BMW M340d xDrive Mild-Hybrid – Ultimul mohican, varianta diesel

Motorul diesel a progresat atât de mult în ultimii ani încât a ajuns la apogeu şi ne arată cât de special poate să fie – am testat BMW M340d xDrive, echipat cu un propulsor de 3,0 litri, cu două turbine, care dezvoltă 340 CP şi 700 Nm. Este acesta cel mai bun diesel pe care l-am condus?
Apogeu pe dracu', buni de dat la caini, cand acasa la el Diesel are la intrare in orase interzis. E prea tarziu pentru Diesel, apogenul era util acum 10 ani. Iar la pretul de achizitie pentru asta mai pui inca pe atat costurile de intretinere, ca sa nu avem discutii precum cea alaturata.
Apogeu pentru ca dieselurile nu au fost niciodata atat de bune. Ce spui in rest este adevarat.
Indiscutabil! E in firea progresului o crestere continua a calitatii, altfel dispar baietii. Insa nici nu pot frana brusc. Firmele auto de zeci de miliarde trebuie sa umble cu fereala, ca sa nu o ia in barba, mai ales BMW, slab aliat. Pana si Mercedes s-a inhaitat cu Renault pentru A si E Klasse, ca nu-i de joaca la cum strang randurile grupul lui Peugeot cu cel al lui Fiat. Trebuie procedat cum fac aricii dragoste: cu grija sa nu se intepe. Divizia Diesel a lui BMW nu poate fi retezata brusc. Mai au cam 5 ani, in functie de viteza de propagare a electricelor. La ei s-au bagat bani grei, sunt trasate deja directii de dezvoltare de cel putin 10 ani in urma si sunt bagati bani grei. Sa retezi acum divizia Diesel, e ca si cum tragi de volan pe gheata: adio control, nu stii unde ajungi. Iar la BMW ar fi insuportabil, ei nefiind aliati, iar Diesel e o bucata babana din firma, cladita in zeci de ani. Acolo un chirurg cu maini fine trebuie sa o intoarca cu politica, vorba lui Agamita, ca sa nu buseasca firma. Tranzitia este, au intrat devreme pe piata electricelor, s-au asigurat de linie de dezvoltare, dar saltul din barca in luntre trebuie moderat. Vorbea acum doi ani un inginer de la Audi ca nici electricele nu sunt infailibile si benzina are inca viata. Asta pentru ca in regim de autostrada si ei au poteci de astea, electricul trebuie tinut permanent in sarcina nominala, in timp ce benzina odata ce atinge un optim, merge oarecum in relanti. Deci mai e mult pana departe. Nu insa si pentru Diesel.
In mare, cam asa este. Sunt multe lucruri pe care cei din presa auto le stim, dar care intereseaza prea putin publicul larg, din pacate. Asa ca subiectul nu prea e dezvoltat. Insa, pe scurt, dieselul are anii numarati si asta doar la constructorii premium (inca dependenti de el pe masinile mari), pentru ca la ceilalti moare mai repede, iar electricele vor domina in scurt timp piata, mai repede decat ne asteptam acum 5 ani.