WP: Un congresman american a propus declararea Rusiei drept „sponsor al terorismului” şi impunerea de noi sancţiuni acesteia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto: house.gov
Foto: house.gov

Republicanii din Camera Reprezentanţilor a Congresului SUA şi-au prezentat proiectul de lege spre examinare de către colegii lor din comisii. Proiectul prevede impunerea de noi sancţiuni împotriva Rusiei. Documentul a fost publicat de ziarul The Washington Post .

Iniţiatorul proiectului numit „Legea de responsabilitate a lui Putin”, congresmanul Jim Banks solicită aplicarea de noi sancţiuni Rusiei. 

Proiectul de lege prevede „Declararea Federaţiei Ruse ca stat sponsor al terorismului şi declararea formaţiunilor armate susţinute de Rusia din regiunea ucraineană Donbas drept organizaţii teroriste străine”.

De asemenea, sunt solicitate sancţiuni asupra actorilor economici implicaţi în proiectul gazoductului Nord Stream 2, inclusiv asupra entităţilor implicate „în planificarea, construcţia şi întreţinerea conductei.”

Totodată, prin proiectul de lege se solicită interzicerea pentru cetăţenii americani şi companiile americane a operaţiunilor care au legătură cu datoria publică rusă - vorbim despre achiziţionarea şi tranzacţionarea de obligaţiuni şi alte instrumente financiare legate de datoria publică rusă.

Proiectul de lega mai propune şi includerea în lista de sancţiuni a actualilor şi foştilor funcţionari, precum şi a antreprenorilor şi personalităţilor publice cunoscute din Rusia. Lista îi  include pe preşedintele rus Vladimir Putin, pe toţi membrii guvernului rus, precum şi pe unii antreprenori. Astfel, în listă apar 35 de persoane, printre care prim-ministrul rus Mihail Mişustin, secretarul de presă prezidenţial Dmitri Peskov, şeful administraţiei prezidenţiale Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei Nikolai Patrushev, primarul Moscovei Serghei Sobianin, Margarita Simonyan, redactor-şef al canalului RT TV şi Rossiya Segodnya MIA. 

De asemenea, în lista de sancţiuni se regăsesc o serie de mari oameni de afaceri ruşi precum: Roman Abramovici, fondatorul şi cel mai mare acţionar al holdingului USM Alisher Usmanov; reprezentanţi ai conducerii corporaţiilor ruseşti - Alexei Miller, preşedintele Consiliului de administraţie al Gazprom, Igor Sechin, director executiv al Rosneft, Denis Bortnikov, preşedinte adjunct şi preşedinte al consiliului de administraţie al VTB şi Andrey Kostin, şef al VTB. 

În cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a legii, preşedintele Statelor Unite trebuie să emită un aviz cu privire la existenţa unor temeiuri pentru impunerea de sancţiuni împotriva persoanelor de pe listă. Un alt alineat îi cere lui Biden să prezinte parlamentarilor un raport privind starea personală a liderului rus şi a membrilor familiei sale în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a documentului.

Încetarea dialogului cu Rusia pe tema securităţii cibernetice, până când, după cum se precizează în document, se vor opri atacurile cibernetice asupra agenţiilor şi companiilor americane, precum şi a dialogului privind stabilitatea strategică, atâta timp cât Crimeea rămâne rusă. 

Pe site-ul web al Congresului SUA este menţionat că proiectul de lege a fost înaintat spre examinare. Nu este specificată însă nicio dată la care legiuitorii din comisii vor începe să discute despre proiect.

Săptămâna trecută, republicanii nu au reuşit să treacă prin Senat un document similar iniţiat de senatorul Ted Cruz.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite