10 greşeli care ne împiedică să obţinem un piure de cartofi delicios

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO foodfashionandfun.com
FOTO foodfashionandfun.com

Chiar dacă pare şi este unul dintre cele mai simple feluri de mâncare pe care am putea să le facem, piureul de cartofi nu iese întotdeauna atât de gustos sau cu consistenţa dorită. Şi cum desăvârşirea stă în detalii, secretul unui piure de cartofi delicios ţine de atenţia acordată amănuntelor.

Piureul de cartofi poate fi dovada că umilul cartof ascunde un potenţial nelimitat, asta în cazul în care ştim cum să exploatăm acest potenţial. Publicaţia Huffington Post a făcut o listă cu cele mai întâlnite greşeli pe care le facem la prepararea pireului de cartofi, detalii care-l transformă într-un fel de mâncare delicios dacă ţinem cont de ele.

1.Folosim soiul nepotrivit de cartofi
Există trei tipuri de cartofi (pentru fiert, prăjit şi pentru ambele situaţii) şi ar trebui să optăm atunci când facem piure pentru varietăţile potrivite pentru fiert şi cele pentru fiert şi prăjit. Altfel, cartoful potrivit se sfărâmă mai uşor şi oferă consistenţa potrivită.

2. Nu tăiem cartofii în bucăţi relativ egale
Cartofii nu vor fierbe la fel dacă sunt tăiaţi în bucăţi diferite, ceea ce înseamnă că bucăţile mari vor fi aproape crude şi cele mai mici se vor fierbe prea mult. Puneţi apa rece pe foc şi nu uitaţi să adăugaţi de la început sare în apă. Adăugaţi cartofii tăiaţi în bucăţi egale în apa care fierbe şi lăsaţi-i până s-au făcut. Unii bucătari sunt de părere că este bine să puneţi cartofii la fiert întregi, fără să-i curăţaţi de coajă, pentru că astfel îşi păstrează mai bine aroma şi cartoful nu reţine la fel de multă apă ca atunci când îi fierbem bucăţi. În acest caz, cartofii ar trebui curăţaţi de coajă abia după ce se fierb bine şi se răcesc suficient cât să puteţi să-i manevraţi.

3. Fierbem prea mult cartofii
Cartofii lăsaţi prea mult timp la fiert devin făinoşi şi puteţi fi siguri că rezultatul final va lăsa de dorit. Pe de altă parte, cartofii nefăcuţi sunt greu de pasat. Cartofii sunt perfect fierţi atunci când puteţi trece lama cuţitului printr-o o bucată fără să simţiţi niciun fel de rezistenţă.

4. Nu pasăm cartofii manual
Cartofii conţin extrem de mult amidon iar produsele cu amidon nu trebuie amestecate excesiv pentru că se îngroaşă şi capătă consistenţă lipicioasă, în loc să fie uşor şi pufos. De aceea, în loc să folosiţi mixerul sau alt robot de bucătărie optaţi pentru o ustensilă manual, cum ar fi un zdrobitor pentru cartofi.

piure

FOTO servingupfortcollins.com

5. Amestecăm prea mult cartofii 
Chiar şi când folosiţi o ustensilă manual este posibil să amestecaţi exagerat piureul. Aşa că atunci când încorporaţi untul, smântâna sau orice altceva încercaţi să amestecaţi încet până se combină totul. Altfel riscaţi să obineţi piureul lipicios de care aminteam.

6. Folosim unt sau smântână reci 
Ingredientele trebuie lăsate la temperature camerei înainte de a fi adăugate, ceea ce ajută la absorbire lor rapidă de către cartofii fierbinţi şi vă scuteşte de a amesteca prea mult piureul.

7.  Adăugăm prea mult lichid
Puteţi pune puţină smântână sau lapte, dar aveţi grijă să nu transformaţi piureul într-o supă cremă de cartofi. Lucru care poate fi corectat numai dacă aveţi la îndemână o rezervă de cartofi fierţi. 

8. Nu punem destul unt
Chef-ul francez Joel Robuchon are o reţetă faimoasă de piure de cartofi, iar unul dintre secretele esenţiale este raportul cartofi-unt pe care-l foloseşte, de 2 la 1. Mai exact, pentru fiecare 450 de grame de cartofi adaugă 225 de grame de unt. Culmea este că, notează editorul culinar al publicaţiei Huffington Post, în ciuda cantităţii mai mult decât generoase de unt, piureul nu lasă senzaţia de gras. Atenţie mare în cazul celor care au probleme cu colesterolul.

piure

FOTO theseasonalgourmet.ca

9. Nu adăugăm suficientă sare
Nu contează dacă aţi obţinut consistenţa perfectă dacă nu aţi adăugat destulă sare. Gustaţi de mai multe ori pe măsură ce potriviţi gustul piureului după preferinţă.

10. Nu avem grijă când reîncălzim piureul
De regulă, piureul este indicat să-l consumăm imediat după ce l-am preparat, dar dacă am făcut o cantitate mai mare trebuie să aveţi grijă când îl reîncălziţi ca să nu-l uscaţi. O variantă rapidă ar fi să adăugaţi smântână încălzită sau unt în timp ce se află pe foc sau să-l încălziţi la bain marie pentru a evita să se lipească de fundul cratiţei sau tigăii.
 

Bucătărie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite