Kia şi-a prezentat viziunea sa asupra viitorului mobilităţii la CES 2018

0
Publicat:
Ultima actualizare:
kia ces 2018

Kia Motors a prezintat la Consumer Electronics Show 2018 din Las Vegas, viziunea sa cu privire la viitorul mobilităţii. Ca parte a noii sale viziuni "Boundless for all” (“Fără limite, pentru toţi”), Kia propune un viitor în care oportunităţile de mobilitate şi de transport sunt nelimitate.

"Boundless for all" este viziunea pentru viitor a Kia Motors, un viitor în care toată lumea are ocazia să se bucure de valoarea infinită pe care o aduce mobilitatea. Aceasta este proclamaţia Kia, care îşi asumă rolul de furnizor global de mobilitate în masă în viitor.  Consumatorii sunt conduşi astăzi de ideea că o maşină este "doar un vehicul", dar Kia se angajează să ofere o soluţie mai extinsă cu privire la mobilitate. "Boundless for all" reprezintă un viitor în care un vehicul poate fi mult mai mult decât suma părţilor sale, după cum a declarat dr. Woong-Chul Yang, vicepreşedinte şi şef al Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Kia.

Strategia „ACE”, dezvoltată de Kia pune în centru trei elemente esenţiale, prezentând astfel viziunea sa cu privire la viitorul transportului personal: Conducerea Autonomă - Kia intenţionează să implementeze tehnologia de conducere autonomă de nivel 4, care va debuta în 2021 cu testarea autonomă a autovehiculelor în oraşele inteligente "Smart City". Automobil Conectat - Până în 2025, Kia va adopta tehnologii de conectare a maşinilor din fiecare segment şi va face fiecare model al său un automobil conectat până în 2030. Eco / Electric - Kia va introduce 16 noi sisteme de propulsie avansate până în 2025, lansând modele noi cu tehnologie hibrid, hibrid “plug-in” şi 100% electrice, precum şi un nou vehicul electric alimentat cu celule de combustie (FCEV) în 2020.

Pe lângă aceste tehnologii, Kia şi-a anunţat planurile de a derula serviciul WiBLE de “car-sharing” - lansat în Coreea în 2017 - în regiuni noi din 2018, începând cu Europa.

Conducerea autonomă şi conectată - tema principală a Kia la CES 2018.

Kia a prezentat la salonul din Las Vegas mai multe exponate interactive, care combină tehnologiile existente şi viitoare. Acestea demonstrează modul în care vehiculele ar putea fi optimizate pentru o conectivitate îmbunătăţită, în timp ce devin din ce în ce mai autonome.

Exponatele Kia de la CES 2018 sugerează un viitor "Dincolo de conducerea autonomă". Vizitatorii pot interacţiona cu tehnologiile de conducere autonomă dezvoltate de Kia, printr-un simulator VR (realitate virtuală), în timp ce experimentează şi o reprezentare 3D V2X la scară reală, care demonstrează modul în care autovehiculele se pot conecta cu alte vehicule şi cu mediul urban.

Compania intenţionează să dea în exploatare o flotă de testare pe scară largă a tehnologiilor sale de conducere autonomă pe drumurile publice începând din 2019, deschizând astfel calea pentru producţia comercială a acestor tehnologii. Kia îşi propune să comercializeze vehiculele autonome de nivel 4 în oraşe inteligente începând din 2021, cu un nou proiect pilot “Smart City”.

"Autovehiculele conectate Kia vor oferi un nou tip de experienţă de mobilitate, datorită conceptului ‘Fără limită în tehnologiile de conectare’. Realitatea virtuală, autoturismele autonome şi conectivitatea "vehicul-la-orice" au fost considerate la un moment dat tehnologii ale viitorului îndepărtat. Pe măsură ce devin tot mai repede o realitate, Kia explorează modul de implementare a acestor noi tehnologii pentru clienţii săi. Strategia şi viziunea noastră pentru viitorul mobilităţii este demonstrată de o serie de prezentări interactive, care arată ce aşteptări au clienţii noştri", a declarat vicepreşedintele Yang.

16 vehicule electrice noi până în 2025

Kia va continua să-şi extindă gama de maşini Eco în următorii ani şi intenţionează să ofere un total de 16 vehicule electrice până în 2025, inclusiv un model electric cu pile de combustibil (FCEV) în 2020.

"Până în 2025, vom oferi un total de 16 vehicule noi cu sisteme de propulsie avansate, între care cinci vehicule hibrid şi hibrid „plug-in”, cinci noi EV-uri pe baterii şi un nou model electric FCEV accesibil publicului larg. Odată lansată în 2020, tehnologia FCEV va reprezenta vârful de lance al eforturilor Kia pentru un viitor cu emisii zero pentru mobilitate", a mai spus vicepreşedintele Yang.

Ca parte a acestei strategii, Kia a prezentat conceptul Niro EV la CES 2018. Combinând designul elegant al unui SUV compact modern cu eficienţa ridicată a sistemului de propulsie electric avansat, conceptul Kia Niro EV reprezintă următorul pas al brandului în drumul către electrificare.

Creat de studioul de design al Kia din Coreea, Niro EV Concept este un SUV compact, complet electric. Caroseria sa, eficientă din punct de vedere aerodinamic, permite aerului să circule cu uşurinţă în jurul său şi pe dedesubt. Grila tradiţională - care nu mai este necesară pentru răcirea motorului – a fost înlocuită cu un panou de afişare interactiv, continuat cu blocuri optice alungite. Silueta conceptului este inspirată din actualul model Kia Niro.

Noul sistem de avertizare pentru pietoni (APWS) al conceptului oferă o combinaţie de camere video cu tehnologie de recunoaştere a persoanelor şi obiectelor, semnalizare vizuală pe afişajul frontal şi difuzoare. Dacă sistemul detectează un pieton sau un ciclist în faţa autovehiculului, difuzoarele alertează printr-un sunet direcţionat în mod special către acea persoană, avertizând-o despre prezenţa maşinii. Sistemul APWS este cuplat la noul sistem de iluminare interactiv al conceptului Niro EV, care oferă utilizatorilor şi pietonilor o comunicare vizuală extrem de intuitivă cu vehiculul.

În interior, cabina a fost proiectată pentru a avea un aspect pur, minimalist şi digital, creând o mai bună interacţiune a utilizatorilor cu noile tehnologii şi sisteme. Cu un design gândit şi centrat în jurul şoferului şi pasagerilor, aspectul orizontal al panoului de bord are suprafeţe largi şi netede. Se crează astfel un sentiment de spaţiu şi calm în cabină, îmbunătăţit de nuanţele de argint şi bronz care acoperă fiecare suprafaţă.

Conceptul Niro EV este pus în mişcare de un sistem de propulsie electric de ultimă generaţie, utilizând noile tehnologii de producţie destinate vehiculelor electrice viitoare de la Kia. Energia este asigurată de un acumulator litiu-polimer de înaltă capacitate de 64 kWh, cuplat cu un motor electric de 150 kW. Conceptul Niro EV oferă o autonomie de 380 de kilometri, cu emisii zero.

Exponatele interactive oferă viziunea noilor tehnologii

La CES 2018, Kia a prezintat cele mai recente tehnologii HMI (Human Machine Interface), caracteristicile conducerii autonome, precum şi prima conectare 5G din lume într-o maşină. Aceste exponate sunt inovaţii care ar putea fi adaptate pentru utilizarea în viitoarele vehicule ale mărcii. Kia demonstrează aceste noutăţi printr-un set de experienţe interactive pentru public, prezentându-şi viziunea “Dincolo de conducerea autonomă" prin tehnologii pe care pasagerii le pot folosi în viitorul autonom al autovehiculelor.

Primul cockpit oferă vizitatorilor şansa de a experimenta noile tehnologii HMI ale conceptului Niro EV, cu o interacţiune sporită între vizitatori şi vehicul. Sistemele infotainment şi HVAC (încălzire, ventilaţie şi aer condiţionat) sunt controlate prin atingere şi gesturi, volanul acţionând ca o telecomandă. Şoferul poate "să treacă" de-a lungul unei zone din piele perforată de la baza volanului cu două spite, făcând diferite gesturi care servesc la comutarea între melodiile favorite, la creşterea volumului şi ajustarea setărilor de ventilaţie ale cabinei. Un afişaj digital al tabloului de bord oferă informaţii suplimentare şoferului, cum ar fi setările vehiculului, starea sistemului de propulsie şi informaţiile despre călătorie.

Creând o interacţiune digitală între maşină şi şofer mai avansată decât într-un vehicul tradiţional, sistemul HMI permite şoferilor să se "conecteze" la vehicul folosind recunoaşterea facială şi vocală. Tehnologia de recunoaştere facială şi vocală, dezvoltată în colaborare cu Amazon Web Services (AWS),  urează bun venit şoferilor şi ajustează setările vehiculului pe baza preferinţelor individuale prestabilite. Folosind "Amazon Rekognition" şi "Amazon Polly" - analiză facială foarte precisă şi servicii de voce furnizate de AWS - noul sistem dezactivează multe dintre funcţiile maşinii în cazul în care conducătorul auto nu trece procesul de identificare.

Un al doilea cockpit demonstrează prima conexiune 5G din lume într-un automobil - cu o legătură în timp real stabilită între Las Vegas şi Seoul, Coreea. Conexiunea 5G permite utilizatorilor să transmită conţinutul în mod real în maşină, prin sistemul de infotainment.

Cel de-al doilea „cockpit” prezintă Sistemul Separat de Control al Sunetului cu care este dotat conceptul Niro EV. Acesta permite utilizatorilor de pe locurile din faţă şi din spate să experimenteze tehnologia Kia de separare a sunetului. Sistemul permite pasagerilor să-şi asculte propria muzică în acelaşi timp, fără a-i afecta pe ceilalţi aflaţi în maşină. Sistemul dispune de opt difuzoare instalate în tetiere, cu transmiterea simultană a sunetului pentru fiecare rând de scaune şi utilizarea tehnologiei de anulare a zgomotului pentru a "dezactiva" sunetul de la celălalt rând de scaune. Prin crearea a două zone de sunet în maşină, ocupanţii se pot bucura de ascultarea muzicii individual, fără a-i afecta pe ceilalţi. Kia consideră că această tehnologie dezvoltată „in-house” va spori confortul ocupanţilor din viitoarele maşini de producţie.

Serviciul car-sharing WiBLE va fi lansat în Europa în 2018

Kia a anunţat astăzi planurile de extindere a serviciului de car-sharing "WiBLE" în regiuni noi. Lansat în Coreea în 2017, WiBLE  va fi introdus pe anumite pieţe şi oraşe europene începând cu sfârşitul anului 2018. Kia intenţionează să extindă serviciul pe alte pieţe din întreaga lume în următorii ani.

WiBLE va fi deservi anumite zone din centrele oraşelor, oferind vehicule clienţilor care au nevoie de un mijloc de transport dar care nu deţin o maşină proprie sau care doresc un vehicul mai convenabil în centrele oraşelor.

În Coreea, utilizatorii WiBLE au acces la o gamă largă de modele Kia, inclusiv Soul EV, crossover-ul hibrid Niro şi modelele de dimensiuni mai mari. Vehiculele sunt echipate cu tehnologii Kia de siguranţă activă, pentru a ajuta clienţii să călătorească în condiţii de siguranţă într-o maşină cu care ar putea să nu fie obişnuiţi.

WiBLE este accesat prin intermediul unei aplicaţii pentru smartphone. Utilizatorii plătesc apoi pentru călătorii individuale într-un vehicul WiBLE, fiind taxaţi în funcţie durata utilizării autoturismului. În Europa, serviciul WiBLE va permite utilizatorilor să efectueze călătorii într-o singură direcţie, nu li se va solicita să returneze maşina în acelaşi punct, pentru a avea un confort maxim şi cost eficient.

Kia va anunţa primele locaţii din Europa pentru lansarea serviciului WiBLE la sfârşitul anului 2018.

Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite