3 reţete de clătite pentru vegani şi pentru dietele fără gluten
0Indiferent că sunteţi vegan sau doriţi să eliminaţi glutenul din alimentaţie, ori vreţi să pregătiţi un desert pentru cineva care are ţine o dietă, există numeroase reţete de clătite la fel de delicioase ca cele clasice. Iată trei dintre reţetele unor chefi renumiţi.
Clătite proteice cu ciocolată (fără gluten) – reţeta lui Rhiannon Lambert
Două porţii
Ingrediente
1 banană mică
140 ml lapte
1 linguriţă de miere (opţional)
20 g pudră proteică cu aromă de ciocolată
1 lingură de cacao fără zahăr sau pudră de cacao organică
1 linguriţă de praf de copt
Ulei de măsline sau de cocos, pentru prăjire
Iaurt, fructe de pădure, unt de nuci, sirop de arţar, miere, nuci tocate sau sos de ciocolata pentru servire
Preparare
Puneţi banana într-un castron şi amestecaţi cu o furculiţă. Bateţi laptele şi mierea, dacă folosiţi. Apoi adăugaţi toate ingredientele uscate şi amestecaţi din nou. (Alternativ, puteţi obţine compoziţia într-un blender)
Încălziţi o tigaie mare la foc mediu, adăugaţi 1 lingură de ulei şi întindeţi-o pe suprafaţa tigăii. Turnaţi o lingură mare de aluat pentru a face o clătită mai groasă în stil american, apoi continuaţi să adăugaţi 2 sau 3 la tigaie (nu supraaglomeraţi tigaia, deoarece vă va fi greu să le întoarceţi).
Lăsaţi-le pe foc câte 2-3 minute pe fiecare parte şi întoarceţi-le doar atunci când partea inferioară este rumenită şi a prins puţină crustă.
Scoateţi clătitele din tigaie atunci când sunt făcute pe ambele părţi şi continuaţi cu restul aluatului.
Puneţi clatitele suprapuse şi serviţi cu toppingurile preferate.
Reţetă de clătite vegane de la Ella Mills
Patru porţii
Ingrediente
1 linguriţă de praf de copt
1 linguriţă de seminţe de chia
1 linguriţă de sirop de arţar
400 ml lapte de migdale
300g făină (fără gluten)
50g bircher muesli/porridge (terci de ovăz)
30g ulei de cocos şi un plus pentru prăjire
Un praf de sare de mare
Pentru servire: iaurt de cocos (sau orice iaurt simplu doriţi), o mână de nuci pecan tocate, o mână de chipsuri de cocos
Preparare
Se amestecă toate ingredientele pentru clătite împreună pentru a forma un aluat neted.
Încălziţi o lingură de ulei de cocos într-o tigaie la o temperatură medie. Odată ce tigaia este fierbinte şi uleiul s-a topit, turnaţi o lingură mare de aluat, folosind o lingură de lemn pentru a întinde amestecul.
Se prăjeşte clătita pe o parte timp de 4 minute, după care se întoarce pe cealaltă parte pentru 2-3 minute. Scoateţi-o şi repetaţi până când se termină aluatul.
Serviţi clatitele calde cu iaurt de cocos, peste care presăraţi nucile pecan mărunţite şi chipsurile de cocos.
Clătite cu fulgi de ciocolată de la Olivia Wollenberg (fără gluten şi vegane)
O Porţie
Ingrediente
140g unt de migdale
½ linguriţă de praf de vanilie
130g făină de ovăz
350 ml lapte de migdale
40 g pulbere de cacao
8 linguri sirop de arţar
40g migdale de pământ
105g ciocolată raw vegană
Ulei de cocos pentru prăjit
Preparare
Adăugaţi untul de migdale, vanilia, făina de ovăz, laptele de migdale, siropul de arţar şi migdalele într-un robot de bucătărie şi amestecaţi-le până când obţineţi un aluat neted.
Împărţiţi amestecul în două, lăsând jumătate din compoziţie în robotul de bucătărie şi adăugaţi pudra de cacao peste aceasta.
Se încălzeşte tigaia la o temeratură medie spre mare şi apoi se adaugă uleiul de cocos.
Adăugaţi o cantitate suficientă de aluat în mijlocul tigăii, astfel încât să obţineţi clătita de dimensiunea dorită. Aşezaţi câteva bucăţi de ciocolată pe partea superioară a amestecului. Când se formează bule de pe suprafaţa clătitei, utilizaţi o spatulă pentru a întoarce clătita şi mai lăsaţi-o încă un minut sau două pe cealaltă parte, până prinde o culoare aurie.
Scoateţi clatita pe o farfurie şi repetaţi până când terminaţi ambele aluaturi, cel simplu şi cel de ciocolată.
Puteţi servi clătitele cu un sos de ciocolată caldă şi fructe de pădure.