Premiile Restocracy pentru Cele mai bune restaurante şi Cele mai bune mâncăruri din Bucureşti în 2019. Ca în fiecare an, în ultima săptămână din ianuarie sunt înmânate Premiile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din Bucureşti în anul care tocmai s-a încheiat.
Mulţi se aşteptau să se deschidă mai puţine restaurante noi în Bucureşti, în vremuri ca acestea. Însă nu a fost aşa, am numărat la fel de multe deschideri de restaurante noi ca înainte de pandemie, şi mici, dar şi mari. Arată la fel de bine, investiţiile sunt la fel de consistente.
În ultimii 30 de ani, de când legăturile cu Occidentul s-au reluat
influenţând atât cultura, societatea, cât şi obiceiurile culinare, de când
frontierele nu mai sunt bariere de netrecut ci puncte de trecere şi de
circulaţie, am constatat popularitatea în creştere a multor preparate culinare
din alte ţări, deşi, într-un fel sau altul, acestea se regăsesc şi în bucătăria
tradiţională românească.
Aria TNB e restaurantul panoramic de pe
acoperişul Teatrului Naţional Bucureşti (TNB), deschis de vreo două luni. Cei care
au 18 Lounge, restaurantele şi cafenelele The Embassy şi probabil că şi altele, au
preluat ambele spaţii puse la dispoziţie de către TNB pentru acest scop, adică
pentru a face restaurante. Pe primul l-au deschis în vară, Angelo Grasso. Am scris despre el, mi-a plăcut cum
l-au amenajat, şi mâncarea a fost şi ea destul de bună.
Bucătăria românească a făcut un salt
spectaculos în ultimii doi ani, de când a intrat în clubul restrâns al
bucătăriilor naţionale care au mai mult decât bucătăriile etnice şi regionale,
bucătăriile lor tradiţionale, rustice.
Iată ce s-a mai deschis în Bucureşti de la ultimul articol pe care l-am scris la sfârşitul primăverii despre noile restaurante:
Am auzit de multe ori vorbindu-se despre restaurante cu adevărate
bucătării fine şi fine dining în afara Bucureştiului, însă nu am ajuns
până zilele trecute la vreunul dintre acestea. Toate cele menţionate
sunt în Ardeal, în special la Cluj şi în zona Braşovului. Oltenia,
Dobrogea sau Moldova nu au apărut vreodată în discuţii, şi nici nu cred
că se va întâmpla prea curând. Dar tare aş vrea să mă contrazică cineva...
Scriam zilele trecute că nu am văzut niciodată până acum atâtea
deschideri de restaurante noi în Bucureşti. Ceea ce înseamnă că şi
închiderile sunt la fel de multe, fiindcă majoritatea celor noi au luat
locul altora care au fost acolo. Uneori într-un şir mai lung de
dispariţii şi apariţii în aceeaşi casă. Câteodată ale aceloraşi
proprietari, care încearcă alt concept, cu altă bucătărie şi cu alt
nume, dacă cel de dinainte nu a mers bine.
Niciodată nu am văzut atâtea restaurante noi, câte
au apărut în ultimele luni în Bucureşti. Şi le cunosc bine pe cele din oraş, de treizeci de ani mănânc zilnic la câte unul dintre ele, dacă nu
chiar la două într-o singură zi. Iată-le pe cele deschise în ultimele
luni – şi nu am inclus aici şi cafenelele mici, ci numai restaurantele
şi localurile în care poţi mânca.
Am citit de atâtea ori Căldură Mare a lui Caragiale, filmul cu Radu
Beligan şi Marin Moraru nu cred că poate fi uitat de cineva, ba ţin
minte şi teatrul radiofonic. Şi am considerat întotdeauna celebrul
dialog ca o ficţiune, o născocire genială a imaginaţiei lui Caragiale.
Asta până astăzi, când am realizat cu uimire că scena e reală...
Cu o filosofie pragmatică de business, dublată de o rigoare nemţească, fără orgolii sau ranchiune dâmboviţene, Ana Consulea construieşte „sănătos“ o afacere de succes. Prăjiturile ei, fie că sunt realizate după vechi reţete româneşti, fie că transpun gustul fin al deserturilor franţuzeşti, au atâta succes pentru că aplică o regulă simplă, dar fundamentală: mâncarea nu e un moft ce ţine de orgolii, ci e făcută pentru a aduce bucurie celor din jur.
Căţeii, pisicile şi alte eventuale dobitoace pe care unii ar vrea să le
aibă lângă ei chiar şi în restaurante, făcând parte din familie în
adevăratul sens al cuvântului. Până acum câţiva ani, nu le puteai lua
nicăieri cu tine, nu te-ar fi lăsat nici măcar într-un singur
restaurant.
Aşadar, trebuie „educat“ clientul bucureştean sau nu? În fond,
marketingul s-a cristalizat în jurul principiului de bază că trebuie
să-i dai clientului exact ceea ce vrea şi îţi cere, uneori de-a dreptul
imperativ, revendicativ şi cu mojicie. Dacă da, cine să facă asta?
Restaurantele, o instanţă detaşată, altcineva? Subiect pentru un lung şi
separat articol, desigur.
În urmă cu câteva zile am dat Premiile Restocracy pentru cele mai
bune restaurante din Bucureşti în 2018, prilej de sinteză, de bilanţ, de
previziuni şi de recomandări pentru viitor.
Ca de fiecare dată, în ultima săptămână din ianuarie decernăm
premiile şi menţiunile Restocracy pentru cele mai bune restaurante din
Bucureşti pe anul care a trecut, pentru cele mai importante bucătării
naţionale şi specific dominant, cei mai buni bucătari, câteva premii
speciale şi menţiunile „Preferinţele Restocracy“ pentru restaurantele
apreciate de către noi.
Cuţitele nu au fost
mereu ustensilele sale favorite, ci prefera spada. Studia pentru o
carieră în publicitate şi s-a simţit jignit când mama sa i-a sugerat să devină
bucătar. Paşii l-au purtat pe Alex Petricean din studioul „Masterchef“ în
bucătării profesioniste, până a avut viziunea
propriului drum de urmat. Acum, tânărul, desemnat cel mai bun bucătar din România de ghidul Gault&Millau, încearcă să transforme mâncarea într-o emoţie
supremă.
E
trecut de zece noaptea. Sorin înfulecă. Tu mai tragi un gât de Pepsi, poate îţi
trece greaţa de la shaorma asta greţoasă. Cine a fost cu ideea să vă opriţi la
shaormerie?
Noua bucătărie românească fină, creativă, apărută pe lume în urmă cu
exact un an, îi atrage din ce în ce mai tare pe bucătarii talentaţi,
care vor să-şi încerce puterile în cel mai dificil exerciţiu posibil,
practic.
Sunt sigur că marele restaurant Select e deja prezentat ca studiu de caz foarte semnificativ în cursurile de marketing, merită analizat din toate unghiurile.
A auzit multă lume despre Kaiamo, a fost cel mai mediatizat restaurant de anul acesta, cu mult timp înainte de a se fi deschis.
Mă gândesc eu aşa acum câteva zile, hai să văd ce mai e şi pe la Frudisiac,
fiindcă sunt la doi paşi de biroul meu, deşi eram sigur că nu voi găsi
ceva diferit. Nici nu ar avea de ce să schimbe, desigur, ştiu că le
merge foarte bine aşa cum sunt.