Cea mai bună soluţie pentru ca mâncarea reîncălzită să rămână gustoasă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Friptura trebuie tăiată în bucăţele şi încălzită la foc mediu, într-o tigaie unsă cu puţin ulei. FOTO commons.wikimedia.org
Friptura trebuie tăiată în bucăţele şi încălzită la foc mediu, într-o tigaie unsă cu puţin ulei. FOTO commons.wikimedia.org

Când nu ai timp să găteşti sau ajungi acasă obosit, fără chef să intri în bucătărie, ciorba, pastele sau pizza rămase de la masa din ajun salvează situaţia. De asemenea, multe gospodine aleg să gătească o cantitate de mâncare suficientă pentru mai multe zile. Important este să ştim care este cea mai bună soluţie pentru reîncălzirea diverselor preparate, în aşa fel încât gustul şi aspectul să fie cât mai puţin afectate.

În graba de a pregăti masa, reîncălzirea mâncărurilor se face fără să mai ţinem cont că mâncarea poate deveni mai uscată sau poate căpăta un gust neplăcut atunci când o aruncăm pur şi simplu în cuptorul cu microunde sau în tigaia de pe aragaz.
„Huffington Post“ a realizat un „ghid“ al mâncării reîncălzite pe baza sfaturilor primite de la mai mulţi bucătari.

Omletă sau ouă ochiuri

Ouăle ochiuri sau omletele sunt gustoase şi reci, dar o variantă care se poate dovedi eficientă este să le încălziţi la abur, cu ajutorul aparatelor de gătit cu aburi, dar şi la bain-marie.

Pizza

Nu încălziţi feliile de pizza la microunde, blatul se va înmuia şi vă veţi trezi cu un preparat nu tocmai apetisant. Nici cuptorul clasic nu este o idee tocmai bună, pentru că durează destul de mult până se încălzeşte. Cel mai bine este să încingeţi o tigaie pe aragaz, la foc mediu, puneţi feliile şi acoperiţi cu un capac timp de 3-4 minute, până se topeşte brânza sau caşcavalul. Luaţi apoi capacul şi lăsaţi-o să mai stea vreo 2-3 minute, până când feliile devin crocante. 

Supe, ciorbe şi tocăniţe

Nu degeaba se spune că ciorba reîncălzită nu mai are acelaşi gust. Regula este valabilă şi în cazul tocăniţelor, mai ales când optaţi pentru o cuptorul cu microunde în locul aragazului. Indicat este să le lăsaţi conţinutul cratiţei la foc mediu, altfel se va evapora din lichid sau riscaţi să se prindă mâncarea. Pentru a preveni acest lucru ar fi bine să adăugaţi ¼ sau ½ ceşcă de apă în mâncare.

Orezul

Atunci când încălziţi orezul pe aragaz, adăugaţi în tigaie puţină apă şi lăsaţi-l la foc mediu până începe să sfârâie, apoi amestecaţi timp de 1 minut. Acoperiţi tigaia şi după 5 minute este gata. Pentru cuptorul cu microunde, puneţi orezul într-un bol rezistent, turnaţi puţină apă şi acoperiţi recipientul cu folie alimentară din plastic, fără ca aceasta să atingă orezul. Lăsaţi în cuptor timp de 3 minute.

Friptura

Gustul fripturii de porc, vită sau pui nu va mai fi acelaşi, dar cel mai bine este să o tăiaţi în bucăţele sau felii şi să le încălziţi la foc mediu, într-o tigaie unsă cu puţin ulei. Sunt suficiente 4-5 minute ca să fie gata.

Paste

Cuptorul cu microunde usucă preparatele cu paste, deci iese din discuţie. Dacă trebuie să le reîncălziţi, încercaţi să o faceţi într-o tigaie în care aţi turnat puţin ulei, la foc mediu.

Legume la cuptor

Legumele gătite la cuptor ar trebui reîncălzite tot la cuptor. Destul de dificil este să reîncălzim cartofii copţi, dar nu imposibil. Încingeţi bine cuptorul, apoi aşezaţi cartofii într-o tavă pentru copt şi acoperiţi totul cu folie de aluminiu. Lăsaţi tava în cuptor timp de 10-15 minute, apoi îndepărtaţi folia şi aşteptaţi să se rumenească. Legumele fierte ar trebui încălzite în tigaie, în puţin unt sau ulei încins.

Clătite

Dacă aţi făcut prea multe clătite şi le-aţi păstrat la frigider, puteţi să le recuperaţi dacă le încălziţi în cuptorul clasic, aşezate pe o farfurie rezistentă, timp de 10-15 minute. Există şi variata cuptorului cu microunde, dar timpul trebuie redus la cel mult un minut, în funcţie de cât de groase sunt clătitele.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite