Consilierul lui Victor Ponta, Wesley Clark: general în armată, politician ratat şi gazdă de show TV

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Wesley Clark FOTO: Reuters
Wesley Clark FOTO: Reuters

Anunţul premierului Victor Ponta privind noul său consilier, generalul american în rezerva Wesley Clark, a fost primit cu ironie în România din cauza rateurilor repetate ale ofiţerului de-a lungul carierei sale militare, dar şi politice.

Şeful Executivului român a declarat că este „foarte mândru şi foarte fericit că o personalitate recunoscută la nivel mondial Wesley Clark” a devenit consilierul său special pe probleme strategice, de securitate şi chiar economice.

Însă, după anunţul lui Ponta din iulie, eşecurile generalului american în rezervă au revenit în atenţia presei, descalificându-l pentru poziţia de consilier.

Publicaţia „Foreign Affairs” a scris în 2001 că Wesley Clark, „comandantul suprem al NATO în timpul războiului din Kosovo ar fi trebuit să fie comandantul suprem al tuturor timpurilor. În teorie, el a controlat cea mai mare alianţă din istorie în prima ei incursiune într-un conflict armat. În practică, comanda lui Clark a fost compromisă de presiuni conflictuale crescute – politice, diplomatice, militare şi legale – mai mari decât în orice perioadă istorică".

Wired.com a revenit, anul acesta, asupra carierei lui Clark, care după războiul din Kosovo a fost marcată de un regres politic şi o campanie prezidenţială eşuată. Mai mult de atât, „Wired” scrie că generalul în rezervă, pe care Ponta şi-l doreşte consilier, a decăzut îngrozitor acceptând să fie gazda unui reality show difuzat de postul de televiziune NBC.

„În urmă cu mai bine de un deceniu, Clark a fost retrogradat şi a distrus o campanie prezidenţială. Dar, mai nou, se pare că a decăzut îngrozitor: a acceptat să fie gazda unui reality show pe NBC", scrie publicaţia online wired.com.

Clark, general în rezervă cu patru stele pe epoleţi, va fi reprezentantul militar pentru „Stars Earn Stripes” („Stelele câştigă ranguri”) un show televizat de tip „Survivor” („Supravieţuitorul”) care supune celebrităţile unor rigori militare. Clark va juriza bravura unor vedete precum Nick Lachey (fost membru al formaţiei „98 Degrees”), Terry Crews (actor de filme de acţiune) şi soţul Sahrei Palin, Todd. Emisiunea este de prost gust cu tente de film porno militar, după cum susţin recenziile. Clark este un fel de Simon Cowell, membru în juriul „America’s Got Talent”, doar că mult mai puţin înfricoşător, scrie wired.com.

Direcţia pe care a luat-o cariera unui om, care a terminat primul din clasa sa Academia Militară West Point, este tulburătoare. De când a intrat în rezervă, Clark şi-a construit o nouă carieră prin bătaia de joc a celei dintâi. A făcut propagandă unor produse tehnice dubioase înainte de a se transforma el însuşi într-un produs. A încercat să devină preşedintele Statelor Unite ale Americii la nici trei ani după ce a fost concediat de la NATO pentru că nu a gestionat cum trebuie criza din Kosovo.

Din lac în puţ

În 2000, aproape imediat ce Clark şi-a scos uniforma, a început să-şi „împrumute” reputaţia pentru susţinerea unor echipamente militare. El promova produse ce variau de la bizare la complet inutile. „WaveCrest Laboratories” a realizat o bicicletă electrică pe care Clark a recomandat-o ca fiind un vehicul pentru soldaţii ce luptă „pe aleele înguste din zonele urbane”. S-a alăturat consiliului de conducere al companiei „Acxiom”, care vinde adresele şi numărele de telefoane ale oamenilor pentru telemarketeri. Apoi a decis că cel mai bun produs de promovat este chiar el însuşi. Pe post de preşedinte.

Campania prezidenţială din 2004 pare o aberaţie, scrie wired.com. „Democraţii l-au iubit, nu pentru ce este (nu a deţinut niciodată o funcţie în partid şi de războiul din Kosovo nu i-a păsat nimănui) ci pentru că era aproape singurul general care era, în mod deschis, democrat. Dar când Clark a trecut de prima fază a campaniei, infantilismul lui s-a văzut clar: nu numai că discursul său a fost ciudat, dar prima sa conferinţă de presă a rămas în memoria multora prin fraza «Mary, ajută-mă!» (secretarul său de presă, n.r.). Nu e ceva ce vrei să rosteşti atunci când punctul tău forte este experienţa militară”, atrage atenía sursa citată.


FOTO: Reuters

Candidatura ratată a lui Wesley Clark

Totuşi, campania sa nu a fost condamnată numai din cauza lipsei de experienţă politică. El părea să creadă că preşedinţia îi aparţine datorită rangului. La puţin timp după solicitarea de ajutor către secretarul lui de presă (Mary Jacoby), Clark a afirmat cu privire la experienţa din Vietnam a rivalului său politic: „Cu tot respectul, el este locotenent şi eu sunt general.” Locotenentul, care avea 30 de ani de experienţă în spate, a dat cu generalul de pământ la anticipate, continuă „Wired”.

Clark nu prea are protejaţi militari, un lucru rar întâlnit la un general senior. O excepţie notabilă este Peter Chiarelli, care tocmai s-a retras din postul de vicepreşedinte al personalului Armatei. Printre lucrurile pe care le-a învăţat Chiarelli de la Clark a fost „cum să nu se promoveze pe sine însuşi”, după cum mărturisesc Greg Jaffe şi David Cloud în cartea intitulată „Cea de-a patra stea” („The Fourth Star”). Acest volum îl descrie pe Clark ca fiind un om „nervos, foarte inteligent şi care şi-a făcut mulţi duşmani de-a lungul carierei sale îndelungate în Armată”.

Poate că Wesley Clark nu a fost cel mai mare lider, dar acum are şansa de a demonstra că poate fi un lider într-un spectacol cu mutanţi media, conchide wired.com.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite