10 înlocuitori naturali ai zahărului. Care sunt opţiunile mult mai sănătoase şi fără calorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumul excesiv de zahăr rafinat poate provoca probleme serioase de sănătate, inclusiv diabet. Există însă soluţii naturale care îl pot înlocui cu succes şi care nu au efecte adverse.

Cei care aleg un stil de viaţă sănătos nu trebuie să renunţe neapărat la dulciuri. Ei pot înlocui zahărul rafinat cu echivalente naturale, scrie Daily Mail. Aceste produse sunt extrase din fructe, din cereale sau din orez brun. Iată care sunt cele mai cunoscute alternative naturale la zahăr:

1. Mierea

Este produsă de albine, care folosesc nectarul florilor şi este cel mai popular îndulcitor natural, folosit de mii de ani în dieta oamenilor. Mierea conţine minerale importante: fier, zinc, potasiu, calciu, vitamina B6, niacină, riboflavină şi asigură de asemenea dezvoltarea bacteriilor bune din tractul digestiv. Mierea are şi proprietăţi antibacteriene şi ajută la vindecarea infecţiilor. O lingură de miere conţine 22 de calorii, spre deosebire de o lingură de zahăr, care conţine 48 de calorii.

2. Siropul de arţar

Nu este la fel de dulce precum mierea, dar este ideal pentru mâncarea gătită, deoarece nu îşi pierde gustul dulce din cauza căldurii. Conţine peste 54 de antioxidanţi şi se foloseşte în aceeaşi cantitate ca zahărul. O lingură conţine 50 de calorii.

3. Zahăr din curmale

Este obţinut din curmale deshidratate, printr-o procesare minimă şi este foarte dulce, de aceea trebuie folosit în cantitate mai mică decât zahărul. Poate fi folosit la gătit, conţine multe vitamine şi fibre. Este o pudră maronie, care nu se topeşte şi nu se dizolvă, deci nu poate fi folosit pentru îndulcirea băuturilor. O lingură conţine 43 de calorii.

4. Stevia

Este o plantă din care se extrage o pudră dulce, care seamănă perfect la gust cu zahărul. Este folosită de mii de ani ca îndulcitor în America de Sud. Este de 30 de ori mai dulce ca zahărul, deci trebuie folosită în cantităţi destul de mici. Nu conţine deloc calorii sau carbohidraţi şi nu modifică nivelul glucozei din sânge.

5. Zahăr de cocos

Este obţinut prin prelucrarea termică a bobocilor de flori ai palmierului de cocos. Poate fi procesat sub diferite forme: lichid, granule sau pudră. Conţine fier, zinc, calciu şi potasiu. Este ideal pentru folosirea în sosuri sau mâncare gătită, dar conţine destul de multe calorii: o lingură înseamnă 45 de calorii.

6. Zahăr din fructul-călugărului

Mai puţin cunoscut este Lo Han Kuo, sau fructul-călugărului, din care se obţine zahăr prin zdrobirea fructului şi infuzarea lui cu apă fierbinte. Se obţine o pudră maronie, foarte dulce, care trebuie folosită în cantităţi foarte mici. Nu conţine deloc calorii, fiind recomandat mai ales diabeticilor, pentru că are efect de echilibrare a nivelului glicemiei.

7. Nectar de agave

Are un gust foarte bun şi este mult mai dulce decât zahărul rafinat. Are un indice glicemic scăzut, dar conţine multe calorii şi multă fructoză, despre care se ştie că are un efect negativ asupra ficatului şi poate duce la obezitate. O lingură conţine 60 de calorii.

8. Zahărul din fructe

Arată la fel ca zahărul rafinat, dar este mult mai dulce. O lingură conţine 24 de calorii, dar are un indice glicemic scăzut, deci nu va duce la creşterea glicemiei.

9. Sirop de orz

Este un zahăr maroniu, care se obţine din orz, are un gust bun, dar este mai puţin dulce ca zahărul rafinat. Se vinde sub formă de granule, dar nu poate fi consumat de persoanele care au intoleranţă la gluten, deoarece este obţinut din orz. O lingură conţine 60 de calorii.

10. Sirop de orez brun

Are un gust asemănător mierii şi se obţine prin tratarea orezului brun integral cu enzime. Are un indice glicemic mai mare ca zahărul rafinat, duce la creşterea bruscă a glicemiei şi o lingură conţine 55 de calorii.

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite