Washington Post: „Campania lui Hillary Clinton a finanţat investigaţia ce a condus la dosarul informativ asupra legăturilor dintre Trump şi Rusia”

Washington Post: „Campania lui Hillary Clinton a finanţat investigaţia ce a condus la dosarul informativ asupra legăturilor dintre Trump şi Rusia”

Hillary Clinton/ Foto: EPA

Campania lui Hillary Clinton şi Comitetul Naţional al Partidului Democrat (DNC) au ajutat la finanţarea investigaţiilor ce au rezultat în celebrul dosar ce conţine acuzaţii cu privire la presupusele legături dintre preşedintele Trump şi Rusia, şi o posibilă coordonare dintre campania acestuia şi Kremlin, anunţă cotidianul Washington Post.

Ştiri pe aceeaşi temă

Marc E. Elias, un avocat ce a reprezentat atât campania lui Clinton cât şi DNC-ul, a angajat firma din Washington, Fusion GPS, pentru a conduce această investigaţie.
 
După acest punct, scriu jurnaliştii de la WaPo, Fusion GPS l-a angajat pe autorul dosarului Christopher Steele, un fost ofiţer de informaţii al Marii Britanii cu legături strânse cu FBI şi comunitatea de informaţii a SUA. Înainte ca Fusion GPS să fie angajat de către campania lui Clinton, aceasta a desfăşurat această investigaţie la finanţarea unui contra-candidat republican al lui Donald Trump.
 
Prin intermediul firmei de avocatură a acestui avocat, Perkins Coie, echipa candidatului democrat a continuat să finanţeze această investigaţie până în octombrie 2016, la doar câteva zile de alegerile prezidenţiale, scrie cotidianul american ce citează surse din comunitatea de informaţii a Statelor Unite.
 
Christopher Steele, ce în perioada în care a fost cadru activ al agenţiilor de informaţii ale Marii Britanii a activat în Rusia, a adunat în acest dosar o serie de rapoarte informative. Acestea susţineau că autorităţile de la Kremlin au adunat informaţii compromiţătoare despre Trump şi că acestea erau implicate în mod activ în campania miliardarului american.
 
Agenţiile de informaţii ale Statelor Unite au dat publicităţii concluziile unui raport ce susţinea că Rusia a intervenit în campania electorală din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump.
 
Fusion GPS a fost angajată iniţial să cerceteze trecutul lui Donald Trump, şi doar după ce au realizat legăturile extinse ale lui Trump cu Rusia au început investigaţia acestora în detaliu. Sursele citate de WaPo susţin că activitatea lui Steele nu a fost influenţată direct de către campania lui Clinton sau membrii DNC.
 
O parte dintre acuzaţiile formulate de către acesta din urmă au început să circule în presa americană în vara lui 2016, în momentul în care FBI-ul a lansat propria investigaţie de contra-informaţii în legătură cu posibila legătură dintre Trump şi Kremlin. În acea perioadă, Steele a oferit o parte a informaţiilor sale cu FBI.
 
După alegerile din noiembrie, FBI-ul a continuat să-l plătească pe Steele pentru a-şi continua investigaţia, însă a oprit această înţelegere în momentul în care acesta a fost identificat public în mass media americană.
 
Dosarul a fost publicat de BuzzFeed News în Ianuarie 2017.
 
Oficialii au afirmat că FBI-ul a confirmat o parte din informaţiile din acest dosar, iar altele, inclusiv cele mai senzaţionale acuzaţii, nu au fost încă confirmate şi este posibil să nu fie vreodată.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: