VIDEO Ultima dezbatere prezidenţială din SUA, câştigată de Obama. Romney, învins de propria lipsă de experienţă pe politică externă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mitt Romney a pierdut procente în sondaje, în faţa lui Barack Obama, care s-a arătat mult mai stăpân pe situaţie în timpul dezbaterii televizate despre politica externă a SUA FOTO: Reuters
Mitt Romney a pierdut procente în sondaje, în faţa lui Barack Obama, care s-a arătat mult mai stăpân pe situaţie în timpul dezbaterii televizate despre politica externă a SUA FOTO: Reuters

Trei dezbateri prezidenţiale şi două săptămâni până la momentul decisiv: alegerea noului lider al Statelor Unite ale Americii, pe 6 noiembrie. Ultima confruntare dintre democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney a vizat politica externă a SUA, sondajele de opinie efectuate după dezbaterea televizată adjudecând victoria actualului preşedinte american.

„Un Barack Obama în putere l-a provocat, luni seară, pe contracandidatul său republican, Mitt Romney, la o cursă de politică externă. Analiştii şi sondajele de opinie i-au acordat victoria lui Obama, cu doar 15 zile înainte de ziua alegerilor prezidenţiale programate pe 6 noiembrie”, scrie CNN.

A treia şi ultima dezbatere prezidenţială dintre cei doi candidaţi la şefia SUA a avut loc la Universitatea Lynn din Boca Raton (Florida).

Barack Obama şi-a demonstrat calităţile de comandant-şef al SUA atunci când a explicat politicile externe ale Statelor Unite sub conducerea sa şi a atacat viziunea şi propunerile lui Romney, fost guvernator al statului Massachusetts, exploatând pe cât posibil experienţa limitată a republicanului pe plan internaţional.

Dacă la prima dezbatere prezidenţială prestaţia lui Obama a lăsat de dorit, iar la a doua confruntare cei doi candidaţi s-au antrenat într-o conversaţie construită în jurul replicilor „Ba da! Ba nu”, la a treia, democratul şi republicanul şi-au verificat cunoştinţele de politică internaţională.

La finele dezbaterii de 90 de minute, atât analiştii, cât şi sondajele de opinie au concluzionat că Obama este câştigătorul serii şi că experienţa limitată pe politică externă i-a năruit lui Romney orice şanse de a-l învinge pe preşedintele în funcţie. Mai mult de atât, republicanul a sfârşit prin a sprijini cele mai multe decizii ale administraţiei Obama, chiar şi punctele sensibile, cum ar fi războiul civil din Siria şi acţiunile întreprinse pentru a împiedica Iranului să conceapă arme nucleare.

Barack Obama a încercat să scoată în evidenţă lipsa de experienţă a lui Romney în ceea ce priveşte politicile externe, în timp ce Romney a declarat că strategia pe afaceri internaţionale din timpul lui Obama a scăzut respectul în lume faţă de Statele Unite.

Republicanul a încercat să schimbe, în repetate rânduri, firul discuţiei în favoarea problemelor în stat pe care le stăpâneşte mai bine, precum şomajul ridicat şi redresarea economică.

Romney a atacat, de asemenea, decizia preşedintelui Obama de a micşora Armata SUA, lăsând Marina şi Forţele Aeriene la cele mai joase niveluri înregistrate în ultimele decenii. „Marina noastră este mai mică decât a fost vreodată din 1917 încoace. Soldaţii din Forţele Aeriene sunt în vârstă, iar numărul lor este mai mic decât în orice moment de la fondarea instituţiei în 1947“, a spus republicanul.

Obama a ripostat, spunând că Romney „nu a petrecut destul timp studiind modul în care lucrează Armata”. „Ai menţionat de Marină şi de faptul că avem mai puţine nave decât în 1916. Ei bine, avem şi mai puţini cai şi mai puţine baionete, din cauză că armata nostre a evoluat“, a explicat liderul democrat al SUA.

Adăugând sarcastic că Marina are în prezent „portavioane, nave care merg pe sub apă şi submarine nucleare”, preşedintele Obama a concluzionat: „Nu mai este vorba de un câmp de luptă în care ne numărăm navele, ci este vorba de capacităţile noastre militare“. 

Fostul guvernator a apreciat eforturile lui Obama de a-l ucide pe Osama bin Laden, dar a insistat că „nu putem ieşi din mizeria asta“. El a propus o „strategie globală“ pentru a stopa extremismul violent din Orientul Mijlociu. „Cheia este calea de a determina lumea musulmană să respingă extremismul din proprie voinţă“, a declarat Romney, propunând ca politicile SUA să promoveze o dezvoltare economică, o mai bună educaţie, egalitatea între sexe şi să ajute la crearea instituţiilor. În cadrul discuţiei pe terorism, el nu a reuşit să exprime nicio diferenţă semnificativă faţă de politica lui Obama, în cazul în care va câştiga alegerile.

„Ceea ce trebuie să facem cu privire la Orientul Mijlociu este să implementăm o conducere puternică în SUA, constantă, nu o conducere greşită şi nesăbuită, pe care o întâlnim pe tot Globul“, a spus preşedintele american. Planul economic al lui Romney urmăreşte reducerea impozitelor, în timp ce creşte cheltuielile de apărare, ceea ce ar duce la creşterea deficitului, a atras atenţia Obama.

În discuţia a intervenit şi conflictul din Siria, care a iscat păreri contradictorii între cei doi candidaţi.

Referindu-se necesitatea de a oferi ajutor armat rebelilor care luptă împotriva preşedintelui sirian Bashar al-Assad, Mitt Romney a spus că Obama nu a depus suficiente eforturi pentru a opri actele de violenţă care au dus la moartea a zeci de mii de oameni şi au destabilizat regiunea. „Ar trebui să avem rolul de lider“, a declarat republicanul.

Obama a răspuns rapid explicând că SUA au lucrat intens la organizarea eforturilor comunităţii internaţionale pentru a atenua războiul civil din Siria şi pentru a câştiga încrederea opoziţiei siriene. „Ne asigurăm că cei pe care îi ajutăm vor fi prietenii noştri în viitor“, a subliniat Obama.

În campania sa electorală, actualul lider de la Casa Albă l-a acuzat pe Romney că a deteriorat relaţia Statelor Unite cu alte ţări prin gafele comise în turneul său internaţional, care l-au purtat pe republican prin Marea Britanie, Israel şi Polonia.

CONCLUZIA ULTIMEI DEZBATERI

Analiştii au convenit că Obama a câştigat dezbaterea. Întrebat dacă rezultatul va influenţa ziua alegerilor, John King, corespondent CNN, a afirmat că „nu este nicio îndoială că acest succes va avea un efect asupra zilei decisive“.

Specialiştii CNN au convenit că Romney a încercat să nu sune ca un avocat prea zelos al acţiunii militare, acesta fiind modul în care Obama şi democraţii caută să-l înfăţişeze.

„Fără îndoială, Obama a câştigat puncte în această seară“, a declarat Alex Castellanos, strateg republican şi colaborator CNN.

Un sondaj CNN/ORC International a arătat că dintre cei care au urmărit dezbaterea, 48% l-au apreciat pe Obama, comparativ cu 40% care s-au arătat încântaţi de Romney. Un alt sondaj efectuat de CBS atribuie victoria tot democratului.

Pentru a câştiga şefia SUA, cei doi candidaţi se luptă pentru a câştiga susţinerea alegătorilor în trei state federale: Ohio, Florida şi Virginia. Potrivit celor mai recente date, Obama are un avans uşor în Ohio, Romney deţine majoritatea în Florida, iar Virginia este un punct mort.

SUA



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite