Wesley Clark: Care sunt neînţelegerile pe care Statele Unite şi China trebuie să le depăşească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Discuţiile dintre presedintele Barack Obama şi omologul său chinez Xi Jinping ar trebui să reprezinte adevăratul „pivot“ al Statelor Unite în Asia, dar această situaţie continuă să nu aibă o finalitate. China este o ţară mult mai puternică decât consideră mulţi americani şi se află înscrisă pe o traiectorie pentru a deveni şi mai competentă.

Wesley Clark, general de armată în rezervă şi fost comandant suprem al forţelor aliate ale  NATO, este de părere că liderii chinezii îi subestimează pe americani şi le interpretează greşit acţiunile. Astfel, neînţelegerile profunde şi lipsa de cooperare stau la baza unei combinaţii potenţial periculoase.
„Am fost pentru prima dată în China în 1983, într-una dintre primele vizite oficiale militare americane. Pe vremea ceea, China se folosea de Statele Unite ca o contrapondere la ameninţarea din Uniunea Sovietică. Călătorind în China în ultimul deceniu în mod regulat, pentru afaceri bancare, am avut întrevederi cu oficiali de top şi am vizitat diferite întreprinderi. De fiecare dată am fost primit foarte bine, am fost tratat cu respect şi ascultat“, scrie Wesley Clark în „Washington Post“ .

China este o putere în creştere, iar economia ei de 8000 de miliarde de dolari se află pe locul al doilea după Statele Unite ale Americii care deţin 16.000 de miliarde de dolari. Însă, din punctul de vedere al puterii de cumpărare, cele două se află aproape la egalitate, iar China manifestă o creştere de aproape trei ori mai mare.

Wesley Clark spune că liderii chinezi cred că ţara lor va depăşi în curând Statele Unite şi viziunea lor se bazează pe rata şomajului din SUA, creşterea economică lentă şi gradul de îndatorare. Chinezii văd în SUA o superputere economică aflată în declin.

„Xi Jinping, care este atât preşedinte, cât şi conducător al Comisiei Militare Centrale, pare a fi un lider care manipulează cu succes dezvoltarea politică şi economică a ţării, precum şi capacităţile sale militare care, la rândul lor, manifestă o creştere rapidă. Acestea includ tehnologie de camuflare şi drone, poziţionare globală, apărare anti-rachetă şi anti-satelit, rachete nucleare şi o capacitate navală în creştere“, explică generalul în rezervă.

Liderii chinezi au o strategie şi se mişcă foarte rapid, procurându-şi resurse naturale din străinătate, colectând tehnologie, dezvoltând infrastructura şi gestionând creşterea urbană. De asemenea, ei încearcă să ocupe forţa de muncă, să construiască un sistem universitar eficient şi să impună dezvoltarea inclusiv în interiorul Chinei.

„În cele din urmă, China va produce mai mult pentru pieţele sale, va proteja proprietatea intelectuală şi va creşte valoarea monedei sale. Se va încuraja utilizarea yuan-ului ca monedă globală. Liderii săi se aşteaptă ca ţara lor să îşi reia locul istoric ca un centru al bogăţiei mondiale, al culturii, tehnologiei si puterii“, este de părere Clark.

Înalţii oficiali chinezi nu par să înţeleagă Statele Unite deoarece nu călătoresc în SUA nici pentru afaceri, nici pentru relaxare. Liderii săi nu aud de la liderii americani despre viziuni strategice pentru că se rezumă doar la mult mediatizatele lor planuri cincinale. De asemenea, dezbaterile politice din SUA le par chinezilor o manifestare a slăbiciunii, iar sistemul unei pieţe libere nu le pare chinezilor că ar avea o direcţie strategică, la fel cum întreprinderile individuale nu fac aproape nimic pentru a-şi mări câştigurile trimestriale. Ei nu înţeleg de ce tinerii americani nu sunt mai motivaţi educaţional şi, în urma crizei financiare din 2008, ei subestimează marele potenţial economic din SUA.

Întâliniri de genul celei din weekend între Obama şi Xi oferă oportunitatea de a recunoaşte interesele comune, cum ar fi comerţul asimetric, investiţiile şi schimburile“, spune el.

De asemenea, Clark consideră că zonele de conflict, precum Orientul Mijlociu, Coreea de Nord, Africa, trebuie să fie discutate şi să se aibă în vedere libertatea mărilor din jurul Chinei, drepturile la securitatea cibernetică, comerţul, investiţiile, corupţia şi drepturile umane.

„Ar trebui să fie conceput un program pentru întâlniri frecvente, la diferite niveluri, precum cel militar, de  comerţ, tehnologie, educaţie şi cultură. Tratatele şi acordurile scrise contează mai puţin la chinezi decât strategiile ample şi înţelegerile generale. Cu toate acestea, trebuie să lucrăm pentru a le aduce spre arhitectura globală pe care Occidentul a construit-o pe parcursul a mai mult de o jumătate de secol.

Ori de câte ori este posibil, ar trebui să ajundem la acorduri şi să publicăm măsuri de consolidare a încrederii. Acestea vor fi importante în aprofundarea dialogului, promovarea înţelegerii reciproce şi modelarea modului în care China este văzută de lumea exterioară“, conchide fostul Comandant Suprem Aliat al NATO.
 

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite