Cei mai iuţi ardei din lume. Unul dintre soiuri nu a fost creat pentru consum uman

Cei mai iuţi ardei din lume. Unul dintre soiuri nu a fost creat pentru consum uman

Cei mai iuţi ardei din lume nu sunt pentru consum uman FOTO Shutterstock

Gustul picant sau iute este pe placul multor gurmanzi, însă nivelul de toleranţă diferă de la persoană la persoană. Fiecare individ are o limită de toleranţă, iar un aliment puţin picant pentru cineva poate declanşa o reacţie alergică periculoasă pentru altă persoană. Care sunt cei mai iuţi ardei din lume şi cum se clasifică ei?

Ştiri pe aceeaşi temă

În lume există zeci de specii de ardei, cu diferite grade de iuţime. Fiecare specie are un anumit grad, conform clasificării pe scara Scoville. Aceasta măsoară gradul de iuţime al ardeilor în unităţi de capsaicină (substanţa care dă gustul iute – n.r.).

Astfel, la bază este ardeiul gras (cu 0 unităţi capsaicină), iar la polul opus sunt mai multe soiuri, printre care Carolina Reaper, cu 1,5 milioane unităţi de capsaicină. În lume există soiuri chiar mai iuţi, însă ele nu au fost testate oficial de Cartea Recordurilor. Alte soiuri foarte iuţi sunt Moruga Scorpion, Death Spiral, White Ghost,  Bird's eye chili. Unii sunt atât de iuţi, încât nu pot fi culeşi decât cu mănuşi. 

Află aici care este cel mai iute ardei din lume şi la ce se foloseşte.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările