8 femei care şi-au pus amprenta asupra gastronomiei: Julia Child, Sanda Marin şi regina care a dat numele pizzei Margherita

8 femei care şi-au pus amprenta asupra gastronomiei: Julia Child, Sanda Marin şi regina care a dat numele pizzei Margherita

O listă a celor mai celebre bucătărese din lume, realizată de foodpanda.ro, o include şi pe românca Sanda Marin. FOTO Arhivă

Nu doar bărbaţii sunt bucătari excelenţi şi acest lucru este demonstrat şi de renumele unor doamne care şi-au lăsat amprenta asupra gastronomiei, printre care Sanda Marin, Julia Child sau Mama Brazier, care au reuşit să obţină de două ori câte 3 stele Michelin.

Ştiri pe aceeaşi temă

Deşi bărbaţii domină domeniul culinar, există femei care au făcut performanţă în această zonă, fiind înzestrate cu talent şi măiestrie în arta gătitului. Platforma culinară foodpanda.ro a realizat o listă cu opt femei care au reuşit să se remarce în acest domeniu, printre care şi Cecilia Maria Simionescu, cunoscută cu pseudonimul Sanda Marin.

Julia Child (foto jos) a atras milioane de fani, după ce a prezentat bucătăria franceză publicului american, demonstrând, în cadrul show-urilor culinare televizate, că diferenţele dintre bucătarii amatori şi cei profesionişti nu sunt foarte mari. În 1993, la 81 de ani, a devenit prima femeie inclusă de Institutul Culinar în Hall of Fame, iar trei ani mai târziu TV Guide a clasat-o pe locul 46 în topul celor mai bune 50 de vedete TV din toate timpurile. În 2000, Julia Child a primit cea mai mare distincţie posibilă din partea statului francez, Legiunea de Onoare.

FOTO Total PR

Cecilia Maria Simionescu, fiica lui Ion Simionescu, fost preşedinte al Academiei Române, este autoarea celei mai cunoscute cărţi de bucate româneşti, care a fost publicată în sute de mii de exemplare, inclusiv în limbi străine. La începutul anilor '30, nemulţumită de cărţile de bucate pe care le găsea pe piaţă, aceasta s-a hotărat să demonstreze că gătitul poate fi o artă şi a lansat o carte cu 10.000 de reţete culinare. Pentru că nu era sigură de succesul creaţiilor gastronomice proprii, aceasta şi-a ales un pseudonim care urma să devină o referinţă pentru gurmanzii din România: Sanda Marin.

FOTO stiri.apropotv.ro

Eugénie Brazier (foto jos), supranumită Mère Brazier, este cea care a făcut parte din prima generaţie de bucătari care au reuşit să obţină de două ori 3 stele Michelin, fiind şi prima femeie care a obţinut calificativul „suprem” oferit de celebrul Ghid Roşu. Mère Brazier a transformat restaurantele Rue Royale şi Col de la Luère în destinaţii culinare în sine, motiv pentru care a fost răsplătită de două ori cu 3 stele Michelin.

FOTO papounetsarron.skyrock.com

Abby Fisher, o fostă sclavă din Alabama, SUA, s-a remarcat la finele secolului al XIX-lea, când a publicat cartea de bucate „Ce ştie doamna Fisher despre bucătăria veche din sud”, fiind, probabil, prima femeie de origine afro-americană care a lansat o astfel de lucrare. Cartea lui Abby Fisher, publicată în 1881, este prima de acest gen care conţinea reţete şi tehnici de gătit soul food, mâncare tradiţională afro-americană, în contextul în care, înainte de emancipare, sclavilor le era interzis să citească sau să scrie, iar reţetele şi tehnicile lor de gătit erau transmise pe cale orală.

FOTO toriavey.com

Regina Margherita di Savoia a observat, într-un tur desfăşurat la finele secolului al XIX-lea, în Italia, că oamenii apreciau un tip de pâine mare şi rotundă cu ierburi şi condimente. După ce a gustat prima felie de pizza, a continuat să consume acest preparat, în ciuda criticilor, care îi reproşau că se înfruptă din mâncărurile celor de jos. Regina a făcut o pasiune atât de mare pentru acest sortiment culinar încât l-a chemat la curtea regală pe Rafaelle Esposito, un bucătar-şef dintr-o pizzerie, ca să îi prepare câteva variante de pizza. Impresionat de cerinţa reginei, bucătarul a făcut o reţetă doar pentru ea, cu roşii, mozarella şi busuioc proaspăt, care reprezentau culorile drapelului italian. Aceasta a devenit preferata reginei, iar de atunci acest preparat culinar poartă numele “Pizza Margherita”.

FOTO emilybites.com

6 Alice Waters (foto jos) a devenit unul dintre promotorii alimentaţiei sănătoase după ce s-a raliat mişcării ”slow food” din Statele Unite ale Americii, apărută ca o ofensivă directă la explozia fast food-ului. Alice Waters promovează în restaurantul ei Chez Panisse din San Francisco mâncare gătită pe îndelete, sănătos, bazată pe ingrediente locale, naturale. Fiind o mare susţinătoare a alimentelor bio, aceasta a pus şi bazele unei fundaţii pentru a promova mâncarea sănătoasă în rândul elevilor.

FOTO thedianerehmshow.org

7 ”Gastronomia americană”, scrisă de Amelia Simmons şi publicată în 1796, a fost prima carte de bucate din istorie scrisă de un american. Până atunci, cărţile de bucate tipărite şi folosite peste Ocean erau britanice. Lucrarea Ameliei Simons a fost foarte apreciată şi a fost tipărită şi piratată timp de 30 de ani după prima apariţie. În prezent, mai sunt doar patru copii ale primei ediţii ale lucrării.

FOTO amazon.com

Ruth Wakefield, proprietara Toll House Inn, din Whitman, SUA, a inventat biscuiţii cu ciocolată. În timp ce unii spun că reţeta a fost creată din greşeală, în urmă cu 86 de ani, când a rămas fără ciocolata de casă pe care o folosea la fursecuri, aceasta a declarat că a recurs deliberat la această metodă pentru a aduce pe piaţă un nou produs. Folosind bucăţele sfărâmate de ciocolată semi-dulce de la Nestle în aluat, ea a creat un produs extrem de îndrăgit şi astăzi: fursecurile cu bucăţi de ciocolată. Dulciurile au fost extrem de apreciate încă de la început, iar Nestle i-a cumpărat reţeta, în schimbul aprovizionării cu ciocolată, pe viaţă.

FOTO thebarndoor.net

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările