Washingtonul impune sancţiuni mai multor ucraineni şi entităţi din Ucraina, pentru interferenţă în alegerile din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite au impus luni sancţiuni împotriva unor ucraineni şi entităţi din Ucraina, acuzându-i de interferenţă în alegerile din Statele Unite şi asociere cu un parlamentar urcainean pro-rus implicat în eforturile aliaţilor preşedintelui Donald Trump de a afla informaţii compromiţătoare despre preşedintele ales Joe Biden şi fiul acestuia, Hunter, transmite Reuters.

”Campaniile ruseşti de dezinformare care vizează cetăţeni americani reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei noastre”, a declarat într-un comunicat secretarul Trezoreriei Steven Mnuchin, care a fost un aliat apropiat al lui Trump, dar săptămâna trecută a condamnat violenţa din Capitoliul SUA de către o gloată pro-Trump.

Departamentul Trezoreriei SUA acuză şapte persoane şi patru entităţi de implicare într-o reţea de influenţă străină legată de Rusia, asociată cu parlamentarul ucrainean Andrei Derkach.

Parlamentarul pro-rus a fost sancţionat de către guvernul SUA în septembrie, din cauza acuzaţiilor pe care a încercat să se amestece în alegerile din 2020 din SUA, câştigate de Biden.

Măsurile anunţate luni blochează toate activele din SUA ale celor pe lista neagră şi, în general, îi împiedică pe americani să facă afaceri cu ei.

"Statele Unite vor continua să apere agresiv integritatea sistemelor şi proceselor noastre electorale", a adăugat Mnuchin.

Sancţiunile survin cu nouă zile înainte ca Trump să părăsească funcţia de preşedinte.

Camera Reprezentanţilor, condusă de democraţi, a votat, în decembrie 2019, pentru punerea sub acuzare a lui Trump, sub acuzaţiile de abuz de putere şi obstrucţionare a Congresului, care decurg din cererea preşedintelui republican ca Ucraina să-i investigheze pe Biden şi pe fiul acestuia, Hunter, înainte de alegeri.

În februarie  2020, Senatul condus de republicani a votat pentru menţinerea lui Trump în funcţie.

Derkach a fost o figură cheie în promovarea acuzaţiilor nefondate că Hunter Biden şi-a folosit în mod necorespunzător influenţa asupra tatălui său - vicepreşedinte la acea vreme - pentru a ajuta Burisma, o companie de energie ucraineană la care Hunter era membrue în consiliul de administraţie, şi că Joe Biden a presat în mod ilegal Ucraina să concedieze un procuror de top care anchetase firma.

Aceste acuzaţii, destinate să dăuneze candidaturii lui Biden, au fost preluate de Trump, de avocatul său personal Rudy Giuliani şi de unii parlamentari republicani.

Despre unii dintre ucrainenii incluşi lista neagră de luni, în special foştii oficiali guvernamentali ucraineni Andrei Telizenko şi Konstantin Kulik, presa a scris că ar fi surse pentru Giuliani, care a călătorit în Ucraina pentru a încerca să-i convingă pe oficiali să îi investigheze pe cei doi Biden.

”Nu ne aşteptam la o listă atât de largă de persoane sancţionate de administraţia actuală”, a spus activista ucraineană anticorupţie Daria Kaleniuk.

De asemenea, Departamentul Trezoreriei a impus sancţiuni parlamentarului ucrainean Oleksandr Dubinski şi fostului oficial ucrainean Oleksandr Onişcenko. Departamentul îi acuză pe Telizenko, Kulik, Onişcenko şi Dubinski că ”au apărut public sau s-au asociat cu Derkach prin diseminarea şi promovarea coordonată a acuzaţiilor frauduloase şi neîntemeiate care implică un candidat politic american”.

De asemenea, Departamentul Trezoreriei a înscris pe lista neagră site-ul ucrainean NABU Leaks, sursa difuzării audio a conversaţiilor dintre Biden şi fostul lider ucrainean Petro Poroşenko.

Publicaţiile NABU Leaks se aliniază strâns la agenda şi punctele de discuţie ale lui Derkach. Într-o declaraţie, Dubinski a negat intervenţia în alegerile din SUA.

”Încă o dată declar că nu m-am amestecat niciodată în alegerile din alte state, inclusiv alegerile americane, şi că nu am niciodată legătură cu publicaţiile sau alte acţiuni similare ale aşa-numitelor casete Poroşenko-Biden”, a spus Dubinski.

Aliaţii lui Trump au afirmat că discuţiile Poroşenko-Biden ar fi dovezi ale presupusei corupţii a lui Biden sau a familiei sale. Casetele nu au furnizat nicio dovadă a faptelor greşite şi au fost în concordanţă cu poziţiile pe care Biden le-a luat public la acea vreme.

Telizenko, Kulik şi Derkach nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Aliaţii lui Trump sunt consternaţi de acţiunea Departamentului Trezoreriei care sancţionează ucrainenii care au servit drept surse pentru Giuliani atunci când acesta încerca să adune informaţii despre Hunter Biden, a declarat luni o sursă apropiată de consilierii juridici ai preşedintelui.

Celelalte persoane sancţionate sunt: Petro Zuravel, membru al echipei media a lui Derkach; susţinătorul lui Derkach, Dmitro Kovalciuk; şi Anton Simonenko, despre care Departamentul Trezoreriei a spus că a fost asistentul lui Derkach şi l-a ajutat să ascundă active financiare.

Celelalte entităţi sancţionate sunt: Only News şi Skeptik TOV, despre care departamentul a spus că sunt deţinute de Zuravel şi răspândesc dezinformarea în Ucraina; şi Era-Media TOV. Departamentul l-a descris pe Derkach drept proprietarul de facto al companiilor legate de Era-Media.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite