Mercedes Benz, acuzată că foloseşte abuziv dispozitivele de urmărire instalate pe maşini

Mercedes Benz, acuzată că foloseşte abuziv dispozitivele de urmărire instalate pe maşini

Anchetatorii au demarat verificări asupra colosului german Mercedes Benz, acuzat că ar folosi ilegal dispozitivele de urmărire instalate pe maşinile sale, scrie CNN, prec izând că astfel sunt încălcate clauzele de confidenţialitate prevăzute în contractele încheiate cu posesorii vehiculelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Mercedes-Benz foloseşte senzori de locaţie pentru a urmări şi retrage vehiculele din Marea Britanie atunci când şoferii au restanţe la plata ratelor, ridicând probleme de confidenţialitate şi determinând un politician important să solicite o anchetă guvernamentală”, scrie CNN.

Deşi sistemul de localizare este montat în majoritatea automobilelor noi din Europa, dispozitivul ar trebui folosit exclusiv pentru a găsi maşina în caz de accident. Din moment ce firma germană de lux a folosit sistemul pentru a reintra în posesia automobilelor deţinute de şoferi din Marea Britanie care nu îşi mai permiteau să plătească, acest fapt aduce după sine grave probleme ce ţin de confidenţialitate, scrie CNN.
 
O purtătoare de cuvânt a Mercedes a declarat că şoferii sunt de acord să fie monitorizaţi atunci când semnează acordul financiar cu producătorul auto. Aceasta mai afirmă că se va trece la acţiunea de recuperare a maşinii doar dacă condiţiile contractului sunt încălcate de către clienţi.
 
„Acest proces de reintrare în posesia maşinii este utilizat în câteva cazuri excepţionale şi numai ca ultimă soluţie, atunci când clienţii încalcă în mod implicit acordul financiar şi nu răspund la solicitările de returnare a vehiculului”, a spus purtătoarea de cuvânt. „De asemenea, dorim să subliniem că acest lucru nu înseamnă monitorizare constantă”, a continuat ea.

Utilizarea dispozitivelor de urmărire a fost adusă prima oară în atenţia publicului de ziarul britanic The Sun. Informaţiile au declanşat o dezbatere aprinsă despre confidenţialitate. Un fost ministru britanic, David Davis, a pus sub semnul întrebării utilizarea acestor sisteme de urmărire de către gigantul auto şi a cerut actualului guvern de la Londra să cerceteze problema. 

Începând cu luna martie 2018, toate maşinile noi produse în Uniunea Europeană trebuie să fie echipate cu eCall - un dispozitiv care poate transmite date, inclusiv locaţia vehiculului, către serviciile de urgenţă în caz de accident.

Parlamentul European a afirmat că apelul automat va oferi serviciilor de urgenţă „doar date minime de bază, precum tipul vehiculului, combustibilul utilizat, ora accidentului, locaţia exactă şi numărul de pasageri” şi că sistemul rămâne în stare latentă până când are loc un accident grav.

„Chiar dacă practicile Mercedes sunt legale din punct de vedere tehnic, există o problemă mai profundă legată de faptul că şoferii sunt din ce în ce mai supravegheaţi”, a declarat Christopher Weatherhead, liderul tehnologic pentru Privacy International.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările