10 trucuri pentru a economisi bani gătind mâncăruri delicioase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Se pot găti mâncăruri guistoase şi cu bani mai puţini FOTO: Shutterstock
Se pot găti mâncăruri guistoase şi cu bani mai puţini FOTO: Shutterstock

Pentru a economisi bani şi a găti în acelaşi timp feluri de mâncare delicioase este necesar să cunoaşteţi câteva tehnici de preparare a alimentelor, de folosire a porţiilor neconsumate şi de stocare a ingredientelor.

1. Gătiţi şi serviţi porţii potrivite. Nutriţioniştii spun că o bucată sănătoasă de friptură nu trebuie să depăşească 85 de grame. La cină, bucata de carne trebuie să ocupe maximum un sfert din farfurie, legumele, jumătate, iar cerealele integrale, un sfert. Reducerea cantităţii de carne consumată este benefică pentru sănătate, dar şi pentru portofel.

2. Gătiţi alimentele la temperaturi joase, lent. Bucăţile mai tari de carne de porc sau vită sunt mai ieftine cu aproape 50 - 70% faţă de cele pentru fripturi sau cotlete, însă nimeni nu doreşte să mănânce talpă de cauciuc la cină. Cea mai eficientă metodă de a găti astfel de carne este la temperatură joasă, în cuptor, într-un sos, timp de câteva ore.

3. Folosiţi paste sau orez. Dacă v-au rămas câteva legume sau bucăţi de carne, le puteţi transforma într-o supă sau salată, dar aceste preparate nu sunt foarte consistente. Pastele şi orezul sunt ieftine şi săţioase, servite cu ceapă şi usturoi, ierburi, brânză, bucăţi de carne, sos de roşii etc.

4. Pentru o cină rapidă şi delicioasă aruncaţi în tigaie (de preferat un wok) legumele pe care le găsiţi în frigider, eventual câteva bucăţi de carne, condimente şi ierburi - celebrul "stir-fry".

5. Gătiţi o dată, mâncaţi de două ori: economisiţi timp şi aveţi o cină sau un prânz suplimentar, mai ales că multe preparate se pot congela. De asemenea, gătiţi o cantitate mai mare de carne o dată, iar bucăţile nefolosite pot fi transformate ulterior în supe, salate, quesadilla etc.

6. Când preparaţi cina, gândiţi-vă şi la prânzul de a doua zi. Dacă faceţi o salată la cină, preparaţi o cantitate mai mare şi transferaţi o parte din ea (fără sos) într-o cutie din plastic. Adăugaţi un rest de friptură de la cină sau o conservă mică de fasole boabe şi obţineţi prânzul pentru a doua zi.

7. Pâinea veche de o zi poate fi transformată în crutoane pentru salate sau supe (coapte în tavă cu puţin ulei, usturoi şi ierburi) sau în pesmet, pentru crochete, şniţele, sau în bruschete etc.

8. Bananele pot fi congelate, dacă nu sunt utilizate imediat, pentru a evita coacerea excesivă. Se pot folosi apoi la sucurile de fructe, îngheţată sau brioşe.

9. Cumpăraţi un dispozitiv pentru vidare - este foarte util pentru păstrarea alimentelor în stare proaspătă mai mult timp.

10. Asiguraţi-vă că aveţi suficiente cutii pentru depozitarea porţiilor neconsumate.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite