Care este timpul perfect de gătire al legumelor pentru a-şi păstra gustul şi proprietăţile nutritive

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacă respectaţi timpul recomandat pentru gătirea legumelor, acestea îşi vor păstra gustul şi calităţile nutritive FOTO 123RF
Dacă respectaţi timpul recomandat pentru gătirea legumelor, acestea îşi vor păstra gustul şi calităţile nutritive FOTO 123RF

Tuturor ni s-a întâmplat în bucătărie să dăm greş în estimarea timpului de gătire a mâncării. Acest lucru poate strica toată masa, chiar dacă este vorba de un singur ingredient. BrightSide prezintă un infografic la îndemâna pentru oricine care ne ajută să gătim legumele în mod corect.

Morcovi

Prăjire: rondele, fâşii – 4,6 minute

La abur: rondele, cubuleţe – 10-13 min

Fierbere: rondele, cubuleţe – 8-10 min.; întregi – 20-30 min.

Coacere: felii mari – 40-45 min., 180°C

image

Sparanghel

Prăjire: 5-8 min. la o temperatură moderată

La abur: 8-12 min.

Fierbere: 7-10 min.

Coacere: 15-20 min., 200°C

image

Fasole roşie

Prăjire: Înăbuşiţi fasolea fiartă pentru 5-10 min., scufundată în apă pentru 24 de ore

La abur: 2,5 - 3 ore, scufundată în apă 24 de ore

Fierbere: 5-6 ore, fără scufundare/40-80 min., scufundate în apă 24 de ore

Coacere: o oră, 150° C, scufudate în apă 24 de ore

image

Varză de Bruxelles

Prăjire: Felii – 2-3 min.

La abur: 7-10 min.

Fierbere: Proaspătă – 5-7 min./ Congelată – 10-12 min.

Coacere: 30-35 min., 200°C

image

Broccoli

Prăjire: 5-7 min.

La abur: 5-10 min.

Fierbere: 4-8 min.

Coacere: 25 min., 180°C

beneficiile consumului de broccoli

Conopidă

Prăjire: 15-20 min., cu prefierbere 7 min.

La abur: 30 min.

Fierbere: 10-15 min.

Coacere: 20 min., 180°C

image

Porumb

Prăjire: Boabe – 3-5 min/ Cocean – 30-40 min.

La abur: Cocea – 15-30 min. în funcţie de cât de copt e

Fierbere: Cruzi – 10-15 min./ Copţi – 50 min- 2 ore

Coacere: în foi – 30-40 min., 200°C

image

Vinete

Prăjire: Cubuleţe de 1 cm – 10 min./Rondele- 5-7 min.

La abur: Felii, rondele – 20-30 min.

Fierbere: Felii mari – 20-30 min.

Coacere: Felii – 30 min., 190°C/ Întregi medii (150-250 g) - 30 min., 200°C/Întregi mari (250-300 g) – 40 min., 200°C

vinete arad

Ceapă

Prăjire: Jumătăţi de rondele, cuburi – 10 min.

La abur: 5 min.

Fierbere: 10 min.

Coacere: 30-35 min., 200°C

image

Dovlecei

Prăjire: Rondele – 5-7 min. pe fiecare parte

La abur: Cuburi mari, felii – 20-25 min.

Fierbere: Bucăţi mari – 15-20 min./ Decojit şi fără seminţe înainte de feliere – 10 min

Coacere: Bucăţi – 20 min., 200°C/Întreg – 35 min.

image

Dovleac

Prăjire: Feliat, pe ambele părţi, la o temperatură moderată, fără capac – 15 min.

La abur: Felii – 20-30 min.

Fierbere: Felii – 20-30 min.

Coacere: Felii – 20-25 min., 200°C

image

Varză

Prăjire: Înăbuşită pentru 30-40 min.

La abur: Tocată – 20-30 min. 

Fierbere: Tocată – 15-25 min.

Coacere: Wedges – 35-45 min., 180°C

image

Ardei

Prăjire: Întregi, la temperatură moderată, într-o cratiţă neacoperită – 15 min./Inele, la flacără mică - 10 min.

La abur: 2-4 min.

Fierbere: 3 min.

Coacere: 15 min., 200°C

image

Cartofi

Prăjire: Cuburi – 20-25 min. la o temperatură moderată/Cartofi noi – 12-15 min.

La abur: 35 min.

Fierbere: 20-25 min.

Coacere: Cuburi sau rondele – 25-30 min., 180°C/Cartofi noi – 15-20 min., 180°C/ În coajă – 60-90 min.

image

Sfeclă roşie

Prăjire: Tocată – 20 min. la temperatură moderată

La abur: Cuburi, felii subţiri – 20-30 min.

Fierbere: 40-80 min. în funcţie de mărime

Coacere: Întreagă, acoperită sau în foi – 1 oră, 180°C

sfecla rosie

Păstăi de fasole verde

Prăjire: Congelată – 15 min., înăbuşită la temperatură moderată cu capacul pus/ Proaspătă – 10 min., la temperatură moderată, fără capac

La abur: 15-25 min., în funcţie de mărime şi vârstă

Fierbere: Proaspărtă – 5-7 min./Congelată – 10-12 min. după coacere 

Coacere: 30-40 min., 200°C

image

Sursă: Bright Side

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite