Washington Post: Administraţia Trump a spionat jurnalişti care anchetau ingerinţa Rusiei în alegerile din 2016 din SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO MediaPost
FOTO MediaPost

Administraţia Trump a obţinut în secret desfăşurătoarele telefonice ale unor jurnalişti de la Washington Post care scriau despre acuzaţiile privind ingerinţa Rusiei în alegerile prezidenţiale organizate în 2016 din Statele Unite, scrie cotidianul american în ediţia sa de vineri, potrivit AFP.

Departamentul american al Justiţiei a trimis o scrisoare jurnaliştilor Ellen Nakashima şi Greg Miller, precum şi fostului jurnalist Adam Entous, în care îi informează că a primit desfăşurătoarele liniilor lor telefonice fixe personale şi de serviciu, precum şi ale telefoanelor lor mobile „pentru perioada 15 aprilie 2017 - 31 iulie 2017”, dezvăluie Washington Post.

Cotidianul american se declară „profund afectat de această utilizare a puterii guvernamentale în scopul obţinerii unui acces la comunicaţii ale jurnaliştilor”.

„Departamentul Justiţiei trebuie să facă imediat lumină asupra motivelor intruziunii sale în activităţile reporterilor, care sunt protejaţi de primul amendament” al Constituţiei SUA, solicită redactorul-şef Cameron Barr.

Într-o luare de poziţie pe acest subiect, Uniunea Americană pentru Libertăţile Civile (ACLU) acuză Departamentul Justiţiei că „i-a spionat” pe cei trei jurnalişti „după bunul plac al unei administraţii”.

„Aşa ceva nu ar fi trebuit să se întâmple niciodată. Când administraţia spionează jurnalişti şi sursele lor, compromite libertatea presei”, subliniază ACLU într-un mesaj publicat pe Twitter.

Scrisorile adresate jurnaliştilor nu precizează motivele pentru care au fost cerute desfăşurătoarele lor telefonice. Însă, la sfârşitul perioadei respective, cei trei jurnalişti au scris un articol în care se sugera că Jeff Sessions, devenit mai târziu procuror general în administraţia Donald Trump, a discutat despre campania acestuia din urmă cu ambasadorul Rusiei la Washington.

Rusia este acuzată că a susţinut pe ascuns candidatura republicanului Donald Trump la alegerile din 2016 în scopul de a-i favoriza victoria în detrimentul democratei Hillary Clinton, notează AFP.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite