocaină. După ce legea etichetării a intrat în vigoare, elixirurile bune la orice au dispărut brusc de pe piaţă.

În zilele noastre, este destul de greu să păstrezi o reţetă secretă. Dincolo de faptul că ingredientele sunt trecute pe etichetă, chimiştii pot descompune orice băutură sau preparat pentru a afla ingredientele. Cu toate acestea, este mai greu să reproduci proporţiile în care sunt folosite ingredientele pentru a replica un aliment sau o băutură.

Deşi există o legislaţie care protejează consumatorii, realitatea este că nu putem şti niciodată foarte exact ce conţin produsele pe care le consumăm. Aşa se face că şi în ziua de astăzi există reţete pe care nimeni nu le cunoaşte integral, iar misterul ce le înconjoară cresc reputaţia produselor şi, bineînţeles, vânzările. Iată câteva dintre secretele bine păzite:

Coca Cola

Legenda care înconjoară reţeta Coca Cola este aproape la fel de faimoasă precum produsul în sine. Cea mai populară băutură din lume a fost inventată în 1886, de farmacistul John S. Pemberton. Ca să păstreze ingredientele secrete, Pemberton nu a notat niciodată reţeta, ci a împărtăşit-o unor apropiaţi. Abia în 1919, când compania a avut nevoie de un împrumut de la bancă, directorul de atunci a scris reţeta pe o hârtie şi a închis-o într-o cutie metalică, pe care a depus-o drept garanţie într-un seif al băncii. Din 2011, cutia metalică a fost expusă în muzeul interactiv din Atlanta al companiei.

Din când în când, diverse persoane pretind că au descoperit reţeta originală a lui Pemberton, dar reprezentanţii Coca Cola au infirmat de fiecare dată autenticitatea acesteia. Cele două ingrediente principale, extrasul de coca şi nucile de cola, au dat numele produsului Coca-Cola.

KFC

Nimeni nu a reuşit să reproducă până acum gustul unic al crustei care acoperă aripioarele şi celelalte bucăţi de pui vândute de Kentucky Fried Chicken, iar asta pentru că este încă una intre cele mai bine păzite reţete din lume. Reprezentanţii companiei şi-au luat măsuri de precauţie atât de riguroase, încât nici chiar angajaţii companiei nu pot recompune integral reţeta. Crusta conţine un amestec de 11 ierburi şi condimente, dar el este obţinut în două fabrici diferite, iar omogenizarea se face într-o a treia fabrică.

Ca şi reţeta Coca Cola, aceasta este păstrată bine într-un seif. Mulţi oameni au pretins că ar fi descoperit reţeta, iar o analiză de laborator a scos la iveală o reţetă simplă, compusă doar din făină, sare, piper şi glutamat de sodiu.

Batoanele Hershey

Batoanele de ciocolată Hershey sunt lider în SUA pe segmentul de ciocolată premium. Dar până a ajunge la gustul unic al ciocolatei cu lapte pe care o cunoaştem astărzi, Milton S. Hershey a încercat vreme de trei ani să găsească o reţetă. Când, în cele din urmă, a fost mulţumit de produsul creat, Hershey nu a vrut să dezvăluie ingredientele. Primul baton de ciocolată care i-a purtat numele a apărut pe piaţă în anul 1900, iar reţeta misterioasă a sporit faima produselor Hershey.

Lichiorul Chartreuse

În 1737, un călugăr pe nume Jérôme Maubec a descoperit în mănăstirea în care trăia, Mănăstirea Chartreuse din Vauvert, lângă Paris, reţeta secretă a unui elixir binefăcător. Aceasta fusese dată în paza mănăstirii în anul 1605 de un mareşal al regelui Henric al IV-lea al Franţei. Călugărul a modificat-o, distilând 130 de plante şi flori din Alpii Francezi, iar rezultatul pare a fi opera unui adevărat alchimist, dată fiind complexitatea băuturii „divine“.

bauturi

FOTO: chartreuse.cz

Lichiorul franţuzesc Chartreuse este astăzi una dintre băuturile spirtoase cele mai vechi şi mai misterioase din lume, fiind una dintre „comorile“ de preţ ale Franţei. Reţeta iniţială se păstrează în cele două tipuri de lichior produse astăzi, Green Chartreuse şi Yellow Chartreuse. Doar doi călugări ai ordinului mai ştiu cum se prepară lichiorul, dar au făcut un jurământ de tăcere pentru a păstra secretul.

Dr Pepper

O altă reţetă bine păstrată este cea a băuturii răcoritoare Dr Pepper. Legenda spune că ea a fost împărţită în două şi fiecare jumătate este bine păzită în bănci diferite din oraşul american Dallas, astfel încât nimeni să nu poată reproduse integral reţeta. Nimeni nu ştie exact care sunt cele „23 de arome şi alte ingrediente“ despre care vorbesc producătorii, iar reţeta este suficient de complexă pentru a nu putea fi reprodusă.

image

FOTO: americansweets.co.uk

Irn-Bru

Reţeta acestei băuturi răcoritoare originară din Scoţia este transmisă din generaţie în generaţie din 1901 încoace. Doar trei persoane o cunosc astăzi: fostul preşedinte al companiei Robin Barr, fiica lui, Julie, şi un membru al consiliului director, dar numele acestuia nu a fost făcut public. Despre această băutură se ştie până acum că ar conţine 32 de ingrediente, iar unul dintre ele este fierul.

bauturi

FOTO: lidtime.com

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite