Articol publicitar

Cele mai nutritive Fructe şi Legume de sezon. Idei de reţete: Ce mâncăm toamna?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
toamna

Frumuseţea toamnei nu stă doar în paleta de culori care pictează natura, ci şi în beneficiile pentru sănătate aduse de roadele acestui anotimp. Chiar dacă temperaturile devin din ce în ce mai scăzute, pământul abundă de diversitate şi ne oferă cele mai nutritive alimente. Doar în plin sezon, te poţi bucura de cea mai mare cantitate de nutrienţi, savoarea fructelor, dar şi diversitatea soiurilor.

Opţiunile pentru o alimentaţie cât mai sănătoasă sunt foarte variate, aşadar află ce fructe şi legume să urmăreşti şi ce poţi găti inedit cu ele.

⦁ Mere

Merele sunt cele mai răspândite şi accesibile fructe. Acestea sunt disponibile întreg anul, însă în această perioadă le poţi consuma proaspăt culese. Deoarece există peste 60 de soiuri doar la noi în ţară, aromele sunt foarte variate. Pe lângă autenticitatea gustului, aceste fructe conţin mulţi antioxidanţi ce ajută la diminuarea riscului dezvoltării altor boli în organism. 

Chiar dacă sunt atât de lăudate, te-ai întrebat vreodată ce conţin merele? Ei bine acestea au în compoziţie vitamina C, vitamine din complexul B, pectina şi minerale precum calciu, potasiu şi fosfor.

Un alt lucru pe care sigur nu îl ştiai despre acest fruct este faptul că majoritatea substanţelor nutritive şi a vitaminelor se găsesc în coajă. Aşadar, savurează un măr zemos fără a înlătura coaja.

Iată aici 3 idei de reţete inedite prin care poţi consuma merele: Mere coapte, Salată de legume cu mere şi Mere în pijama.

⦁ Conopida

Conopida este considerată cea mai valoroasă legumă din punct de vedere al proprietăţilor antiinflamatorii şi antioxidante din familia cruciferelor. Această legumă protejează organismul împotriva afecţiunilor cardiovasculare şi a accidentelor vasculare cerebrale. Conopida a devenit populară datorită cantităţii scăzute de carbohidraţi, fiind una din cele mai bune surse de vitamina C şi K.

Poţi introduce foarte uşor conopida în alimentaţia ta, folosind un soup maker şi preparând o mulţime de reţete de supe creme. Îţi recomandăm: Supă cremă de conopidă, Supă cremă de conopidă cu cartofi şi smantana sau Supă cremă de conopidă şi brocoli.

⦁ Dovleacul şi dovleceii

Una dintre vedetele acestui anotimp este fără doar şi poate dovleacul. Deşi acesta are asocieri cu sărbătoarea de Halloween este renumit şi datorită beneficiilor aduse organismului. Dovleacul este bogat în Omega-3, vitamina A, având în compoziţia sa şi beta-caroten, potasiu şi fibre.  Chiar dacă acesta are puţine calorii, abundă în fibre, minerale şi vitamine, fiind recomandat pentru controlul colesterolului şi al greutăţii corporale.

De asemenea, seminţele de dovleac sunt recomandate pentru o bună funcţionare a inimii, dar şi pentru compoziţia lor, fiind bogate în fier, vitaminele B2, B6 şi E şi acizi graşi Omega-3.

Dovleacul poate fi preparat în nenumărate moduri, aşadar se poate introduce cu uşurinţă în diverse reţete culinare. Poţi încerca: Dovleac copt la cuptor cu scorţişoară şi miere, Risotto cu dovleac sau Supă cremă de dovleac.

⦁ Pere

Regina acestui anotimp este nimeni alta decât para. Aroma, mirosul şi gustul o diferenţiază de orice alt fruct. Para este bogată în vitamine, antioxidanţi şi nutrienţi, dar conţine şi carbohidraţi şi pectină. 

Consumă acest fruct cu tot cu coajă deoarece conţine de patru ori mai mulţi fitonutrienti decât pulpa, contribuind la o bună funcţionare a sistemului nervos şi a inimii. Un alt motiv pentru care ar trebui să introduci cel puţin o pară în alimentaţia ta este faptul că îţi va asigura 22% din aportul zilnic necesar de fibre.

Iată aici 3 idei de reţete inedite prin care poţi introduce perele în alimentaţia ta: Risotto cu pere şi gorgonzola, Pere în sos de vin sau Pere caramelizate.

⦁ Sfecla

Sfecla roşie este una dintre cele una dintre cele mai benefice legume pentru organism. Aceasta este un energizant natural, fiind bogată în vitaminele B şi C, magneziu, fier şi potasiu. De asemenea, are şi un conţinut ridicat de antioxidanţi şi nitraţi, îmbunătăţind circulaţia sanguină. 

Sfecla roşie ajută la detoxifierea organismului, creşte rezistenţa organismului la efort şi luptă împotriva inflamaţiilor.

Foarte utilizată  în sucuri proaspăt stoarse, risotto, paste, ciorbe sau salate, sfecla roşie nu lipseşte dintr-o alimentaţie sănătoasă. Poţi încerca: Humus cu sfeclă roşie, Risotto cu sfeclă roşie şi gorgonzola sau Clătite cu sfeclă roşie şi ciocolată.

Toamna este un anotimp foarte darnic în materie de legume şi fructe bogate în nutrienţi şi cu o aromă deosebită. Profită de acest lucru şi adaugă în alimentaţia ta cât mai multe alimente sănătoase şi gustoase. Nu ezita să încerci şi reţete noi!

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite