Zece exemple de tortură din închisorile CIA: de la simularea înecului la hrănirea rectală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Rezumatul de 480 de pagini al raportului lung de peste 6.000 de pagini, realizat de o comisie din cadrul Senatul SUA, privind închisorile Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din lume, conţin în detalii groteşti referitoare la metodele de tortură aplicate deţinuţilor.

Unele dintre cele mai oribile metodă de tortură au fost aplicate deţinuţilor de la Guantánamo sau celor din închisorile secrete de peste tot din lume, conduse de CIA. „The Telegraph“ ne oferă zece asemenea exemple.

Deţinuţii erau „hrăniţi rectal“

Cel puţin cinci prizonieri au fost forţaţi să ingereze mâncare sau apă prin rect. Unul dintre ei, Majid Khan, a intrat în greva foamei. Humus, paste, nuci şi stafide i-au fost forţate pe rect. Khan, se pare, ar fi încercat să se sinucidă, muşcându-şi venele. În 2012, el a pledat vinovat de terorism în faţa unui tribunal militar de la Guantánamo Bay.

Prizonier mort din cauza hipotermiei

În noiembrie 2002, soldatul afgan Gul Rahman era ţinut în „Groapa cu Sare“, o închisoare secretă a SUA din Afganistan. Rahman a fost dezbrăcat de la jumătatea corpului în jos, înlănţuit şi obligat să stea jos pe beton. A fost descoperit mort ziua următoare, suspectându-se că de hipotermie.

26 din 119 prizonieri au fost reţinuţi pe nedrept

Printre cei care au fost deţinuţi pe nedrept s-a numărat şi Nazar Ali, un om cu probleme mintale, al cărui plâns înregistrat era folosit pentru a „convinge“ alt membru al familiei, reţinut şi el.

    

image

Simulare de înec repetată

Khalid Şeic Mohammed, presupusul „creier“ al atacurilor din 11 septembrie 2001, a fost torturat de 183 de ori prin simulare de înec - waterboarding, în martie 2003. Raportul descrie cum această metodă de tortură cauza prizonierilor convulsii, vomă şi leşin.

Privare de somn timp de o săptămână

Cel puţin cinci prizonieri au început să sufere de halucinaţii din cauză că erau privaţi de somn. Doi dintre ei au continuat să fie torturaţi prin această metodă chiar şi după ce începuseră halucinaţiile.

Ruleta rusească

Un ofiţer CIA, căruia nu i s-a dat numele în raport, a supus un deţinut „jocului“ ruleta rusească, în care se îndreaptă o armă spre prizonier.

Prizonier ameninţat cu o bormaşină 

Abd al-Rahim al-Nashiri, un cetăţean saudit presupus a fi de vină pentru bombardarea navei USS Cole, a fost transportat la diverse închisori secrete ale CIA de peste tot din lume, după ce fusese prins în 2002. Un agent CIA l-a ameninţat cu un pistol şi a dat drumul la o bormaşină lângă el, pentru a-l speria.

Ameninţări la adresa familiilor deţinuţilor

Ofiţerii CIA au ameninţat cel puţin trei prizonieri că le vor răni familiile, inclusiv un avertisment că vor viola mama unui deţinut.

Muzică la maxim pentru a induce sentimentul de disperare

Prizonierii erau obligaţi să asculte muzică la maxim, inclusiv „Rawhide“, tema muzicală din filmul „Blues Brothers“, dar şi zgomot alb, pentru a le distruge orice urmă de speranţă.

Încătuşaţi cu mâinile deasupra capului timp de 22 de ore

Redha al-Najar, un fost bodyguard al lui Osama bin Laden, a fost încătuşat de o bară deasupra capului şi lăsat să atârne aşa timp de 22 de ore. I s-a pus un scutec şi i s-a refuzat accesul la toaletă. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite