VIDEO Top zece secrete declasificate ale CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Documente ţinute secrete timp de ani de zile au devenit sursa unora dintre cele mai circulate teorii conspiraţioniste, după declasificarea arhivelor şi libera circulaţie în presă. Unele dintre ele au fost general acceptate ca fiind adevărate, în timp ce altele continuă să alimenteze şi astăzi numeroase piste conspiraţioniste, CIA fiind un actor important.

1. Operaţiunea Northwoods

Operaţiunea Northwoods se referea la un plan din 1962 prin care şefii Statelor Majore americane schiţat şi au aprobat mai multe planuri ale unor atacuri pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, împotriva propriilor cetăţeni, pentru a-i induce pe oameni în eroare astfel încât să creadă că vinovată pentru vărsarea de sânge armata Cubei. Aceste planuri presupuneau împuşcarea unor americani nevinovaţi în plină stradă, scufundarea bărcilor cu refugiaţi ce fugeau din Cuba, deturnări de avioane şi lansarea un val de acţiuni teroriste lansate în capitala ţării, Miami şi alte oraşe americane.

Falsul atac terorist, orchestrat de CIA, avea scopul de a obţine susţinerea americanilor pentru ca SUA să intre în război cu ţara insulară Cuba. Toate dovezile contrafăcute de CIA trebuiau să conducă la acuzarea lui Fidel Castro, liderul regimului comunist de la Havana.

9. Operaţiunea Paperclip

Una dintre ultimele bătălii ale celui de-al Doilea Război Mondial nu s-a dat pe câmpul de luptă, ci a fost mai degrabă o bătălie a geniilor. Preşedintele american Harry S. Truman a autorizat în 1946 proiectul Paperclip, care a facilitat aducerea a aproximativ  700 de oameni de ştiinţă nazişti în SUA, majoritatea fiind susţinători fervenţi ai nazismului, ofiţer SS, lideri ai celui de-al treilea Reich şi criminali de război. Ei au primit cetăţenii americane după ce cazierele le-au fost şterse, iar trecutul şi identităţile schimbate, cu scopul de a fi integraţi în cadrul CIA.

Americanii au reuşit să acapareze o cantitate uriaşă de informaţii, care au depăşit spera domeniului militar. Dincolo de tehnologia militară, americanii şi germanii au colaborat în cadrul mai multor experimente de control mintal şi cercetări medicale, sociale, electronice, aeronautice, de fizică atomică.

8. Tranzacţii SUA-URSS

CIA a vândut sovieticilor echipamente defecte intenţionat. Această mişcare ar fi provocat explozia celei mai importante conducte de gaz trans-siberiene în 1982, de pe urma căreia URSS ar fi putut câştiga opt miliarde de dolari pe an. Deflagraţia a fost uriaşă, precum şi pagubele provocate economiei sovietice.

7. Operaţiunea Mongoose

Aceasta a făcut arte dintr-un program complex început în 1961, prin care preşedintele american John F. Kennedy a însărcinat CIA cu organizarea unor operaţiuni cu scopul de a răsturna regimul comunisc al lui Fidel Castro.

Operaţiunea Mongoose (Mnagusta) presupunea orchestrarea unor misiuni de propagandă, sabotaj, război psihologic, care ar fi dus în cele din urmă la izbucnirea unei revolte a cubanezilor . operaţiunea a evoluat într-o direcţia în care obiectivul principal devenise uciderea lui Castro, agenţii americani inventând numeroase modalităţi de asasinare: otrăvirea trabucurilor sale, contaminarea îmbrăcămintelor sale cu tallium, eliberarea de substanţe halucinogene în timpul discursurilor sale masive.

6. Pisicile-spion

CIA a implantat microfoane minuscule în pisici, aşa încât felinele să poată înregistra conversaţiile inamicilor comunişti ai Statelor Unite.

Din păcate pentru agenţii americani, atunci când a fost pusă în aplicare prima şi singura misiune de acest fel, pisica spion a fot călcată de o maşină fără a furniza vreo înregistrare.

Top zece secrete din spatele Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA)

5. Operaţiunea Gold

CIA a construit în anii 1950 un tunel lung de 450 de metri pentru a intercepta conversaţiile telefonice date de la sediul sovieticilor din Berlin. Americanii au înregistrat aproximativ 50.000 de discuţii de-a lungul unui an.

În ciuda demersurilor agenţilor americani, în colaborare cu spionii britanici, o „cârtiţă” din MI6a avertizat KGB-ul încă dinainte ca tunelul să fi fost gata, ceea ce a dus la descoperirea faptului că americanii au fost induşi în eroare şi inundaţi de informaţii false.

4. Sukarno

Implicaţi într-o misiune de subminare a puterii preşedintelui indonezian în timpul Războiului Rece, agenţii CIA au creat un film pornografic în care actorul principal avea trăsături fizice izbitor de asemănătoare cu liderul asiatic.

3. Torturi

Tehnicile de interogare aplicate de CIA suspecţilor terorişti includ tentative de înecare, lipsa de somn, spălarea creierului prin piese muzicale, cum ar fi coloana sonoară a serialului Sesame Street.

2. MKUltra

Din experimentele de control mintal au făcut parte şi administrarea secretă de LSD cetăţenilor americani, precum şi alte substanţe chimice, hipnoza, izolarea, abuzurile verbale şi fizice. La nouă zile după ce a fost drogat, un agent CIA s-a sinucis. Lansat la începutul anilor 50 şi încheiat în mod oficial în 1973, programul a fost sancţionat pentru folosirea involuntară a oamenilor drept cobai şi intoxicare lor cu medicamente mascate.

1. Nanda Devi

În 1965, CIA a plantat un puternic dispozitiv nuclear pe muntele Nanda Devi din India. A fost însă acoperit în urma unei avalanşe, iar dispozitivul nu a mai fost descoperit nici până în ziua de astăzi.

 

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite