Washington: Summit privind securitatea nucleară, sub spectrul unei „bombe murdare“ în mâinile teroriştilor. Rusia îl boicotează

0
Publicat:
Ultima actualizare:
substante radioactive foto osce

Lideri a peste 50 de ţări se reunesc în capitala Statelor Unite pentru a participa la un summit privind securitatea nucleară.Una dintre cele mai mari puteri nucleare din lume, Rusia, boicotează acest eveniment. Reuniunea va fi dominată de spectrul ameninţării unei „bombe murdare“ care ar putea ajunge în mâinile jihadiştilor.

Lideri a peste 50 de ţări se reunesc în capitala Statelor Unite pentru a participa la un summit privind securitatea nucleară. Printre participanţi se numără preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, şi omologii săi din România şi Turcia. Una dintre cele mai mari puteri nucleare din lume, Rusia, boicotează acest eveniment. 

Liderul de la Ankara, Recep Erdogan, are programată o întrevedere cu preşedintele american, Barack Obama şi una privată şi cu vicepreşedintele Statelor Unite Joe Biden.

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a refuzat invitaţia la acest eveniment, iar Washingtonul a catalogat decizia Moscovei drept o ocazie ratată.

Scenariul-catastrofă al unei "bombe murdare" în mâinile jihadiştilor Statului Islamic (SI) va plana asupra lucrărilor summitului privind securitatea nucleară ce va avea loc joi şi vineri la Washington, la iniţiativa lansată în 2010 de preşedintele american Barack Obama, notează miercuri AFP, preluată de agerpres.ro.

Contextul conferinţei de la Washington este cu atât mai dramatic, cu cât summitul, al patrulea de acest fel, va începe la doar o săptămână după atentatele de la Bruxelles revendicate de gruparea Stat Islamic şi pe fondul informaţiilor despre un ipotetic atentat „terorist nuclear“.

Vinerea trecută, presa belgiană relata că celula islamistă bruxelleză care a comis atacurile de la 22 martie intenţiona să fabrice o 'bombă murdară' radioactivă, concluzie survenită în urma informaţiei că doi dintre atacatorii sinucigaşi de la Bruxelles, fraţii El Bakraoui, au supravegheat prin mijloace video locuinţa unui expert nuclear belgian.

De altfel, la două zile după tragedia de la Bruxelles, directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano, avertiza într-un interviu acordat AFP: „Terorismul se răspândeşte, iar posibilitatea ca materiale nucleare să fie folosite nu poate fi exclusă“.

La rândul său, coordonatorul UE pentru lupta antiteroristă, Gilles de Kerchove, atrăgea atenţia, în ediţia de sâmbătă a cotidianului La Libre Belgique, că un eventual atac cibernetic şi preluarea sub control a „centrului de comandă al unei centrale nucleare“ de către jihadişti ar putea surveni „mai devreme de cinci ani“.

O dovadă a îngrijorării Washingtonului este şi faptul că acesta a propus Belgiei asistenţă pentru „protejarea infrastructurilor nucleare“ ale ţării, care a desfăşurat deja militari în jurul centralelor sale.

Deşi summitul privind securitatea nucleară nu va fi dedicat exclusiv riscului terorist, statele participante la coaliţia militară antijihadistă se vor reuni în marja conferinţei.

Arme de distrugere în masă ar putea să cadă în mâinile teroriştilor

După cum a explicat marţi purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Peter Cook, Statele Unite „se tem că arme de distrugere în masă ar putea să cadă în mâinile teroriştilor“. La Casa Albă, consilierul adjunct pentru securitate naţională, Benjamin Rhodes, a admis că „organizaţii teroriste îşi propun de ani întregi să achiziţioneze materiale nucleare“.

Chiar dacă puţini experţi consideră că SI ar putea să se doteze cândva cu arma atomică, sunt mulţi cei care se tem că gruparea jihadistă ar putea intra în posesia unor cantităţi de uraniu sau plutoniu cu care să încerce asamblarea unei „bombe murdare“. Un astfel de dispozitiv nu ar provoca o explozie nucleară, dar radioactivitatea produsă ar avea grave consecinţe sanitare, psihologice şi economice.

Potrivit datelor de care dispune AIEA, în ultimii 20 de ani în lume au avut loc în jur de 2.800 de incidente referitoare la trafic, deţinere ilegală sau pierdere de materiale nucleare.

Experţi americani în neproliferare nucleară estimează că, la sfârşitul lui 2014, stocurile mondiale de uraniu înalt îmbogăţit se ridicau la 1.370 de tone, cea mai mare parte aflate în Rusia.

Summitul privind securitatea nucleară este la cea de-a patra ediţie şi se va încheia în data de 1 aprilie. Scopul acestor întâlniri este stabilirea unor măsuri de securitate, astfel încât nimic din cele aproape două mii de tone de substanţe radioactive aflate în peste 50 de ţări să nu ajungă în mâinile teroriştilor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite