Ce este jackfruit, fructul exotic cu gust de carne, imens şi extrem de sănătos: acesta poate preveni apariţia cancerului

Ce este jackfruit, fructul exotic cu gust de carne, imens şi extrem de sănătos: acesta poate preveni apariţia cancerului

Jackfruit, fructul cu gust de carne FOTO nationalgeographic.com

Cunoscut sub numele de „jackfruit“, fructul are o greutate ce variază între 5 şi 45 de kilograme, conţine sute de seminţe bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier şi, când este preparat, capătă un gust de carne de porc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iubitorii gustului de carne de porc, dar care au renunţat la consumul acestui aliment se pot considera norocoşi. În India există un fruct care capătă acelaşi gust în momentul preparării termice. Jackfruit este considerat cel mai mare fruct din lume, putând cântări până la 45 de kilograme şi conţine sute de seminţe bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier, scrie independent.co.uk.

Fructul enigmatic a fost descoperit în sud-estul Asiei, face parte din familia duzilor şi este vândut la un preţ de aprioximativ 2,50 dolari kilogramul.

„Este un miracol. Poate oferi atât de multe substanţe nutritive. Dacă mâncaţi 10-12 boabe din acest fruct, nu veţi avea nevoie de hrană timp de jumătate de zi“, a declarat Shyamala Reddy, cercetător la Universitatea de Ştiinţe Agricole din Bangalore, India.

Jackfruit este soluţia naturii de a combate anumite probleme grave de sănătate, mai ales că ajută în prevenirea apariţiilor celulelor canceroase luptând cu radicalii liberi din organism tocmai pentru că are o cantitate semnificativă de fitonutrienţi, izoflavone, lignani şi saponine.

În afară de beneficiile nutritive, pomul fructifer mai are următoarele caracteristici:

  • Frunzele copacului pot fi o sursă de hrană pentru caprine şi alte animale de fermă.
  • Coaja are o culoare portocalie, putând fi folosită în mod tradiţional ca vopsea pentru haine.
  • Arborii produc o substanţă lipicioasă care poate fi folosită ca adeziv.

 

 

Fructul poate reprezenta o important sursă de hrană pentru milioane de oameni care suferă de foame şi malnutriţie. Un singur copac poate produce sute de fructe. Acesta este o sursă importantă de vitamina C, în timp ce seminţele sunt bogate în proteine, potasiu, calciu şi fier.

Un singur fruct ar putea să hrănească o întreagă familie, a declarat Zerega pentru Business Insider. Acest lucru se datorează în parte mărimii sale, dar şi numeroaselor moduri în care oamenii au învăţat să pregătească fructele. Poate fi copt, consumat sub formă de suc, chips-uri, îngheţată, chiar şi făină de copt.

Deşi frunctul este încă necunoscut în mare parte a lumii, acesta se cultivă în comunităţile de vegetarieni, datorită gustului care seamănă cu cel al cărnii, după gătire.

„Nu este genul de lucru la care mulţi oameni s-ar gândi vreodată să-l cumpere, pentru că acesta creşte peste tot în anumite părţi ale Indiei“, spune Shree Padre, locuitor al statului indian Kerala.

Din fericire, fructul are un număr tot mai mare de fani care pledează pentru aceasta, încercând să crească gradul de conştientizare cu privire la valoarea sa nutritivă.

FOTO: Independent.co.uk

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările