VIDEO Noua generaţie de „tancuri”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

VW Touareg, BMW X5 şi Audi Q7 îşi schimbă înfăţişarea, o mare parte a motorizărilor, dar şi echipamentele oferite. Fanii „monştrilor de Dorobanţi” au de ce să fie bucuroşi: pot defila pe „corso” la volanul celor mai recente cuceriri ale tehnologiei germane.

Cele mai populare SUV-uri se reînnoiesc anul acesta. Scăderea maselor şi a consumurilor de combustibil, precum şi oferta de programe de asistenţă computerizată sunt elemente prezente pe cele trei modele.

VW Touareg, primul SUV hibrid european

„Armonie între plăcerea de a conduce şi responsabilitate". Aşa este definit noul Touareg - prezentat în premieră la Salonul de la Geneva 2010. Din punct de vedere tehnic, este cel mai inovator „VW" de când există brandul, se laudă producătorii. Primul SUV hibrid din Europa va consuma doar 8,2 litri de benzină la 100 km parcurşi şi va putea rula până la viteza de 50 km/h doar în mod electric.

Reducerea consumului (chiar şi cu doi litri la 100 km) şi sporirea dinamicii sunt obţinute şi prin reducerea masei (noua versiune este cu 208 kg mai uşoară decât cea anterioară), prin măsuri de optimizare a aerodinamicii şi cu ajutorul cutiei automate de viteze cu opt trepte cu Tiptronic - o premieră în acest segment de piaţă - montată în standard pe toate versiunile de motorizare.

Motorizările sunt reprezentate de un „benzinar" V6 FSI (280 CP, 360 Nm, viteză maximă 228 km/h) şi două dieseluri: un V6 TDI BlueMotion (240 CP, 550 Nm şi viteză maximă de 218 km/h) şi un V8 TDI (340 CP, 800 Nm şi o viteză maximă de 242 km/h). Dintre dotări, merită menţionat sistemul „Area View" ce reuneşte patru camere care înregistrează zona de jur-împrejurul maşinii.

Imaginile sunt redate pe display-ul sistemului de radio-navigaţie. Sistemul oferă posibilitatea de a privi după colţ, din punctul cel mai din faţă, respectiv cel mai din spate, al maşinii, într-un unghi de aproape 90 de grade.

BMW X5 facelift

X5 facelift împrumută câteva elemente de design de la BMW X6 (blocurile optice şi spoilerul) cu care partajează de altfel şi motorizările pe benzină. În plin trend „eco", toate noile motoare primesc şi un sistem de regenerare a energiei rezultate din frânare. Propulsoarele faceliftului bavarez vor fi cuplate la o nouă cutie de viteze automată cu opt rapoarte.

O noutate este şi versiunea xDrive 35i, cu motor 3.0 litri turbo N55 (disponibil şi pe 135i şi 335i) ce produce 300 CP şi un cuplu de 400 Nm. X5 poate accelera astfel de la 0 la 100 km/h în doar 6,4 secunde. Vârful de gamă este xDrive 50i, propulsat de un motor de 4,4 litri (407 CP şi cuplu de 600 Nm) şi care poate atinge 100 km/h în 5,3 secunde.

image

BMW X5 împrumută elemente de design, dar şi motorizări, de la fratele mai mare, X6

Audi Q7

Faceliftul Q7 vine cu o serie de echipamente interioare, oferite standard, ce includ şi asistenţa pentru drum care constă dintr-un program de eficienţă ce monitorizează fluxurile de energie ale vehiculului, oferind sfaturi şoferului despre cum să scadă consumul. Audi a revizuit gama de motoare pentru Q7: sunt disponibile două motoare pe benzină, supraalimentate, 3.0 TFSI, V6 (de 272 CP şi cuplu maxim de 400 Nm, respectiv 333 CP şi 440 Nm), o nouă generaţie diesel 3.0 TDI, în V6 (de 240 CP, 550 Nm şi consum de 7,4 l/100km), un mai vechi diesel V8 4,2 TDI îmbunătăţit (340 CP şi 800 Nm), precum şi un diesel de şase litri V12 TDI (500 CP şi 1.000 Nm), cel mai puternic motor diesel din lume montat pe un SUV.

Performanţele acestui motor montat pe o tracţiune de tip quattro sunt impresionante: 5,5 secunde de la 0 la 100 km/h şi o viteză maximă de 250 km/h! Consumurile se situează între 7,4 litri de motorină la 100 km (versiunea 3.0TDI) şi 11,3 litri la 100 km (6.0 TDI). Un sistem de înaltă performanţă ce recuperează energia în timpul frânării este disponibil standard pe toate motoarele cu şase şi opt cilindri.

image

Dotat cu motorul V12, de 500 CP şi 1.000 Nm, Audi Q7 are cel mai puternic motor diesel din lume montat pe un SUV

image

Slalom

Duster, locul şapte la vânzări în Franţa

31.414 maşini Logan vândute în primul trimestru al anului 2010. Este bilanţul producătorilor de autovehicule de la Mioveni, obţinut în Franţa, potrivit site-ului oficial al Comitetului Constructorilor Francezi de Automobile (CCFA). Potrivit datelor oferite de Renault, dealerii Dacia din Franţa au recepţionat în fiecare zi din luna aprilie aproximativ 500 de comenzi pentru modelul Duster.

image

În prezent există o cerere de aproximativ 10.000 de SUV-uri româneşti din partea clienţilor care au depus deja actele pentru un Duster. În privinţa modelelor Logan, Dacia s-a clasat pe locul patru în Franţa, în luna martie (după Peugeot, Citroën şi Renault) şi pe locul şapte în aprilie, cu 7.502 unităţi vândute, ceea ce reprezintă o cotă de piaţă de 3.9%.

Femeile ţin la o maşină mai mult decât bărbaţii

Spre deosebire de reprezentanţii sexului tare, femeile ţin la o maşină nouă o perioadă de timp de trei ori mai îndelungată, susţine un studiu efectuat de societatea de leasing LeaseTrade.com şi publicat recent de ziarul „USA Today". 2.500 de persoane au participat la acest studiu a cărui primă concluzie a fost cea enunţată anterior.

image

O altă constatare a fost aceea că, în general, şoferii care îşi achiziţionează maşina în leasing „au parte de o idilă mai scurtă", a declarat Sergio Stiberman, director executiv Lease Trader. 39% din femei au declarat că nu-şi mai iubesc maşina atunci când soţul lor se urcă pentru prima oară la volan, 24% când transportă copiii altora în propria maşină, iar pentru 12% din ele, mâncatul în maşină reprezintă „sărutul de adio".

A început producţia Ford Transit la Craiova

La sfârşitul lunii trecute, Ford România a început producţia vehiculului comercial uşor Transit Connect (foto) la uzina de la Craiova, trecând astfel de la activitatea de asamblare la cea de fabricare, informează agenţia Mediafax. Până în prezent, la uzina Ford România au fost asamblate până la 400 de unităţi din modelul Transit Connect, cu componente aduse de la fabrica grupului american din Turcia.

image

Startul producţiei a avut loc odată cu deschiderea secţiei de vopsitorie, cea mai tehnologizată unitate de acest tip pe care Ford o deţine în Europa. Ford România va începe în acest an şi producţia monovolumului de clasă mică B-Max, inspirat de liniile conceptului Verve.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite