Viitorul văzut din perspectiva Hyundai

Viitorul văzut din perspectiva Hyundai

Hyundai Motor Company a prezentat la CES 2020 viziunea privind viitorul mobilitatii urbane. Cu aceasta ocazie au fost dezvaluite trei solutii de mobilitate: UAM (Urban Air Mobility), PBV (Purpose Built Vehicle) şi Hub.

Obiectivul Hyundai este de a contribui la eliminarea constrângerilor de spaţiu şi de timp şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii.
 
UAM - soluţie de mobilitate inovatoare, care contribuie la descongestionarea traficului
 
Mega-urbanizarea, care are loc la nivel mondial, a condus la reducerea eficienţei transferului rezidenţilor urbani şi la creşterea costurilor cu logistică transportului. UAM asigura călătorii cu vehicule aeriene personale, care permit decolarea şi aterizarea pe verticală, în regim electric (eVTOL). „Privim spre debutul unei noi ere. Mobilitatea aeriană urbană va permite descongestionarea traficului şi economisirea de timp pe care oamenii îl vor putea folosi pentru activităţile lor”, a declarat Jaiwon Shin, vicepreşedinte executiv şi director al diviziei de mobilitate urbană Hyundai Motor Company.
 
PAV dispune de patru rotoare, care asigura transportul aerian în condiţii de maximă siguranţă. În plus, pentru situaţii de urgenţă, vehiculul va fi echipat cu o paraşuta. PAV se va remarcă prin nivelul redus de zgomot, pentru a fi mai bine adaptat traficului urban şi pentru confortul pasagerilor. UAM va reprezenta o tehnologie accesibilă potenţialilor clienţi, datorită experienţei acumulate de către Hyundai în domeniul auto. Astfel, designul aerodinamic şi greutatea redusă ale aeronavei contribuie la costuri de producţie şi de exploatare avantajoase pentru tehnologia utilizată.
 
 
Premieră mondială a „S-A1”
 
Conceptul PAV dezvoltat în parteneriat cu Uber „S-A1” este primul concept de vehicul aerian personal. PAV este echipat cu eVTOL şi dispune de cinci locuri (inclusiv cel al pilotului). În primele faze ale comercializării, PAV va fi condus de către un pilot, iar utilizarea autonomă va fi activată după ce vor fi dezvoltate tehnologiile necesare. Hyundai dispune de capacitatea de producţie şi de experienţa necesară, pentru a dezvoltă şi pentru a produce în serie vehicule de transport precum PAV.
 
Conceptul PAV „S-A1” a fost dezvoltat împreună cu Uber, cea mai mare companie de mobilitate din lume. „Hyundai este primul nostru partener auto cu experienţă în producţia autovehiculelor la scară globală. Considerăm că Hyundai are potenţialul de a fabrică vehicule Uber Air fiabile, de calitate, în număr mare, pentru a reduce costul călătoriilor. Acest parteneriat reprezintă un pas important în vederea lansării unei reţele aeriene de taxi”, a declarat Eric Allison, directorul Uber Elevate.
 
PBV - o soluţie performanţă de mobilitate pentru toate stilurile de viaţă
 
PBV este o soluţie nouă de mobilitate urbană, un vehicul special, care se poate adapta diferitelor stiluri de viaţă. PBV este uşor de personalizat, prin dezasamblarea părţilor superioară şi inferioară şi reglarea lungimii între 4 şi 6 m. Prin asamblarea pieselor modulare, PBV se poate transformă dintr-un mijloc de transport urban într-un restaurant, o cafenea, un hotel, o clinică sau o farmacie. PBV complet electric reprezintă, de asemenea, o soluţie de mobilitate ecologică. PBV utilizează inteligenţă artificială (AI) pentru identificarea traseelor optime şi pentru încărcarea în timpul deplasării. De asemenea, PBV se poate deplasa autonom în pluton, aspect care conduce la schimbări în domeniul livrărilor la domiciliu, dar şi la îmbunătăţirea activităţii logistice.
 
 
Hub - un spaţiu nou de mobilitate, care conectează UAM şi PBV
 
A treia soluţie de mobilitate prezentată de Hyundai este Hub-ul, un spaţiu prevăzut cu un heliport care conectează mobilitatea aeriană (UAM) cu cea terestră (PBV). În funcţie de modul de conectare al PBV-urilor, Hub-ul poate fi transformat într-un număr infinit de spaţii noi. De exemplu, poate fi transformat într-un complex cultural, prin cumularea de PBV-uri cu rol de săli de concerte, cinematografe şi muzee. De asemenea, poate lua şi formă unui complex medical. Scopul Hyundai este de a îmbunătăţi accesibilitatea mobilităţii inteligente, prin amplasarea de Hub-uri în oraşele viitorului. UAM şi PBV vor fi conectate la Hub, pentru a formă un ecosistem de mobilitate. Pe durata CES 2020, Hyundai va prezenţa viziunea privind mobilitatea viitorului, reprezentată de soluţii, precum: PAV (denumire model concept „S-A1”), PBV (denumire model concept „S-Link”) şi Hub (denumire model concept „S-Hub”). În cadrul salonului, conceptul PAV este expus la scară reală la o înălţime de 2,2 m. Zona de realitate virtuală oferă vizitatorilor o experienţă practică a călătoriei la bordul unui PAV. Sunt expuse, de asemenea, două PBV-uri, unul organizat că spaţiu de locuit, iar celălalt că o clinică. Conceptul Hub de la stand prezintă modul în care pot fi conectate PBV-urile, în vederea formării unei noi comunităţi pentru viitorii rezidenţi ai oraşului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: