VIDEO Trump i-a adus un omagiu câinelui erou rănit în timpul operaţiunii de lichidare a liderului ISIS. Rămăşiţele trupeşti ale lui al-Baghdadi, aruncate în mare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
caine euro

Preşedintele american Donald Trump a postat luni pe Twitter fotografia unuia dintre cânii care i-a însoţit pe militarii americani în raidul care a dus uciderea liderului grupării Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi. Animalul, al cărui numea a fost protejat, a fost uşor rănit în timpul opeaţiunii de urmărire a şefului ISIS. Pentagonul a anunţat că Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare .

"Am declasificat fotografia câinelui minunat (al cărui nume nu a fost declasificat) care a făcut o treabă atât de bună în capturarea şi uciderea liderului ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi!", a postat Trump pe Twitter.

Generalul Mark Milley, şeful statului major interarme, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă de luni că animalul a fost rănit uşor în timpul raidului şi că se află încă în zona în care a avut loc operaţiunea.

Câinele "s-a întors la datorie împreună cu persoana care lucrează cu el", a spus Milley când a fost întrebat ce rol a jucat câinele în operaţiune. El a elogiat "serviciul extraordinar" al câinelui militar, al cărui nume a refuzat să-l divulge.

Ministrul apărării Mark Esper a glumit că Pentagonul "protejează identitatea câinelui".

Potrvit presei americane, patrupedul, un ciobănesc belgian, s-ar numi Conan. 

Câinele, despre care nu se ştie nici dacă este mascul sau femelă, i-a însoţit pe militarii americani în provincia siriană Idlib în raidul pentru capturarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, notează daily mail.

Trump a spus duminică că câinele l-a urmărit pe al-Baghdadi în tunelul în care fugiase liderul terorist şi unde a detonat vesta cu explozibili aflată asupra sa, provocând moartea sa şi a trei copii ai săi.

Armata americană are mai multe unităţi care utilizează câini special antrenaţi, care de obicei sunt din rasa Ciobănesc german sau Ciobănesc belgian Malinois. Câinii sunt antrenaţi să transporte echipament militar, să detecteze explozibili şi să-i urmărească pe teroriştii care fug.

infografie operatiune al-baghdadi

Cadavrul lui al-Baghdadi a fost aruncat în mare

Rămăşiţele trupeşti ale lui Abu Bakr al-Baghdadi au fost aruncate în mare după raidul militar american care l-a vizat pe liderul grupării Statul Islamic (SI) în Siria, au confirmat luni responsabili ai Pentagonului, citat de AFP .

Un responsabil citat de AFP, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, nu a furnizat alte detalii privind această ceremonie de înhumare în mare care aminteşte de cea a lui Osama bin Laden din 2011, după moartea liderului Al-Qaida în urma unui atac al unei unităţi americane de elită la ascunzătoarea sa din Pakistan. Potrivit unor oficiali citaţi de Reuters, care nu au intrat nici ei în amănunte, a fost respectat ritul religios islamic la ceremonia de înhumare în mare.

"Tratamentul" aplicat rămăşiţelor trupeşti s-a făcut "de manieră adecvată", a declarat anterior presei la Washington şeful statului major al armatei americane, generalul Mark Milley.

Dată fiind natura violentă a morţii lui Baghdadi, care s-a aruncat în aer după descinderea soldaţilor americani, este improbabil ca armata SUA să fie urmat acelaşi proces ca în cazul lui Osama bin Laden în 2011.

În cazul fondatorului Al-Qaida, trupul neînsufleţit a fost transportat pe portavionul USS Carl Vinson. Cadavrul a fost spălat şi acoperit cu un cerşaf alb, iar apoi s-a citit din Coran în limba arabă înainte ca trupul să fie aruncat în mare.

Rămăşiţele lui Baghdadi au fost mai întâi transportate la o facilitate sigură pentru a confirma identitatea lui în urma examinării unei probe de ADN, a precizat Milley.

Cum a fost localizat al-Baghdadi

casa al-baghdadi

Informaţiile pe care le-au obţinut de la consilierul lui Abu Bakr al-Baghdadi au ajutat serviciile de informaţii irakiene să îl localizeze pe liderul Daesh, a relatat Reuters citând doi agenţi de securitate irakieni.

Agenţia îl menţionează pe Ismael al-Ethawi, unul dintre principalii colaboratori ai şefului grupării teroriste. Acesta s-a alăturat al-Qaeda în 2006 şi a fost arestat de forţele americane în 2008, fiind închis timp de patru ani, potrivit oficialilor irakieni de securitate.

Ulterior, Al-Baghdadi i-a încredinţat lui al-Ethawi, care deţine un doctorat în ştiinţe islamice, misiunea de a oferi instrucţie religioasă şi de a selecta comandanţii pentru Daesh. După problemele întâmpinate de organizaţie în 2017, acesta a fugit în Siria împreună cu soţia sa siriană.

    La începutul acestui an, agenţi de informaţii americani, turci şi irakieni au capturat, într-o operaţiune, lideri Daesh, printre care patru irakieni şi un sirian. Acesta din urmă a indicat toate locurile în care s-a întâlnit cu al-Baghdadi în Siria, iar informaţiile au determinat aceste servicii să se coordoneze cu CIA.

„La mijlocul anului 2019, am reuşit să localizăm Idlib ca zona în care al-Baghdadi se muta din sat în sat, împreună cu familia sa şi cu trei colaboratori apropiaţi”, a spus el.

Informatorii sirieni l-au văzut apoi pe al-Ethawi într-o piaţă în Idlib şi l-au urmat până la casa în care stătea al-Baghdadi.

„Am trimis detaliile către CIA şi ei au folosit un satelit şi drone pentru a monitoriza locul în ultimele cinci luni”, a declarat oficialul.

Cu două zile înainte să fie lichidat, Al-Baghdadi a plecat cu familia sa pentru prima dată, călătorind cu microbuzul într-un sat din apropiere. Au fost ultimele sale momente din viaţă.

Forţele Democratice Siriene (SDF) susţin că au jucat un rol cheie în localizarea lui Baghdadi, care stătea în nordul Siriei, unde plănuia să treacă graniţa în Turcia.

”Începând cu 15 mai, am lucrat împreună cu CIA pentru a-l găsi pe al-Baghdadi şi a-l monitoriza îndeaproape”, a spus Polat Can, un înalt oficial al SDF. ”Una dintre sursele noastre a reuşit să ajungă la casa unde se ascundea al-Baghdadi. Acesta îşi schimba des locurile unde stătea. Era pe cale să se mute într-un loc nou din Jerablus (la graniţa cu Turcia)”, a explicat oficialul kurd.

”Spionul nostru, care a reuşit să ajungă la al Baghdadi, a adus lenjeria intimă a lui al-Baghdadi pentru a se realiza un test ADN şi pentru a ne asigura 100% că era vorba de el”, a adăugat Polat Can.

Pentru lichidarea lui Abu Bakr al-Baghdadi, planificatorii militari ai misiunii au avut nevoie de forţe americane în Irak, de unde misiunea a pornit şi unde s-a întors. De remarcat este că Turcia, aliat NATO, se afla mult mai aproape, dar a fost preferat Irakul. Operaţiunea s-a bazat în mare parte pe informaţii oferite de kurzii sirieni, care au continuat să conlucreze cu americanii şi după ce preşedintele Trump i-a abandonat. Prezenţa militară americană în Siria a fost esenţiala pentru informaţii şi planificare, adaptate mediului.

New York Times scrie că decizia lui Trump, în urmă cu trei săptămâni, de a retrage forţele din Siria a perturbat planificarea meticuloasă care era în curs de desfăşurare şi a forţat Pentagonul să accelereze misiunea, înainte de a pierde capacitatea de a controla trupe, spioni şi zboruri de recunoaştere. 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite