Alimente care pot fi consumate în siguranţă după data de expirare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orezul poate rezista proaspăt luni sau chiar ani de zile. FOTO Arhivă Adevărul
Orezul poate rezista proaspăt luni sau chiar ani de zile. FOTO Arhivă Adevărul

Alimentele consumate după data de expirare sunt, în cea mai mare parte, dăunătoare pentru sănătate. Cu toate acestea, există produse care pot fi consumate în siguranţă şi după data marcată pe ambalaj.

Foarte multe persoane tind să arunce mâncarea de îndată ce data expirare semnalează alterarea produselor, însă Dan Cluderay, deţinătorul „Approved Foods” (n.r. Alimente aprobate), un magazin din Marea Britanie care vinde alimente ieftine, care au depăşit cu puţin termenul de valabilitate sau care vor expira curând, spune că nu este întotdeauna cazul să scăpăm de acestea.

Cluderay spune că este important ca publicul să fie educat, să ştie să diferenţieze datele de expirare după care nu este sigur să consumi un produs, de datele de expirare pe care le imprimă magazinele, pentru a respecta regulile interne sau ale fiecărei ţări în parte, şi despre datele până la care este sigur să consumi un produs. 

Iată ce produse pot fi consumate după data de expirare, potrivit specialistului citat de publicaţia „The Independent”:

1. Chipsuri

Sarea este un conservant în sine şi ajută la păstrarea lor proaspete mai mult timp.

2. Ciocolată

Zahărul ajută la păstrarea produsului în parametri siguri de consum, timp îndelungat. 

3. Ketchup

Condimentele, precum ketchup-ul, rezistă până la un an dacă sunt depozitate în locuri uscate şi răcoroase sau în frigider.

4. Iaurt

Iaurtul poate rezista şi până la şase săptămâni după data de expirare, dacă este depozitat corespunzător. 

5. Brânză tare

Multe brânzeturi sunt oricum cu mucegai sau acoperite cu mucegai, aşa că cele care fac parte din acest sortiment pot fi consumate timp de câteva săptămâni după ce au expirat, de la caz la caz. De evitat este brânza moale, precum brie sau camembert.

6. Ouă

Dacă este pus într-un bol cu apă şi pluteşte, probabil în interiorul lui s-au dezvoltat bacterii şi nu este recomandat să îl consumaţi. Dacă se scufundă, poate fi gătit în siguranţă. Potrivit cercetătoarei Danei Gunders, ouăle pot rezista până la trei sau cinci săptămâni dacă sunt depozitate la temperaturi mai mici de 5 grade Celsius şi nu sunt spălate, pentru a-şi păstra intact stratul protector de la suprafaţa cojii. 

7. Pâine

Dacă pâinea s-a uscat, dar nu este mucegăit, poate fi înmuiată cu ajutorul cuptorului cu microunde. Asiguraţi-vă, însă, că nu are mucegai. Asiguraţi-vă, însă, că nu are mucegai. Pâinea poate fi păstrată în frigider, pentru a rezista o perioadă mai lungă.

8. Orez

Orezul poate rezista proaspăt luni sau chiar ani de zile. De exemplu, orezul alb rezistă până la 4-5 ani după data de expirare dacă este păstrat în cămară (loc uscat şi răcoros), în timp ce orezul brun rezistă până la 6-8 luni în aceleaşi condiţii şi până la 8-12 luni dacă este păstrat în frigider.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite