Washingtonul îşi exprimă îngrijorarea faţă de mişcările de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Secretarul de Stat american, John Kerry, a purtat o discuţie telefonică sâmbătă cu omologul său rus, Serghei Lavrov, în cursul căreia şi-a exprimat îngrijorarea faţă de mişcările considerate „provocatoare” ale trupelor ruseşti la frontiera ucraineană, informează Agence France Presse.

În cursul unei discuţii telefonice cu Serghei Lavrov, John Kerry „şi-a exprimat îngrijorarea în privinţa mişcărilor provocatoare de trupe ruseşti la frontiera ucraineană, sprijinului (acordat de) Rusia separatiştilor şi retoricii sale incendiare, care subminează stabilitatea, securitatea şi unitatea Ucrainei”, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat, citat de AFP.

Totodată, Kerry a cerut ca puterea de la Kremlin să susţină „fără condiţii” eforturile depuse de OSCE şi de Guvernul ucrainean în vederea eliberării celor 13 observatori ai organizaţiei, „care sunt reţinuţi ostatici de separatişti proruşi la Slaviansk”, în estul Ucrainei, precum şi "susţinerea publică a eforturile ucrainene, mai degrabă decât denigrarea lor".

Aceeaşi sursă menţionează că demersul conversaţiei telefonice a venit din partea Washingtonului, cu toate că Moscova deja informase media de ultimele evenimente.

Serghei Lavrov, la rândul său, a insistat asupra necesităţii adoptării cât mai rapid a unor măsuri care să conducă la „dezescaladarea situaţiei în Ucraina”. El a cerut, înainte de toate, oprirea operaţiunilor militare împotriva protestatarilor şi încetarea acţiunilor agresive ale ultranaţionaliştilor ucraineni.

Discuţia telefonică între cei doi diplomaţi a avut loc într-un context foarte tensionat, americanii acuzând că avioane ruseşti au încălcat spaţiul aerian ucrainean în repetate rânduri în ultimele zile, o acuzaţie respinsă cu fermitate de Moscova.

De asemenea, oficialii de la Kiev susţin că în continuare miliţiile proruse controlează mai multe oraşe din est, ceea ce potrivit puterilor din occident ar reprezenta o încercare a Moscovei de a alimenta o revoltă secesionistă.

În cadrul grupului de oameni deţinuţi de separatiştii proruşi din Slaviank sunt observatori OSCE din Germania, Danemarca, Polinia, Suedia şi Republica Cehă.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite