Şofranul, ingredientul-minune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Costul şofranului poate oferi senzaţia că reprezintă un lux al vieţii, 
dar poate fi folosit de mai multe ori, aşa că îşi merită fiecare bănuţ. FOTO Shutterstock
Costul şofranului poate oferi senzaţia că reprezintă un lux al vieţii, dar poate fi folosit de mai multe ori, aşa că îşi merită fiecare bănuţ. FOTO Shutterstock

Sofranul este cel mai exotic şi printre cele mai scumpe condimente din lume, fiind extras din Crocus sativus, o plantă mediteraneană cu proprietăţi terapeutice.

Jurnalistul britanic Stevie Parle a scris, pentru „The Telegraph”, despre modalităţile de preparare ale şofranului, altele decât în preparatele culinare, propunând două reţete de ceai din şofran. Unul dintre acestea, un pic mai complex, este denumit Kashmir, după numele ceaiului, iar a doua reţetă este o versiune mai simplă, realizabilă cu doar câteva fire de şofran puse într-o cană cu apă fiartă. Costul şofranului poate oferi senzaţia că reprezintă un lux al vieţii, dar poate fi folosit de mai multe ori, aşa că îşi merită fiecare bănuţ.

Preţul şofranului este explicabil prin faptul că este nevoie de un kilogram de flori proaspete pentru a produce doar cinci grame de şofran uscat. Însă câteva fire pot conferi arome deosebite sau o pată de culoare unui risotto sau unei simple maioneze.

„Ceaiul din şofran nu este doar foarte bun la gust, dar chiar te poate face mai fericit într-o zi ploioasă. Este ca o mică ceaşcă de soare”, a scris jurnalistul britanic. De asemenea, despre şofran se spune că are proprietăţi antidepresive, anti-cancer, prelungeşte viaţa şi chiar că are efecte anti-îmbătrânire.

Reţeta ceaiului de şofran pare a fi asemănătoare cu cea a unui fel de ceai nord-indian, dar în loc de o ceaşcă de ceai lăptos, picant, acesta este un amestec închis la culoare, exotic, îmbogăţit cu migdale măcinate care ţin locul laptelui. Aroma lui creează un fel de dependenţă, avertizează Stevie Parle.

Pâinea şi prăjiturile din şofran sunt considerate delicatese în Marea Britanie, unde există o tradiţie ca acest condiment să fie folosit la ocazii speciale. Pâinea cu şofran poate avea chiar forma unui tort, îmbogăţit cu fructe, nucşoară şi cuişoare. Este mult mai rapid decât să faci un tort cu un aluat din drojdie şi este foarte bun dacă este degustat împreună cu un ceai. Îngheţata din ricotta este foarte bună, uşoară, nu este prea dulce şi arată cât de bine poate şofranul anima un gust blând, transformând-o într-un desert fabulos.

Ceai din şofran (patru ceşti)

1 litru sau 1 litru jumătate de apă
5 linguriţe de zahăr
1 baton de scorţişoară
5 seminţe de nucşoară, cu coaja spartă
Un vârf de cuţit de fire de şofran
2 linguriţe de frunze de ceai verde sau negru
1 lingură de migdale măcinate mărunt

Puneţi apa, zahărul, scorţişoara, nucşoara şi şofranul la fiert într-o oală, timp de zece minute, până când aerul devine parfumat datorită mirodeniilor. Adăugaţi frunzele de ceai verde sau negru, după care se lasă la infuzat timp de cinci minute. Se pune în căni şi se presară, în fiecare ceaşcă, migdalele măcinate.

Se serveşte cu zahăr suplimentar, astfel încât invitaţii să poată îndulci ceaiul după gust.

Bucătărie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite