VIDEO Haos la Washington. Joe Biden, validat de Congres. Va fi noul preşedinte al Statelor Unite UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au adunat miercuri la Washington pentru a contesta alegerile din 3 noiembrie, în condiţiile în care Congresul s-a întrunit pentru a valida rezultatul acestora şi a-l confirma pe democratul Joe Biden drept noul preşedinte al Statelor Unite. Trump a reiterat că nu îşi va recunoaşte înfrângerea şi şi-a îndemnat susţinătorii să procedeze la fel.

GALERIE FOTO

Ce s-a întâmplat la Washington. Cronica unui puci ratat SINTEZĂ


UPDATE 10:50 Joe Biden a fost validat de Congres drept preşedinte al SUA, în ciuda protestelor violente de la Washington

UPDATE 10:10 Jurnaliştii de la Capitoliu, atacaţi de protestatari. Zeci de echipamente media au fost distruse VIDEO

Mai mulţi jurnalişti care relatau despre violenţele de miercuri de la Capitoliu au fost ţinta protestatarilor care au distrus mai multe echipamente şi i-au forţat pe jurnalişti să părăsească zona.

UPDATE 9:40 Ce poate păţi Trump după ce simpatizanţii săi au luat cu asalt Congresul

Membri ai guvernului american au analizat posibilitatea înlăturării de la putere a lui Donald Trump după lovitura în forţă a partizanilor săi în Congres, au raportat miercuri seară mai multe media, notează AFP.

UPDATE 8:05 Imagini virale în România la protestul violent din SUA. Steagul românesc, fluturat de manifestanţi. Reacţia AUR

În România s-a viralizat şi o fotografie în care se poate vedea drapelul românesc. Momentul a fost capitalizat de către susţinătorii AUR.

UPDATE 7:50 Stare de urgenţă în Washington

Starea de urgenţă a fost prelungită cu 15 zile în Washington, până după ziua instalării preşedintelui ales Joe Biden la Casa Albă, conform deciziei primarului.

UPDATE 7:20 Trei persoane au decedat din cauza unor ”urgenţe medicale” în timpul violenţelor

Trei persoane au decedat din cauza unor ”urgenţe medicale” în timpul violenţelor care au avut loc miercuri în zona Capitoliului, a anunţat şeful Poliţiei Districtului Columbia, Robert Contee, citat de CNN. Acestora li se adaugă femeia care a fost împuşcată în clădirea Capitoliului şi care a decedat la spital.

Contee nu a precizat dacă aceste persoane s-au numărat printre cele care au intrat în clădirea Capitoliului.

Este vorba despre o femeie şi despre doi bărbaţi.

UPDATE: Procesul de certificare a victoriei lui Biden continuă în şedinţa comună a celor două camere ale Congresului.

Au apărut primele informaţii despre femeia împuşcată mortal în timpul altercaţiilor. Conform presei americane, aceasta era din zona San Diego şi veteran al US Air Force.

Potrivit unui post local, femeia se numea Ashli Babbit şi a activat în US Air Force, ca  oficial de securitate de rang înalt, conform afirmaţiilor soţului ei. 

Femeia era susţinătoare înflăcărată a lui Donald Trump şi era considerată un mare patriot de către toţi cei care o cunoşteau.

UPDATE 3:20: Sesiunea Congresului american a fost reluată miercuri seară, la ora locală 20:00, fiind condusă de vicepreşedintele Mike Pence care a condamnat incidentele din cursul zilei de la Capitoliu şi a subliniat că „violenţa nu câştigă niciodată”.

„Celor care au produs distrugeri în capitala noastră, astăzi: Nu aţi câştigat. Violenţa nu câştigă niciodată. Libertatea câştigă şi asta încă este casa poporului”. 

Procurorul general al Districtului Columbia, Karl Racine, i-a cerut vicepreşedintelui să organizeze Cabinetul pentru a invoca Amendamentul 25 spre a-l înlătura pe Trump din funcţie.

UPDATE 02:45: Camerele Senatului şi a Reprezentanţilor sunt curăţate, în urma incidentelor de miercuri, astfel ca legislatorii să poată relua sesiunea în jurul orei 20:00 (ora României 03:00), a declarat pentru CNN o sursă de la Capitoliu.

Nu este clar cât timp vor continua în această noapte procedurile.

Nancy Pelosi, preşedinta Camerei Reprezentanţilor, a transmis o scrisoare colegilor ei în care a anunţat că liderii Congresului american au decis să reia sesiunea pentru certificarea victoriei preşedintelui ales Joe Biden odată ce Capitoliul este verificat.

La această oră, în zona Capitoliului - în ciuda restricţiei de circulaţie impuse de primarul Washington DC - se aflau câteva zeci de protestatari, înconjuraţi de forţele de ordine.

UPDATE 01:40: Preşedintele american Donald Trump a publicat un mesaj pe Twitter în care, de această dată, apără acţiunile susţinătorilor lui care au pătruns miercuri în Capitoliu şi au vandalizat mai multe spaţii. Ulterior, mesajul a fost şters.

„Acestea sunt lucrurile şi evenimentele care se întâmplă când o victorie sacră obţinută cu majoritate zdrobitoare de voturi este smulsă fără menajamente şi brutal”, a scris el.

Trump şi-a încheiat mesajul: „Amintiţi-vă ziua asta pentru totdeauna!”

UPDATE 01:05: Conform informaţiilor din presa americană, a fost înregistrat primul deces în urma violenţelor de miercuri. Femeia împuşcată în piept după intrarea în Capitoliu a susţinătorilor lui Trump a murit la spital. Circumstanţele exacte ale incidentului care a dus la deces sunt neclare momentan.

UPDATE 01:00: Legislatorii americani sunt hotărâţi să finalizeze certificarea voturilor Colegiului Electoral în această seară. 

Senatorul democrat Joe Manchin a declarat pentru CNN: „Aceşti bătăuşi nu ne pun pe fugă”. Senatorul republican Josh Hawley, unul dintre aliaţii lui Donald Trump în efoturile de a contesta voturile Colegiului, a scris pe Twitter miercuri după-amiază că plenul Congresului „trebuie să revină la muncă şi să îşi termine treaba”.

Citeşte întreaga ştire aici.

UPDATE 00:55: Oficiali ai Statelor Unite au anunţat că în acest moment Capitoliul este în siguranţă şi toţi manifestanţii au fost evacuaţi, conform BBC.

UPDATE: Cel puţin 13 persoane au fost arestate în timpul incidentelor de miercuri de la Capitoliu provocate de susţinătorii lui Donald Trump, a anunţat Poliţia Metropolitană.

Şeful poliţiei, Robert Contee, a declarat: „Puţin peste 13 arestări au fost făcute. Trebuie să adaug ceva foarte important aici: niciunul dintre oamenii care au fost arestaţi nu este rezident al Washington DC. Toţi sunt din afara zonei”.

Câţiva poliţişti au fost răniţi şi primesc tratament, a mai precizat Contee. În plus, a spus el, autorităţile au confiscat mai multe arme în timpul incidentelor din afara Capitoliului.

Despre poliţiştii răniţi el a spus că ei îşi continuă misiunea de a readuce situaţia sub control la Capitoliu.

O sursă din poliţie a declarat pentru CNN că forţele de ordine încă evacuează clădirea, dar şi spaţiul din proximitate.

UPDATE: Mai multe surse au declarat pentru CNN că nu este clar când va fi reluată sesiunea Congresului american pentru a certifica victoria democratului Joe Biden în alegerile prezidenţiale.

Liderii vor ca situaţia să fie, mai întâi, readusă sub control.

„Capitoliul este în curs de evacuare. Când va fi sigur, ne vom relua responsabilităţile constituţionale. Acestea sunt Statele Unite. Nu vom permite ca legea gloatei să submineze statul de drept”, a declarat reporterilor Hakeem Jeffries, membru în Camera Reprezentanţilor.

Potrivit CNN, înainte de izbucnirea incidentelor - în timpul cărora o femeie a fost împuşcată şi se află în stare critică -, Congresul certificase doar 12 dintre cele 538 de voturi ale electorilor americani. Toate aceste voturi, din Alabama şi Alaska, erau acordate lui Donald Trump.

Liderii din Congres au fost evacuaţi din complex şi vor fi duşi la Fort McNair, potrivit unui oficial al forţelor de ordine. Evacuarea este în curs.

UPDATE: Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a calificat miercuri protestele violente de la Washington drept "scene şocante" şi a declarat că rezultatul alegerilor prezidenţiale americane "democratice" trebuie respectat, transmite Reuters.

"Scene şocante la Washington D.C. Rezultatul acestor alegeri democratice trebuie respectat", a scris pe Twitter secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

 O reacţie a venit şi din partea ministrului de externe german Heiko Maas, care a apreciat că duşmanii democraţiei se vor înveseli la vederea scenelor de violenţă de pe Capitoliul SUA şi i-a cerut preşedintelui american în exerciţiu Donald Trump să accepte decizia alegătorilor americani.

Citeşte întreaga ştire aici.

UPDATE: În timp ce forţele de ordine evacuează treptat clădirea Capitolului şi încearcă să potolească adevărata insurecţie de pe străzile Washingtonului, tot mai multe informaţii din presa internaţională indică faptul că multe persoane au fost rănite grav în urma confruntărilor.

UPDATE: Preşedintele în exerciţiu al SUA, Donald Trump, a făcut apel  la protestatarii de la Washington, într-un mesaj video postat pe Twitter, să meargă acasă, spunând că „trebuie să avem pace”. În acelaşi timp, Trump continuă să susţină minciunile despre fraudarea alegerilor, spunând că acestea le-au fost furate susţinătorilor săi şi că „le înţelege durerea”.

UPDATE: Preşedintele american ales Joe Biden a declarat miercuri, în timpul incidentelor care au loc la Capitoliu, unde urma să fie validată victoria sa în alegerile prezidenţiale, că acestea reprezintă o revoltă, şi nu un protest şi a spus că democraţia SUA a fost atacată.

Biden i-a cerut preşedintelui în exerciţiu Donald Trump să facă apel la protestatari să se retragă din Capitoliu.

„Cuvintele unui preşedinte contează, nu contează cât de bun sau rău este acest preşedinte. În cel mai bun caz, cuvintele unui preşedinte pot inspira. În cel mai rău caz, pot incita. Astfel, fac apel la preşedintele Trump să apară la televiziunea naţională acum şi să îşi îndeplinească jurământul de a proteja Constituţia şi să ceară finalul acestui asediu”, a spus Biden.

UPDATE: Un dispozitiv exploziv a fost găsit la cartierul general al Comitetului Naţional Republican din New York. Potrivit New York Times ar fi vorba de o bombă artizanală, distrusă cu succes.

De asemenea, un colet suspect a fost descoperit la sediul Comitetului Naţional Democrat, care a fost evacuat. Cele două sedii se situează în apropierea Capitoliului.

UPDATE: Forţele de ordine federale au început evacuarea protestatarilor din Capitoliu, iar Serviciile Secrete, FBI şi Garda Naţională din Maryland au răspuns solicitării poliţiei Capitoliului de a interveni.

Reporterii baricadaţi într-un birou din Capitoliu au salutat venirea ofiţerilor ca semn că în curând clădirea va fi în siguranţă, scrie NBC.

„Mulţumim pentru ce faceţi”, au spus reporterii care au rămas în Capitoliu.

Serviciile Secrete ale SUA, FBI şi Garda Naţională din Maryland vor sprijini poliţia Capitoliului în timp ce ofiţerii încearcă să reţină şi să disperseze mulţimea de susţinători ai lui Trump.

Divizii de agenţi în uniforme şi agenţi speciali răspund apelului, a fost confirmat pentru NBC. FBI a confirmat de asemenea că va ajuta poliţia pentru „ aproteja proprietatea federală şi siguranţa publică”.

Guvernatorul din Maryland, Larry Hogan, a spus că a ordonat Gărzii Naţionale a statului să acţioneze rapid în sprijinul poliţiştilor din oraş.

UPDATE: Mai mulţi membri ai Congresului american au denunţat miercuri o „tentativă de lovitură de stat” desfăşurată de partizani ai lui Donald Trump care au reuşit să pătrundă în Capitoliu, parlamentarii avertizând că acţiunea este sortită eşecului, transmite presa internaţională.

Citeşte întreaga ştire aici.

UPDATE: A fost chemată Garda Naţională pentru a stabili ordinea în Washington. Conform secretarei de presă a Casei Albe, cererea de chemare a Gardei Naţionale a fost făcută de către Donald Trump.

UPDATE: Un purtător de cuvânt al Department of Homeland Security a spus că membrii Serviciului Secret şi al Serviciului de protecţie Federal sunt pregătiţi să ofere asistenţă.  

Ministerul Apărării nu a decis încă dacă să trimită Garda Naţională pentru a sprijini forţele de ordine locală. 

Cei care au intrat în clădire au încălcat legile federale şi ar putea fi puşi sub acuzare. Poliţia Capitoliului i-a reţinut pe câţiva dintre protestatari pe măsură ce continuau să pătrundă în clădire. 

Unii demonstranţi au ajuns până în sala Senatului, căţărându-se pe ziduri, moment în care poliţiştii au scos armele

Citeşte întreaga ştire aici.

UPDATE: Au fost trase focuri de arme între protestatari şi forţele de ordine. Conform CNN şi The Guardian, o femeie este tratată în acest moment de medici după ce a suferit răni grave în urma  împuşcăturilor.

UPDATE Mai mulţi reprezentanţi americani au anunţat pe Twitter că au fost instruiţi să evacueze sala de şedinţe a Camerei Reprezentanţilor, să se adăpostească şi să poarte măşti de gaze, conform BBC.

Presa americana relatează că vicepreşedintele Mike Pence ar fi fost evacuat.

Citeşte întreaga ştire aici.

Donald Trump a scris pe Twitter, între timp, un mesaj prin care îi roagă pe protestatari să fie paşnici.

UPDATE Donald Trump a reacţionat la anunţul lui Pence precum că nu se opune validării alegerilor. Preşedintele american îl exerciţiu îl acuză pe vicepreşedintele său de „lipsă de curaj”.

„Mike Pence nu a avut curajul de a face ceea ce trebuia făcut pentru a proteja ţara şi constituţia noastră”, a scris pe Twitter locatarul de la Casa Albă. 

UPDATE Poliţia a ordonat evacuarea mai multor clădiri ale Congresului american, în timp ce manifestanţi susţinători ai lui Trump au protestat faţă de validarea victoriei lui Joe Biden în faţa capitoliului, într-o atmosferă tensionată, potrivit unor imagini surprinse de o jurnalistă de la AFP.

Poliţia Capitoliului a ordonat personalului Congresului să evacueze clădirea Cannon, precum şi altele situate în jurul Capitoliului, la puţin timp după discursul lui Donald Trump. 

Miliardarul republican le-a cerut partizanilor săi să protesteze contra validării de către aleşii Congresului a victoriei opozantului său democrat, care avea loc în acelaşi timp în interiorul Capitoliului. 

„Tocmai mi-am evacuat biroul din Cannon din cauza unei ameninţări. Acum, vedem manifestanţi care atacă Poliţia Capitoliului”, a scris pe Twitter Nancy Mace, republicană, aleasă în Camera Reprezentanţilor.

UPDATE Într-o spune că nu are puterea necesară să facă acest lucru.

Congresul a deschis procedura privind validarea rezultatului votului marilor electori.

image

Congresul SUA reunit pentru a valida victoria lui Biden FOTO EPA-EFE

UPDATE Donald Trump a pus din nou la îndoială victoria lui Joe Biden, declarându-se neîncrezător că fostul său adversar în alegerile prezidenţiale ar fi putut obţine peste 80 de milioane de voturi. „A avut 80 de milioane de voturi pe calculator. Este o ruşine”, a spus liderul de la Casa Albă, susţinând că el este câştigătorul alegerilor.

Întrerupt pe alocuri de urale şi scandări, preşedintele în exerciţiu a repetat acuzaţiile de „furt” şi i-a catalogat pe democraţi drept „corupţi”.

Miliardarul newyorkez a declarat că nu va recunoaşte niciodată rezultatul alegerior. „Nu vom renunţa niciodată, nu vom recunoaşte nimic”, a declarat el.

Trump a insinuat că presa ascunde amploarea manifestaţiei de la Washington: „Avem sute de mii de oameni aici şi vreau doar să fie recunoscuţi de presa falsă. Întoarceţi camerele vă rog şi arătaţi ce se întâmplă cu adevărat aici”.

Republicanul a sugerat de asemenea că presa şi giganţii tehnologii au contribuit la „trucarea alegerilor”.

Şi a făcut din nou presiuni asupra lui Mike Pence: „Dacă va face un lucru bun, vom câştiga alegerile. Dacă nu va face, atunci va fi o zi tristă pentru întreaga ţară”.

Donald Trump vorbind la mitingul Save America FOTO EPA-EFE

Trump luând cuvântul la mitingul „Save America” FOTO EPA-EFE

UPDATE Mii de susţinători ai lui Donald Trump s-au reunit la Washington cu câteva ore înainte de întrunirea Congresului. Manifestaţia are loc paşnic, mulţimea ascultând muzică şi aşteptând discursul lui Trump.

Katherine Caldwell, în vârstă de 61 de ani, şi soţul ei au venit tocmai din Oregon, la cinci zile distanţă de Washington, pentru a-l sprijini pe Trump în cruciada de contestatare a votului. „Ei au furat alegerile, sunt absolut sigură”, a declarat ea pentru AFP.

În opinia ei, alegerile pentru Senat desfăşurate marţi în Georgia au fost de asemenea trucate.

„Au utilizat în continuare maşinăria fraudelor, oamenii din Georgia sunt corupţi”, susţine această femeie venită la manifestaţi cu o pălărie de cowboy pe cap şi cu un drapel roşu mare cu înscripţia „Trump este preşedintele meu”.

Unii dintre simpatizanţii lui Trump s-au declarat furioşi pe vicepreşedintele Mike Pence, care a luat distanţă de preşedintele în exerciţiu în contestarea votului.

Mike Pence, care va prezida sesiunea comună a Camerei Reprezentanţilor şi Senatului, ar fi decis să nu cedeze presiunilor lui Donald Trump, care a cerut marţi seara respingerea „marilor electori aleşi în mod fraudulos”.

- Ştirea iniţială

Preşedintele în exerciţiu Donald Trump refuză să îşi recunoască înfrângerea în faţa lui Joe Biden şi îşi agită susţinătorii împotriva rezultatului votului din 3 noiembrie, care a fost deja certificat de Colegiul Electoral şi îşi aşteaptă validarea în Congres.

La apelul lui Trump, mii de simpatizanţi ai acestuia s-au reunit la Washington sub sloganul „Stop furtului”, adoptat încă înainte de alegerile prezidenţiale şi scandat intens în stradă mai ales în ultimele două luni în ciuda lipselor de dovezi.

„Salvatorul meu mi-a spus să vin”

„Comandantul meu suprem m-a chemat, iar Domnul, Salvatorul meu mi-a spus să vin”, a declarat pentru AFP Debbie Lusk, o pensionară contabilă, în vârstă de 66 de ani, care a venit de la Seattle, din celălalt capăt al ţării.

La fel ca ea, sute de oameni veniţi din întreaga ţară s-au adunat în apropierea Casei Albe, purtând steaguri uriaşe cu inscripţia „Trump”, transmite AFP, potrivit news.ro.

La mai bine de două luni de la scrutin, republicanul Trump continuă să conteste victoria clară a lui Biden, evocând „fraude masive” deşi nu prezintă probe concrete.

Cu toate că a eşuat să convingă tribunalele şi oficialii electoriali, Trump a reuşit în schimb să semene îndoieli în rândul susţinătorilor săi.

„Noi nu avem încredere în rezultatul scrutinului”, a spus pentru AFP Chris Thomas, o pensionară care venit împreună cu soţul său din Oregon, pe Coasta de Vest, purtând şepci în onoarea miliardarului newyorkez.

„Trump a câştigat de departe, sunt probe mai multe decât trebuie”, a apreciat Matthew Woods, un californian în vârstă de 59 de ani.

Zeci de aleşi republicani din Camera Reprezentanţilor şi din Senat rămân, de asemenea, solidari cu Donald Trump şi promit să fie de partea sa în Congres, care urmează să valideze miercuri, începând cu 20.00 ora României, votul marilor electori - 306 în favoarea lui Biden şi 232 în favoarea lui Trump.

Obiecţiile lor nu vor deraia procesul de validare, însă îl vor încetini, înaintea depunerii jurământului de către democrat, la 20 ianuarie, notează AFP.

Pence se distanţează de Trump

Vicepreşedintele Mike Pence a decis să nu facă parte din tabăra contestatarilor, informându-l marţi pe Donald Trump că nu are autoritatea de a bloca în Congres validarea victoriei lui Joe Biden. Trump, care a făcut presiuni asupra lui Pence ca să răstoarne rezultatul în favoarea lui, l-ar fi avertizat, potrivit unor surse CNN, că dacă refuză să blocheze validarea rezultatului, va avea de suferit politic. Discuţia dintre ei ar fi avut loc după ce Pence s-a consultat cu mai mulţi senatori în legătură cu rolul lui în această procedură. Acum, susţine CNN, preşedintele e înfuriat după discuţia cu Pence, iar Trump s-ar putea „dezlănţui” asupra vicepreşedintelui miercuri dimineaţa, la mitingul susţinătorilor lui. Preşedintele în exerciţiu urmează să ia cuvântul la 18.00 ora României.

De teama unei eventuale degenerări a situaţiei, magazinele din centrul Washingtonului au reinstalat marţi panouri mari de lemn în vitrine.

Poliţia capitalei a anunţat că se teme de eventuale violenţe, mai ales din partea unor grupări de extremă dreapta şi a avertizat că persoanele care poartă arme de foc vor fi arestate.

Marţi, ciocniri sporadice au avut loc între suporteri ai lui Trump şi activişti BLM („Viaţa negrilor contează”), după ce cu o zi înainte liderul grupării extremiste de dreapta Proud Boys, Enrique Tarrio, fusese arestat sub acuzaţia că a distrus un panou BLM. Tarrio a fost eliberat între timp.

Procedura din Congres

Miercuri este programată procedura de numărare oficială a voturilor din Colegiul Electoral. Conform acestei proceduri, voturile trimise în plicuri de electorii din fiecare stat vor fi deschise şi numărate în prezenţa preşedintelui Senatului, adică vicepreşedintele Statelor Unite, în prezent Mike Pence. După această numărătoare formală, vicepreşedintele ia act de votul din Colegiul Electoral şi validează oficial rezultatul alegerilor.

Această procedură este, în general, o simplă formalitate, însă în acest an, mai mulţi republicani din Cameră şi Senat au anunţat că vor contesta rezultatul alegerilor pentru a încerca eliminarea voturilor electorilor lui Biden din mai multe state-cheie câştigate de acesta în 3 noiembrie.

Această strategie ar fi menită să îi dea lui Trump victoria în ultima clipă. În fapt, procedura prevede că pentru a anula un set de voturi ale unui stat este nevoie ca ambele camere ale Congresului să accepte contestarea votului. Având în vedere faptul că atât Camera Reprezentanţilor, cât şi Senatul sunt dominate de democraţi, şansele pentru un astfel de deznodământ sunt aproape inexistente, dar riscă să amâne cu ore bune sau chiar zile oficializarea rezultatelor.

O altă teorie lipsită de acoperire legală a susţinătorilor lui Trump şi a lui Trump însuşi este că vicepreşedintele Statelor Unite ar putea, de unul singur, să anuleze voturile din unele state şi să numească, practic, de unul singur viitorul preşedinte al Statelor Unite. În timpul unui miting de campanie în Georgia, pentru cele două curse de la Senat, Trump l-a avertizat pe Pence că nu-l va mai „simpatiza prea tare” dacă nu se implică.

„Sper că Mike Pence ne va ajuta. Sper că măreţul nostru vicepreşedinte va face treabă pentru noi. E un tip grozav. Desigur, dacă nu ne va ajuta, nu prea o să-l mai simpatizez aşa de tare”, a declarat Trump în timpul mitingului.

Această ultimă încercare de contestare a rezultatelor scrutinului prezidenţial ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o poate împiedica. Liderul de la Casa Albă este ales prin vot universal indirect. Ori, pe 14 decembrie, Colegiul Electoral a aprobat victoria lui Joe Biden.

Luni, peste 170 de directori de companii, printre cele mai mari din SUA, au cerut Congresului, într-o scrisoare deschisă, să recunoască alegerea lui Biden în funcţia de preşedinte al ţării, pledând pentru un transfer corespunzător al puterii. „Este timpul ca ţara să avanseze“, se arată în această scrisoare semnată de directori de bănci, de fonduri de investiţii, de companii de consultanţă sau chiar de companii aeriene, dintre care multe sunt listate pe Dow Jones, indicele emblematic al Bursei din New York.

Democraţii preiau controlul asupra Senatului

Ultimele două mandate puse în joc pentru Senat au fost câştigat de democraţi, care preiau astfel controlul asupra camerei superioare a corpului legislativ american.

Pastorul Raphael Warnock a devenit primul senator de culoare din Georgia şi doar al 11-lea senator de culoare din istoria SUA. Colegul său democrat, Jon Ossof, un fost realizator de filme documentare, a devenit la 33 de ani cel mai tânăr senator american de la alegerea lui Joe Biden în Senat, în 1973. 

George W. Bush vrea să asiste la învestirea lui Joe Biden

Fostul preşedinte republican George W. Bush a anunţat că intenţionează să asiste la depunerea jurământului de către Joe Biden, programată pentru 20 ianuarie..

„Preşedintele şi doamna Bush abia aşteaptă să se întoarcă la Capitoliu, la depunerea jurământului preşedintelui Biden şi vicepreşedintei Harris”, a anunţat marţi pe Twitter purtătorul de cuvânt al celui de-al 43-lea preşedinte din istoria Statelor Unite, Freddy Ford.

Aceasta este a opta ceremonie de depunere a jurământului de preşedinte la care va asista cuplul Bush, a precizat Freddy Ford.

„Asistarea la transferul paşnic al puterii este un moment puternic al democraţiei noastre, care nu se demodează niciodată”, a adăugat el, criticându-l indirect pe Donald Trump.

Imediat după anunţarea victoriei lui Joe Biden, la 7 noiembrie, George W. Bush l-a sunat pentru a-l felicita pe democrat.

„În pofida diferenţelor politice, eu ştiu că Joe Biden este un om bun, care a obţinut oportunitatea de ne a conduce şi de a ne unifica ţara”, scria la 8 noiembrie într-un comunicat fostul locatar al Casei Albe în perioada 2001-2009.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite