Visul dreptei americane care tânjeşte la Ungaria iliberală a lui Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Panou cu moderatorul Fox News Tucker Carlson la New York FOTO EPA-EFE
Panou cu moderatorul Fox News Tucker Carlson la New York FOTO EPA-EFE

Moderatorul canalului de dreapta Fox News Tucker Carlson se află în Ungaria şi în zilele următoare îşi va transmite emisiunea din Budapesta, unde va vorbi la o conferinţă legată de mişcarea politică conservatoare a premierului maghiar Viktor Orban, arată un editorial publicat în Washington Post despre visul dreptei americane care priveşte cu jind la Ungaria iliberalistă.

Premierul maghiar a publicat luni imagini de la întâlnirea cu moderatorul american, numit de jurnalistul Washington Post Michael Kranish, într-un portret recent, „vocea suferinţei albe” în SUA.

Carson este cel mai cunoscut promotor al brandului politic de dreapta de tip nativist popularizat de fostul preşedinte american Donald Trump şi dus mai departe de fani, activişti şi politicieni ce iau în stăpânire Partidul Republican.

Într-o mişcare de distanţare faţă de trecut, aceştia sunt virulent anti-imigraţie şi sceptici faţă de comerţul liber şi puterea generată de corporaţii. Credinţa lor este într-un tip de naţionalism adesea religios şi implict rasist în timp ce poartă un război cultural consecvent contra ameninţărilor percepute din partea multiculturalismului, feminismului, drepturilor LGBT şi liberalismului în sens larg.

În Orban, Carlson şi clica sa au găsit în ultimii ani atât un spirit înrudit, cât şi un pionier care nu are o putere dominantă doar acasă, ci are capacitatea să işte diviziuni în mijlocul forţelor liberale peste hotare, mai cu seamă în rândul elitelor aflate la cârma UE.

În emisiunea sa, Carlson l-a aplaudat frecvent pe Orban pentru că şi-a apărat conaţionalii de presupusele pericole ale migranţilor musulmani şi ale tehnocraţilor de la Bruxelles. „Liderilor Ungariei sunt preocupaţi de fapt să se asigure că proprii oameni prosperă”, a spus Carlson în 2019, referindu-se la eforturile lui Orban de a stimula familiile maghiare să aibă mai mulţi copii. „În loc să promită averea naţiunii fiecărui imigrant ilegal din lumea a treia, ei folosesc dolari fiscali pentru a-şi ridica propriul popor”.

Dacă Carlson nu a pomenit mai nimic despre natura autocrată a guvernării lui Orban, nu este un fapt prea surprinzător pentru că în definitiv orbanismul este un vis înflăcărat al dreptei americane - în Ungaria premierul are putere asupra unei guvern capturat prin redesenarea hărţilor electorale şi instalarea loialiştilor în sistemul judiciar, în timp ce portalurile de presă îi sunt fidele în majoritate. De altfel, premierul maghiar este şef peste o reţea clientelară şi potenţial coruptă care întreţine legăturile dintre titanii industriilor.

El şi aliaţii săi promovează un naţionalism tradiţionalist şi etnic şi trag constant alarma asupra ameninţării destul de iluzorii pe care o reprezintă imigranţii, minorităţile şi refugiaţii - sau „invadatorii”, aşa cum i-a descris Orban - faţă de modul de viaţă al Ungariei. La fel ca o serie de guverne de stat republicane din Statele Unite, Orban a încercat să facă educaţia maghiară mai „patriotică”. În atacurile sale asupra diferitelor instituţii ale societăţii civile, Orban a fost acuzat că a evocat metafore antisemite. Parlamentul maghiar a adoptat recent o legislaţie anti-LGBT care a determinat reacţii furioase în altă parte a continentului, unii lideri europeni cerând ieşirea Ungariei din UE. Şi sub supravegherea lui Orban, Ungaria pare să fi desfăşurat programe spyware de nivel militar pentru a intercepta telefoanele jurnaliştilor independenţi şi disidenţi, o palmă la adresa protecţiei stricte a confidenţialităţii digitale a UE. (Biroul lui Orban a răspuns acuzaţiilor cu o declaraţie amplă care afirmă că guvernarea sa respectă„statul de drept”).

„Milioane de telespectatori Fox News din această săptămână vor avea probabil ocazia să-şi formeze o viziune asupra Ungariei, care nu numai că îşi deprioritizează schimbarea politică, ci susţine concentrarea aparentă a lui Orban asupra păstrării caracterului naţional”, a remarcat Philip Bump de la Washington Post. „Orbanismul va fi cu siguranţă prezentat nu ca un pericol pentru tradiţiile americane, ci pentru salvarea acestora”.

Într-un discurs recent, J.D. Vance, un capitalist de risc care face campanii pe o platformă naţionalistă şi populară pentru alegerile primare din Senatului Republican din Ohio, a ridiculizat ceea ce a numit „stânga fără copii” din Statele Unite ca agenţi ai „colapsului civilizaţional”. El a avansat ulterior agenda lui Orban: În Ungaria, „ sunt oferite împrumuturi cuplurilor proaspăt căsătorite, care sunt iertate la un moment dat dacă acele cupluri au rămas împreună şi au avut copii”, a spus Vance. „De ce nu putem face asta aici? De ce nu putem promova de fapt formarea familiei? ” Desigur, zeci de milioane de gospodării americane beneficiază deja de credite fiscale pentru copii.

Influentul comentator conservator Rod Dreher s-a mutat la Budapesta la începutul acestui an, cu prilejul unei burse, după ce a promovat Ungaria ca un fel de spaţiu sigur pentru găzduirea acelor americani de dreapta disperaţi să scape de liberalismul „hegemonic” - care îşi are rădăcinile în patria lor. În apărarea lui Orban, Dreher a susţinut meritele „autoritarismului moale” al Ungariei faţă de „totalitarismul moale” al proiectului UE.

„Este o trăsătură curioasă a vremurilor noastre faptul că Ungaria - o naţiune mică a cărei economie modestă este susţinută de ajutorul UE şi al cărei guvern caută împrumuturi chinezeşti - a devenit o astfel de stea călăuzitoare pentru mişcarea de dreapta din cea mai puternică ţară din lume. Dar în acest punct ne aflăm. În indexul său de urmărire a direcţiei politice a partidelor democratice din întreaga lume, Institutul V-Dem din Suedia a constatat că Partidul Republican a alunecat către iliberalismul partidelor de guvernământ din Turcia şi Ungaria, ambele găzduind guverne majoritare de dreapta, care au erodat normele democratice pentru a se menţine la putere”, scrie editorialistul Washington Post Ishaan Tharoor.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite