Washingtonul a adoptat sancţiuni împotriva unor lideri din Crimeea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Statele Unite ale Americii au introdus, vineri, sancţiuni împotriva a şapte lideri şi a unui grup petrolier din Crimeea, suspectaţi că ar ameninţa „pacea şi stabilitatea Ucrainei”, a anunţat Departamentul Trezoreriei americane într-un comunicat, informează Mediafax.

„Crimeea este un teritoriu ocupat. Vom continua să impunem sancţiuni celor care continuă să ameninţe integritatea teritorială şi suveranitatea Ucrainei”, a declarat subsecretarul Trezoreriei SUA însărcinat cu lupta împotriva terorismului şi cu informaţiile economice, David Cohen.

Potrivit informării publicate pe  site-ul Trezoreriei, printre oficialii vizaţi de aceste sancţiuni se numără Rustam Temirgaliev, vicepremierul care a facilitat organizarea referendumului în Crimeea, fostul vicepreşedinte al Parlamentului ucraiean Serghei Ţekov, dar şi primarul Sevastopolului, Aleksei Cialîi.

Trezoreria adaăga la lista sancţiunilor şi un grupul de petrol şi gaze, Cernomorneftegaz. Acesta fost sancţionat pentru „deturnarea activelor de stat ale Ucrainei”.Sancţiunile adoptate se referă la îngheţarea activelor celor şapte „lideri separatişti” şi a companiei menţionate. De asemenea, companiilor americane le-a fost interzisă orice operaţiune financiară care implică aceste persoane, „aflate pe un teritoriu ocupat”.

Reacţia autorităţilor din peninsulă a fost promptă, acestea susţinând în că sanţiunile celor de la Washington „nu au nicio valoare” şi nu pot „dăuna republicii”, potrivit declaraţiei ministrului Informaţiilor Publice al Crimeei, Dmitri Polonski, citat de agenţia CrimeaInform.

„Nu ne facem griji, fiindcă în ultima perioadă am auzit prea multe declaraţii privind aplicarea unor sancţiuni împotriva liderilor din Crimeea. Ne-am obişnuit deja (...) în prezent, nu au nicio valoare nici pentru Crimeea, nici pentru Rusia. Înţepăturile unor ţânţari mici nu ne vor putea opri", a subliniat reprezentantul guvernamental al republicii din peninsulă.

Anterior, autorităţile de Washington criticaseră dur calea urmată de cei din Crimeea, oficialii acesteia alegând opţiunea moscovită: „Aceşti indivizi şi această companie au fost sancţionaţi pentru implicare în acţiuni de subminare a procesului democratic din Ucraina, acţiuni care pun în pericol pacea, securitatea, stabilitatea, suveranitatea sau integritatea teritorială a Ucrainei", preciza instituţia americană.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite