Cum să conduci în siguranţă pe timp de iarnă. Sfaturi de la profesionişti

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
condus iarna

Când vine vremea pentru trecerea la anvelopele de iarnă, trebuie să te asiguri că acestea sunt încă utilizabile. Pentru a verifica adâncimea benzii de rulare, poţi folosi moneda de 50 bani.

Adâncimea benzii de rulare este foarte importantă în special atunci când se conduce pe lapoviţă; pe drumuri alunecoase, canelurile devin mai importante.

Cum să monitorizezi anvelopele

Anvelopele de iarnă fără crampoane conferă aderenţă prin modelul şi materialele benzii de rulare, de aceea utilizatorii acestor tip de anvelope trebuie să le verifice canelurile şi şanţurile. Aderenţa se realizează datorită laturilor ascuţite ale canelurilor şi al compusului de cauciuc moale. Anvelopele îşi pierd aderenţa atunci când sunt ferme în loc de flexibile şi au caneluri joase, cu margini rotunjite.

În plus, autoturismele din zilele noastre au, în general, tracţiune faţă, sunt mai grele decât au fost vreodată, iar puterea motoarelor lor a crescut. Un stil agresiv de condus facilitează uzura accelerată a anvelopei. La fiecare 6.000-8.000 km este recomandat să schimbi anvelopele din faţa cu cele din spate, deoarece se uzează diferit în funcţie de locul în care au fost puse. Nu uita să verifici presiunea din pneuri atunci când le schimbi.

Stabileşte din timp nivelul corect de presiune

Primele nopţi geroase sunt un moment potrivit pentru trecerea la anvelopele de iarnă. Pe o astfel de vreme, zonele umbroase pot fi acoperite de gheaţă dimineaţa. Trebuie să fii foarte atent atunci când schimbi anvelopele. Greşelile pot distruge definitiv anvelopele sau pot provoca slăbirea acestora în timpul condusului.

Martin Dražík, Product Manager-ul Nokian Tyres din Europa Centrală, ne reaminteşte câteva măsuri de precauţie. Spre exemplu, anvelopele direcţionale au o direcţie specifică de rotaţie. Aceste au un model în formă de săgeată care trebuie să fie aşezat cu vârful înainte. În cazul în care anvelopele sunt aşezate greşit, acestea nu vor oferi aderenţa necesară în condiţii de vreme dificilă de iarnă.

Restul materialului poate fi citit pe rsmag.ro

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite