Vulcanul Kilauea ameninţă şi alte oraşe din Hawaii FOTO VIDEO

Vulcanul Kilauea ameninţă şi alte oraşe din Hawaii FOTO VIDEO

Lava a distrus cel puţin 36 de locuinţe

Explozia puternică produsă miercuri la vulcanul Kilauea ar putea fi prima dintr-o serie mai violentă de erupţii, în urma cărora vulcanul ar putea arunca roci pe o distanţă de mai mulţi kilometri, iar oraşele din vecinătate ar putea fi acoperite de cenuşă vulcanică şi fum, avertizează Institutul American de Geofizică (USGS), citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Kilauea, cel mai activ vulcan din Hawaii, a erupt joia trecută, iar un cutremur puternic a zguduit craterul în ziua următoare. Lava care a curs din fisurile apărute pe versant a distrus cel puţin 36 de locuinţe şi alte clădiri şi a cauzat evacuarea a aproximativ 2.000 de rezidenţi.
 
USGS a avertizat că mai multe erupţii violente s-ar putea produce începând cu mijlocul lunii mai, vulcanul urmând să proiecteze la distanţa de peste un kilometru roci cu greutate de mai multe tone, să arunce fragmente de rocă pe mai mulţi kilometri şi să acopere cu cenuşă zone aflate până la o distanţă de 32 de kilometri de crater.
 
''Acesta este probabil primul dintre multele evenimente similare care vor urma'', a spus Tina Neal, cercetător la Observatorul vulcanologic din cadrul USGS Hawaii, referitor la erupţia de miercuri care a fost însoţită de roci aruncate din crater.
 
Oraşul Hilo, aflat la circa 40 de kilometri nord-est de Kilauea, pe Insula Mare din Hawaii, şi satul Pahoa, la 39 de kilometri est, ar putea fi expuse la poluare vulcanică atmosferică, aşa numitul vog, iar un strat de cenuşă ar putea acoperi zona în cazul în care încep erupţiile explozive, iar direcţia dominantă a vântului se schimbă, a spus Neal.
 
 Până acum din calea dezastrului provocat de lava fierbinte au fost evacuaţi peste 2000 de oameni. Mai mult, erupţia a produs pagube însemnate, hectare întregi de pădure torpicală şi 26 de locuinţe fiind distruse. 
 
Geologii spun că Kilauea este cel mai mare vulcan din insula Hawaii, legendele denumindu-l drept casa Zeiţei Focului în mitologia locală. Ultima erupţie de amploare a acestui vulcan s-a înregistrat în 1955 şi a durat 88 de zile. 
 
citeste totul despre: