Industria auto cere renunţarea la taxa de solidaritate, avertizând Guvernul: „Se vor pierde multe locuri de muncă“

Industria auto cere renunţarea la
taxa de solidaritate, avertizând Guvernul: „Se vor pierde multe locuri de muncă“

Peste 230.000 de oameni lucrează în industria auto din România FOTO: Shutterstock

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România (ACAROM) anunţă că a luat act cu surprindere de intenţia Guvernului de a introduce o taxă de solidaritate în cuantum de 1% din cifra de afaceri a companiilor cu cifră de afaceri de peste 100 de milioane de euro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Reprezentanţii ACAROM consideră ca total inoportună impunerea de noi taxe companiilor în contextul economic actual, în fapt o intersectare a patru crize: pandemia COVID-19, lipsa de componente electronice, creşterea preţurilor la energia electrică şi gaze naturale, creşterea preţurilor la materii prime, la care se adaugă inflaţia în creştere - toate evenimente cu un impact puternic negativ asupra sectorului auto naţional.

Ei arată că după doi ani succesivi de scădere a cifrei de afaceri, având la orizont provocări majore pentru sectorul auto (electrificare, decarbonizare, noi schimbări în mobilitate) impunerea unei noi taxe, nu va face altceva decât să împovăreze şi mai mult bugetele companiilor. 

„Lipsa de predictibilitate fiscală sau legislativă, a dialogului cu mediul de afaceri, lipsa unor studii de impact pe termen scurt, mediu şi lung înainte de luarea unor asemenea decizii, va avea un impact negativ asupra sectorului auto naţional. 

Toate acestea vor duce la renunţarea la planurile de investiţii în curs, la scăderea atractivităţii României ca posibilă destinaţie pentru proiecte noi, implicit la pierderea unui număr important de locuri de muncă”, a declarat pentru ”Adevărul” Adrian Sandu, secretarul general ACAROM.

Asociaţia Constructorilor de Automobile din România – ACAROM, reprezentant al industriei auto naţionale, însumează peste 170 de companii inclusiv DACIA şi FORD, organizaţii şi instituţii cu activităţi în sectorul auto.

Industria auto românească a generat în 2020 o cifra de afaceri de 26.4 miliarde euro, însemnând 14% din produsul intern brut, deţine o pondere de 26% din totalul exporturilor naţionale, având peste 230.000 angajaţi.

Vă mai recomandăm şi:

Marii retaileri cer Guvernului să renunţe la „taxa de solidaritate” 

Criza semiconductorilor persistă. Cât de mult este afectată industria auto din România

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările