Ce gust are carnea de cal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Irlandezii şi britanicii s-au arătat indignaţi de dezvăluirile conform cărora o parte dintre produsele pe care le credeau a fi de vită, precum lasagna congelată cu carne de vită, erau, de fapt, preparate cu carne de cal.

Acest lucru a scos la iveală faptul că, cel mai probabil, consumatorii au fost păcăliţi timp de aproximativ un an şi nu şi-au dat seama ce mănâncă. În acest context, „Discovery“ descrie ce gust are carnea de cal.

Jurnaliştii publicaţiei scriu că are un gust dulce, situându-se undeva între carnea de vită şi cea de căprioară. Carnea cailor tineri are o culoare rozalie, iar cea a celor bătrâni este mai închisă la culoare. Datorită texturii sale elastice este folosită într-o varietate de preparate şi este o carne slabă, fiind mai rapid de preparat decât cea de vită.

Carnea de cal este consumată în multe părţi ale lumii şi în unele zone chiar există o mare cerere pentru aceasta, în Europa şi în Asia fiind considerată o delicatesă. În nordul Italiei, carnea de cal este folosită la prepararea unei tocăniţe, în Japonia este tăiată în fâşii subţiri şi consumă crudă, iar în Kazakhstan, Indonezia şi în Mongolia este ingredientul principal al multor feluri de mâncare.

„Este puţin mai dulce decât carnea de vită şi are o aromă atât de bună, încât este greu să nu-ţi placă“, a declarat un expert în carne de cal, pentru USA Today.

Faţă de carnea de porc sau de vită, cea de cal necesită un timp mai mic pentru a fi gătită. Este bogată în fier şi acizi graşi Omega 3. Cu toate acestea, în China, America de Nord şi în Insulele Britanice, carnea de cal nu este considerată produs alimentar.

Unii critici au atras atenţia asupra pericolului de contaminare a cărnii cu fenilbutazonă, un antiiflamator folosit pentru tratarea durerii sau a febrei la cai, care în doze mari poate cauza anemie aplastică sau alte probleme. Acest medicament este interzis şi periculos pentru oameni, din cauza reacţiilor adverse, potrivit Institutului Naţional de Sănătate american (NIH). „ Fenilbutazona poate produce reacţii toxice severe şi a fost interzisă folosirea lui asupra animalelor pentru consum“, susţine NIH.

Între timp, investigaţiile asupra cărnii de cal din produsele alimentare continuă. „Nu există niciun risc pentru siguranţa consumatorilor. Toţi vânzătorii implicaţi au înlăturat produsele suspecte de pe rafturi. Nu există niciun indiciu că fenilbutazona ar fi prezentă în oricare dintre produsele acestei ţări, dar Protecţia Consumatorului a cerut teste suplimentare pentru a confirma acest lucru. Oamenii nu ar trebui să se îngrijoreze, dar ar trebui subliniat faptul că, indiferent dacă se găseşte fenilbutazonă în cantităţi mici, nu există niciun risc ca acest medicament să afecteze sănătatea consumatorilor“, a precizat Dame Sally Davies, Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite