Ce alimente poţi să consumi după data de expirare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Iaurtul poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare FOTO: Shutterstock
Iaurtul poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare FOTO: Shutterstock

Cei mai mulţi oameni aruncă produsele alimentare după ce termenul lor de valabilitate a expirat. Rezultatele unui studiu au arătat însă că ciupercile, ouăle sau pizza pot fi consumate chiar şi după data de expirare.

Menţiunile „A se consuma înainte de...“ sau „Expiră la...“ indică, în mod evident, data limită până la care alimentele pot fi consumate fără riscuri pentru sănătate. Toate produsele alimentare proaspete trebuie să aibă înscrise aceste precizări, cu data clară, pe ambalaj şi nu mai pot fi vândute dacă termenul a fost depăşit.

Totuşi, în cazul unor alimente există o oarecare flexibilitate în acest sens. Iaurtul, de exemplu, poate fi consumat chiar şi la o săptămână după ce a trecut data de expirare, cu condiţia ca ambalajul să fie bine închis şi să fi fost păstrat la rece tot timpul. Mai mult, mierea nu expiră niciodată, iar ouăle pot fi consumate încă o lună după data expirării, dacă sunt ţinute în frigider.

Rezultatele unui studiu condus de specialiştii de la EatByDate.com au dezvăluit ce alimente îşi păstrează savoarea şi, deci, pot fi consumate după data de expirare:

  • Somon: 1-2 zile
  • Pizza: 3-5 zile
  • Lapte: 5-7 zile
  • Smântână: 7-10 zile
  • Sosul pentru spaghete: 5-10 zile
  • Ciuperci: 7-10 zile
  • Humus: 4-6 zile
  • Carne proaspătă: 5-6 zile
  • Şuncă: 1 săptămână
  • Brânză topită, cremă de brânză: 1-2 săptămâni
  • Unt: 2-3 săptămâni
  • Ouă: 3-4 săptămâni
  • Maioneză: 1 lună
  • Margarină: 1-2 luni
  • Nutella: 1-2 luni
  • Măsline: 2-4 luni
  • Marmeladă: 6 luni - 1 an
  • Bere: 6 luni - 2 ani
  • Muştar: 1-2 ani
  • Ketchup: 1 an
  • Mierea: nu expiră niciodată
  • Sirop de arţar: nu expiră niciodată
Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite