Cataiful, un desert din Levant menţionat de Ionel Teodoreanu în „La Medeleni”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cataif FOTO magieinfarfurie.ro
Cataif FOTO magieinfarfurie.ro

În 2009, Guinness Book of World Records consemna în Palestina, la Nablus, prepararea celui mai mare cataif din istorie, care măsura nu mai puţin de 75 de metri lungime, doi metri lăţime şi cântărea 1.325 de kilograme.

De altfel, oraşul Nablus este renumit pentru reţeta sa de cataif, ca şi pentru brânza specială folosită la obţinerea prăjiturii. Evenimentul a fost unul de mândrie locală, prăjitura fiind una dintre cele mai populare din Orientul Mijlociu.

Istoria acestui desert se pierde în negura timpurilor. „Localnicii”, fie că se numesc libanezi, palestinieni, sirieni sau egipteni, îl prepară de când se ştiu, iar varietatea reţetelor indică accesibilitatea şi popularitatea unei prăjituri pe cât de simple, pe atât de bune. Unii istorici consemnează faptul că, la Ierusalim, acest desert este foarte popular mai ales în perioada Ramadanului.

Consumată atât la micul dejun, cât şi la cină, cataiful este preparat din tăiţei fini şi brânză dulce de capră, coapte împreună şi stropite apoi cu sirop din apă de trandafiri. De altfel, marele secret al preparării cataifului ţine, după cum spun specialiştii, de găsirea ingredientelor adecvate.

Citeşte continuarea pe historia.ro

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite