FOTO VIDEO Modelele care au scris istoria automobilului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De la maşina lui Henry Ford, care a inaugurat era automobilelor produse pe bandă, şi terminând cu asaltul japonezelor, câteva modele au rămas în legenda vehiculelor pe patru roţi.

Ford T, Volkswagen Beetle, Citroën 2 CV, Citroën DS, Toyota Corolla, Mini Morris sau Mercedes W 123 sunt doar câteva dintre maşinile care au marcat noua eră a transportului rutier.

Tin Lizzie a schimbat istoria secolului XX

La 27 septembrie 1908, la fabrica Piquette din Detroit, Michigan, ieşea pe banda de montaj Fordul Model T (poreclit şi „Tin Lizzie” sau „Flivver”). Perfecţionând metodele de producţie, Henry Ford a produs o maşină accesibilă care a revoluţionat transportul în toată lumea, eliminând practic tracţiunea hipo. 

image

Volkswagen Beetle a avut cel mai mare succes în SUA

16,5 milioane de „buburuze” ­Volkswagen au fost produse între 1938 şi 2003. „Inspirat” serios de planurile modelului V570 al constructorului ceh Tatra – companie care a şi fost, de altfel, după război, despăgubită de germani cu suma de trei milioane de mărci - proiectantul Ferdinand Porsche s-a întâlnit în 1933 cu Adolf Hitler pentru a discuta despre dezvoltarea unei „Volks Wagen” („maşina poporului”).



Vehiculul trebuia să poată transporta doi adulţi şi trei copii la o viteză de 100 km/h şi urma să coste 990 de Reichsmark (RM) - venitul mediu calculat fiind de 32 RM/săptămână. După război, maşina a fost produsă în fosta Germanie de Vest - până în 1955, iar din 1953 până în 2003, în Brazilia.

image

„Patru roţi sub o umbrelă”

În 1935, Michelin, celebrul producător de anvelope, a cumpărat Citroën şi a avut ideea de a crea un vehicul pentru clasele sociale cu venituri mici, în special din mediul rural.

Pe baza unui sondaj efectuat pe mai multe mii de potenţiali cumpărători s-a întocmit un caiet de sarcini draconic al proiectului denumit TPV („tout petite voiture” –„maşina foarte mică”): patru locuri, 50 de kilograme de bagaje transportabile, cutie de viteze cu trei trepte, putere 2 CV (de la „deux chevaux” – „doi cai”), tracţiune pe faţă, viteză maximă de 60 km/h.

image

De asemenea, maşina trebuia să poată fi uşor de întreţinut, să aibă o suspensie care să permită fermierilor să traverseze un câmp arat cu un coş de ouă fără a sparge vreunul, consumul de combustibil să nu depăşească 3 litri/100 km, iar maşina să poată fi condusă foarte uşor.

Sloganul publicitar al proiectului a fost „Patru roţi sub o umbrelă”. La 7 octombrie 1948, Citroën a prezentat modelul 2 CV de tip A. Timp de 42 de ani, până la 27 iulie 1990, au fost produse 5.114.961 de 2 CV.

„La Déesse”, maşina oficială a generalului Charles de Gaulle

Prezentat în 1955, Citroën „Déesse” („Zeiţa”- prescurtat DS) a reprezentat un adevărat „coup de foudre” când a apărut pe scenele Saloanelor Auto. Cu numele de cod „VGD” – Vèhicule à Grande Diffusion („vehicul de largă distribuţie”) - noua creaţie semnată Flaminio Bertoni şi André Lefebvre era un vehicul revoluţionar, cu o linie îndrăzneaţă, aerodinamică, ieşită din tiparele vremii, care atrăgea – şi atunci ca şi acum – privirile.

De altfel, la începutul anului, DS a fost desemnată cea mai frumoasă maşină din istorie, de către revista „Classic&Sports Car” din Marea Britanie. DS a introdus şi o mulţime de inovaţii tehnice: suspensie hidropneumatică, direcţie asistată, cutie de viteze semiautomată, frâne cu discuri pe faţă, iar începând cu anii 1968-1969, sistem de injecţie electronică şi un sistem de faruri autoadaptive, care îndrepta lumina în funcţie de direcţia în care era rotit volanul.

Adevărată emblemă a Franţei şi maşina oficială a generalului Charles De Gaulle, DS a atras, până în 1975, când a fost produsă ultima maşină, 1,5 milioane de cumpărători.

image

Mini, o emblemă a culturii britanice din anii '60

Mini Morris Minor este replica de mic litraj a Albionului la curentul european al maşinilor de clasă mică (VW Beetle, Fiat 500). Un model revoluţionar, emblematic pentru cultura britanică a anilor ’60. Motorul de 948 de centimetri cubi plasat transversal împreună cu cutia, în partea frontală, a revoluţionat construcţia de maşini, oferind mult mai mult spaţiu pentru pasageri. Din 1959 până în anul 2000 au fost produse 5.387.862 de Mini, în diferite variante.

image



Mercedes-Benz W 123 Coupe, frumuseţea germană a anilor '80

Modelul W 123 a reprezentat apogeul calităţii şi fiabilităţii “maşinii germane”. Chiar şi după 20 de ani de la ieşirea din producţie, numai în Franţa, spre exemplu, mai circulau încă 60.000 de Mercedesuri W 123. Maşina preferată de taximetrişti, datorită fiabilităţii şi confortului, a introdus în producţia de serie europeană ABS-ul, airbagul pentru şofer şi caroseria deformabilă, în caz de coliziune frontală.

image

Toyota Corolla

Din 1966, când a apărut pe piaţă prima variantă, până în 1997, Toyota a vândut 35 de milioane de modele Corolla. Un record nedepăşit încă şi care plasează marca niponă pe un loc de cinste în istoria automobilului.

image

Porsche Boxster Spyder

Fabricantul german a prezentat primele imagini oficiale şi informaţii referitoare la noul roadster uşor şi performant, ­Boxster Spyder. Modelul va fi prezentat oficial la Salonul Auto de la Los Angeles, care se va desfăşura în luna decembrie a acestui an, şi va fi disponibil pe piaţa din Europa începând cu luna februarie a anului viitor. Bazat pe versiunea S a lui Boxster, cu motorul boxster al lui Cayman S - ce dezvoltă 320 CP la 7.200 rpm şi oferă 70 Nm la 4.750 rpm - Porsche accelerează de la 0 la 100 km/h în doar 4,8 secunde, iar viteza maximă pe care o atinge este de 267 km/h, cu un consum mediu de 9,3 l/100 km. Preţul maşinii va porni de la suma de aproximativ 53.000 de euro.

image

Dodge Viper, revedere în 2012

Potrivit site-ului „autoblog.com”, Ralph Gilles, responsabilul brandului american, actuala generaţie a Viper va fi înlocuită de un model nou în următorii trei ani. Viper-ul actual va continua să fie produs până în luna iulie a anului viitor, ultimele 500 de exemplare urmând să facă parte dintr-o ediţie specială, de rămas bun. Viitorul Dodge Viper, aşteptat în 2012, va prelua cel mai probabil o platformă derivată a actualului Alfa Romeo 8C Competizione şi va adopta linii de design sportive, specifice modelelor italiene.

image

BMW şi Honda, cele mai fiabile

Bayerische Motoren Werke (BMW) exportă pe piaţa din Marea Britanie cele mai fiabile maşini, alături de Honda. Rezultatele vin în urma unui studiu efectuat de „Fleet News” şi compania de consultanţă financiară „Grant Thornton”, anunţă site-ul „fleetnews.co.uk”. Este cea mai amplă cercetare realizată la nivel mondial, la sondaj răspunzând cele mai mari 50 de companii de leasing auto din Anglia, cu un total de 840.000 de autoturisme şi 183.000 de vehicule comerciale uşoare analizate. Maşina cea mai fiabilă rămâne Honda Civic, urmată de BMW seria 3. Deşi a pierdut prima poziţie în favoarea BMW, Honda Civic rămâne totuşi pe primul loc la categoria modele, având cele mai puţine defecte.

image
Auto



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite