Washington Post: Hackeri asociaţi serviciilor de informaţii ruse au accesat informaţiile pe care democraţii le au despre Donald Trump

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Unele aplicaţii din Google Play Ground sunt joacă de copii pentru hackeri

Două grupuri de hackeri asociate serviciilor de informaţii ruse ar fi reuşit să pătrundă în reţeaua Comitetului Naţional Democrat şi să acceseze toate informaţiile pe care le au asupra candidatului republican la alegerile prezidenţiale, Donald Trump, afirmă oficiali democraţi citaţi de cotidianul „Washington Post”.

Breşa de securitate cibernetică creată de hackeri în reţeaua democraţilor americani le-ar fi permis accesul la toate e-mailurile şi mesajele transmise în reţea timp de câteva luni, conform oficialilor partidului. Două grupuri de hackeri care ar colabora cu serviciile de informaţii de la Kremlin au fost responsabile pentru atacuri, conform unei firme americane de securitate cibernetică.

Vestea a fost confirmată de preşedintele Comitetului Naţional Democrat, Debbie Wasserman Schultz, care a adăugat că firma a reuşit să închidă breşa şi să securizeze

Atacul a vizat şi reţelele celor doi candidaţi la alegerile prezidenţiale din noiembrie, Donald Trump şi Hillary Clinton, precum şi calculatoarele unor comitete politice republicane, însă detalii despre aceste cazuri nu au fost comunicate.

Un purtător de cuvânt al ambasadei ruse la Washington a declarat că nu ştie despre o implicare a guvernului de la Moscova în aceste atacuri, în timp ce purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin a exclus orice implicare a Kremlinului în atacuri cibernetice asupra Statelor Unite, conform Reuters.

Grupurile de hackeri care au pătruns în reţeaua democraţilor au fost identificate ca apropiate serviciilor de informaţii ale Kremlinului de către firma americană de securitate cibernetică CrowdStrike.

„Ambele grupuri adversari se angajează în spionaj politic şi economic extins în beneficiul guvernului Federaţiei Ruse şi sunt bănuite de colaborări cu puternicele şi capabilele servicii de informaţii ruse” a declarat un reprezentant al companiei.

Unul dintre grupuri, denumit Cozy Bear de CrowdStrike, ar fi reuşit să acceseze reţeaua democrată încă din vara lui 2015, monitorizând comunicaţiile electronice ale partidului american. Celălalt, Fancy Bear, a pătruns în reţeaua democrată în aprilie anul curent, vizând datele strânse de democraţi despre opoziţia politică internă. Această a doua breşă a declanşat alerta de securitate, însă hackerii au putut accesa datele aminitite, incluzând cele despre Donald Trump.

CrowdStrike a adăugat că cele două firme nu păreau să colaboreze în timpul atacurilor, susţinând că Fancy Bear a acţionat din partea GRU-ului, serviciul militar de informaţii al Rusiei, în timp ce Cozy Bear ar fi asociat FSB-ului – principalul serviciu de securitate intern al Kremlinului, condus în trecut de Vladimir Putin.

„Acestea sunt servicii de informaţii externe sofisticate care au la dispoziţie mult timp, multe resurse, şi vizează cât mai multe informaţii despre sistemul politic al Statelor Unite. Democraţii nu sunt într-o luptă egală; e ca şi cum ai avea cetăţeni normali într-o luptă corp la corp cu ofiţeri militari antrenaţi” a spus preşedintele CrowdStrike, Shawn Henry.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite