Cele mai deranjante greşeli pe care le fac chelnerii faţă de clienţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O cină luată în oraş, pentru care scoatem bani buni din buzunar, ar trebui să ne binedispună şi să ne relaxeze. Nu numai calitatea mâncării este cea care ne face să revenim cu plăcere într-un restaurant. La fel de important este profesionalismul angajaţilor care lucrează direct cu clienţii, de la barmani la chelneri, un aspect  adesea ignorat de patroni.

Personalul unui restaurant are puterea de a atrage sau de a pune pe fugă clienţii, iar cei mai în măsură ca să identifice problemele din branşă sunt chiar chelnerii cu experienţă sau şefii de sală care s-au lovit de probleme de conduită ridicate de colegi şi de subalterni în decursul timpului.
Iată greşelile majore pe care le fac chelnerii în relaţia cu clienţii, multe dintre ele devenite regulă pentru personalul anumitor restaurante, conform thrillist.com:

Clientul ignorat pentru că stă la masa din zona colegului

Fiecare client refuzat de un chelner pentru că „nu este masa mea“ duce la formarea unei păreri negative despre întregul personal al restaurantului. Indicat este ca solicitarea să fie cel puţin adusă la cunoştinţa chelnerului care ar trebui să rezolve cererea clientului. 

Detaliile considerate moft

Atunci când cineva solicită ca alături de friptura comandată să fie adăugată şi o lingură de muştar sau să fie exclus din reţetă un anumit ingredient, mulţi chelneri consideră că au de-a face cu un client dificil şi „uită“ ce au fost rugaţi. Ignorarea detaliilor de acest gen nu face decât să tensioneze relaţia angajat-client şi să irosească timpul tuturor: ceea ce nu este rezolvat de la bun început, tot va trebui reparat mai târziu.

Paharele şi sticlele goale care se adună pe masă

Probabil că există şi persoane care simt că se distrează de minune în funcţie de câte pahare şi sticle golite au pe masă, însă acest lucru nu face decât să ofere o imagine a calităţii serviciilor dintr-un local în faţa tuturor clienţilor care observă detalii de acest fel.

Chelnerii care ghicesc în loc să întrebe 

Nimeni nu se supără când chelnerul uită să întrebe de la bun început dacă trebuie să pună gheaţă în băutura comandată sau dacă friptura trebuie făcută bine sau mai în sânge. Problema apare atunci când această greşeală devine regulă şi chelnerul preferă să decidă el în locul clientului în loc să revină cu o întrebare clarificatoare.

Angajatul care nu notează niciodată comanda

Mulţi chelneri consideră că sunt mai bine văzuţi de clienţi şi de şefi dacă încearcă să memoreze comanda, evitând să noteze şi să repete ceea ce li s-a cerut, convinşi că este nepoliticos să nu te uiţi la client în timp ce acesta vorbeşte. Totuşi, este mult mai neplăcut să greşească sau să uite comanda, probleme pe care ajung să le realizeze abia atunci când se lovesc de ele.

Tacâmurile care lipsesc

Primele lucruri la care trebuie să fie atent chelnerul imediat după ce soseşte clientul sunt tacâmurile şi paharele. Un client nevoit să aştepte cu farfuria în faţă pentru că nu i s-a adus când trebuia furculiţă sau lingură, este un client dezamăgit.

Felurile de mâncare aduse cu pauze

Atunci când felurile de mâncare sosesc la masă pe rând, cu întârzieri destul de mari, cei care au farfuria în faţă preferă, de regulă, să aştepte ca toată lumea să primească ce a comandat. Aşa că mâncarea se răceşte în timp ce unii se uită lung la farfurie, iar alţii se uită lung după chlenerul care nu mai vine. 

Chelnerul mult prea prietenos

Chelnerii care îşi tutuiesc clienţii de cum păşesc pe uşa restaurantului nu sunt prietenoşi, ci nepoliticoşi. Chiar dacă angajatul este mai în vârstă decât clientul, atitudinea mult prea amicală nu este apreciată. 

„Mai terminaţi ce aveţi în farfurie?“

Nimănui nu-i place un chelner care parcă stă să evalueze fiecare înghiţitură a clientului, pregătit să-i ia farfuria din faţă cât ai clipi, chiar dacă este presat de următoarea rezervare. O astfel de atitudine stresează clientul şi îl face să simtă că este dat afară. La fel de nepoliticos este ca angajatul să înceapă să strângă farfuriile goale de pe masă înainte să termine toată lumea de mâncat. 

Şuetele în restaurant

Poate că nu este cea mai aglomerată oră din zi pentru restaurant, dar asta nu înseamnă că angajaţii au voie să stea pe la colţuri şi să povestească ce au mai făcut în ultima vreme.

Paharul cu amprente

Un detaliu de care mulţi chelneri nu ţin cont este modul în care aduc la masă paharul cu băutura comandată. Este inacceptabil ca paharul să fie ţinut de partea superioară şi clientul să observe amprentele care tronează fix în locul din care se pregăteşte să bea. 

Misterele meniului

Cine nu a întâlnit măcar o dată chelneri pentru care meniul este o carte necitită şi care consideră că nu trebuie să ştie nimic despre componenţa felurilor de mâncare vândute în resturantul în care lucrează? Un chelner trebuie să insufle încredere şi nu este nimic mai penibil decât să i se răspundă unui client „nu ştiu exact ce să vă spun, bucătarul ştie“ ori de câte ori se cer informaţii exacte.

Ochii daţi peste cap

Cu siguranţă, clienţii se pot dovedi la rândul lor greu de mulţumit, dar asta nu este o scuză pentru chelnerii iuţi la mânie sau pentru cei care lasă să li se citească pe chip dispreţul faţă de un client sau altul.

Clientul „concediat“

O zi obositoare nu scuză un chelner nepoliticos, care nu ştie cum să scape mai repede de un client sosit în local cu 20 de minute înainte de închiderea bucătăriei. Chiar dacă acceptarea unei comenzi cu puţin timp înainte de terminarea programului presupune ore suplimentare, chelnerii ar trebui să zâmbească mai departe şi să respecte orarul stabilit de restaurant. 
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite