Cel mai mare mit despre vinul roşu, explicat de somelieri: trebuie savurat numai la temperatura camerei sau poate fi băut şi rece?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În opinia maestrului somelier Ian Cauble, există mai multe tipuri de vin roşu din Franţa care sunt mai plăcute atunci când sunt consumate la o temperatură de cel mult 12 grade Celsius, cum sunt vinurile tinere Cru Beaujolais, Chinon sau Côtes du Rhone. FOTO Arhiva
În opinia maestrului somelier Ian Cauble, există mai multe tipuri de vin roşu din Franţa care sunt mai plăcute atunci când sunt consumate la o temperatură de cel mult 12 grade Celsius, cum sunt vinurile tinere Cru Beaujolais, Chinon sau Côtes du Rhone. FOTO Arhiva

Băutorii de vin ştiu, din experienţă, că vinul roşu trebuie consumat numai la temperatura camerei pentru a-i simţi cu adevărat buchetul. Somelierii sunt însă de părere că există şi excepţii de la această regulă.

Vinul roşu se bea la temperatura camerei, iată regula după care se conduce băutorul de vin roşu. Deşi este o regulă care se aplică în cazul celor mai multor tipuri de vin roşu, somelierii consultaţi de publicaţia Huffington Post au explicat care sunt cazurile în care vinul roşu are un gust mai plăcut atunci când este savurat după ce a fost ţinut o vreme la rece.

Somelierul Victoria Kulinich a precizat că tipurile diferite de vin roşu au nevoie de temperaturi de servire diferite pentru a le evidenţia cele mai bune atribute, temperatură care se setează şi în funcţie de mâncarea pe ca o însoţeşte. 

Diferenţa dintre un vin roşu rece şi unul rece ca gheaţa

Un exemplu de vin roşu ceva mai uşor este Malbec, care poate fi consumat rece pentru a-i simţi mai bine aroma fructată. Ideea este că anumite tipuri de vin roşu pot fi servite reci, dar în niciuna caz reci ca gheaţa, subliniază somelierul.

„Este o diferenţă între vinul rece şi vinul rece ca gheaţa. Un vin rece ca gheaţa poate fi servit astfel numai dacă se încearcă ascunderea anumitor imperfecţiuni. Rece în cazul vinului roşu înseamnă câteva grade sub temperatura camerei, care poate face ca anumite varietăţi să fie mai plăcute la gust. Un exemplu sunt vinurile roşii cu un conţinut mare de alcool. De reţinut că vinurile reci nu se păstrează la fel de bine, dar reprezintă o alternativă în sezonul cald”, consideră şi somelierul Olivier Flosse.

La rândul său, somelierul principal Gino Santangelo punctează că vinurile roşii mai puţin taninoase au un gust mai plăcut atunci când sunt ceva mai reci, dar aminteşte şi el că nu se păstrează foarte bine, fiind recomandate în timpul verii. În opinia maestrului somelier Ian Cauble, există mai multe tipuri de vin roşu din Franţa care sunt mai plăcute atunci când sunt consumate la o temperatură de cel mult 12 grade Celsius, cum sunt vinurile tinere Cru Beaujolais, Chinon sau Côtes du Rhone.

Temperatura ideală pentru vinurile roşii cu nivel ridicat de tanin

Somelierii avertizează că vinurile roşii cu un nivel ridicat de tanin nu ar trebui savurate niciodată foarte reci, pentru că le afectează calităţile. Totuşi, un vin roşu la temperatura camerei, atunci când aceasta atinge 21 de grade Celsius, este prea cald, în timp ce temperatura ideală se încadrează între 16 şi 18 grade Celsius. Este recomandat în acest caz să puneţi sticla de vin la rece cu 15 minute înainte de a o desface, pentru a vă bucura pe deplin de conţinut.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite