VIDEO Statele Unite vor ca anul viitor să dispună de sisteme de interceptare a armelor hipersonice ruseşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe companii americane din sectorul militar lucrează la dezvoltarea unor sisteme de interceptare a armelor hipersonice ruseşti şi chinezeşti, precum şi la conceperea unor noi tipuri de armament bazat pe lasere şi microunde.

La sfârşitul lunii august, Lockheed Martin, Boeing şi Raytheon au încheiat contracte cu Agenţia de Apărare Antirachetă americană pentru a dezvolta proiecte de interceptare a armelor hipersonice. În acelaşi timp, Biroul de Planificare şi Dezvoltare Strategică al Forţelor Aeriene a angajat companii importante din sectorul militar pentru un studiu de piaţă pentru armamentul cu energie dirijată  (AED) (laser)  pentru a combate rachetele de croazieră. O cerere de ofertă a fost publicată pe site-ul federal de achiziţii publice. 

Trei proiecte

O licitaţie pentru dezvoltarea unor sisteme capabile să intercepteze arme hipersonice aerobalistice şi aerodinamice  a fost anunţată, în 2018,  de agenţia DARPA (responsabilă de cercetarea şi dezvoltarea de noi tehnologii militare) în cooperare cu Agenţia pentru apărare împotriva rachetelor. Lockheed Martin a câştigat un contract  de 4,442 milioane dolari pentru dezvoltarea proiectului de apărare hipersonică  Valkyrie Interceptor Terminal Hypersonic Defense . Potrivit  presei americane, Valkyrie va putea reduce avantajul Rusiei şi al Chinei în domeniul armelor hipersonice. Acest proiect trebuie implementat înainte de 2 mai 2020.

Compania Raytheon Missile Systems a câştigat contractul de proiectare a sistemului SM-3 HAWK în valoare de 4, 445 milioane dolari. Judecând după numele proiectului, vor fi dezvoltate în continuare  rachetele antiaeriene din gama Standard RIM-161 SM-3 care vor fi amplasate pe nave. Aceste rachete sunt echipate cu sistemul de luptă Aegis, montat pe vectori universali Mk-41 şi sunt destinate să distrugă diferite ţinte la o altitudine extra-atmosferică , dar pot fi montate şi terestru. Până în 2020, în ciuda protestelor Moscovei, americanii intenţionează să continue desfăşurarea de astfel de interceptori atât pe nave cât şi  terestru în nordul şi sudul Europei.

În cele din urmă, Boeing a semnat un contract în valoare de 4, 357 milioane de dolari pentru dezvoltarea tipului de interceptoare Hypervelocity Interceptor Concept for Hypersonic Weapons (HYVINT). Boeing are deja experienţă în a lucra cu sistemele hipersonice : pe 26 mai 2010, specialiştii companiei au testat cu succes racheta hipersonică de croazieră X-51A Waverider. Proiectilul a depăşit viteza de Mach 5. X-51.   X-51A Waverider trebuia să fie pus în funcţiune în 2017, dar data a fost amânată din diverse motive. Conform ultimelor informaţii, rachetele nu vor fi puse în funcţiune înainte de 2020.

Unele dintre aceste sisteme pot fi implementate în spaţiu. În ianuarie, subsecretarul ameican al apărării, Michael Griffith, a declarat: „În ceea ce priveşte nivelul spaţial al sistemului de rachete intercontinentale ABM, acesta începe cu senzorii. [...] Trebuie să facem faţă  ameninţărilor hipersonice din Rusia şi China. Nu are legătură cu rachetele intercontinentale. Aceste arme hipersonice sunt mai greu de detectat, aşa că trebuie să fii mai aproape de punctul de lansare. [...] Avem nevoie şi de mai multă acoperire“. În ceea ce priveşte potenţialul de dislocare a interceptorilor în spaţiu, Griffith a spus că un studiu special va fi dedicat acestei probleme, în special pentru a evalua eficacitatea şi costul implementării unor astfel de sisteme. Nu a dat un termen, dar pe măsură ce dezvoltă interceptoarele de arme hipersonice, Raytheon, Boeing şi Lockheed Martin vor examina şi posibilităţile de a le desfăşura în spaţiu.

Lasere şi microunde

La începutul lunii septembrie, site-ul federal de achiziţiilor publice din SUA a publicat un document al Oficiului de Planificare şi Experimentare Strategică al Forţelor Aeriene din SUA (SDPE). Pentagonul anunţa începerea studiilor de piaţă  pentru proiectarea armei cu energie direcţionată (AED) (arme cu laser) pentru protejarea bazelor aeriene de rachetele de croazieră.

Această cerere vine probabil ca răspuns la echiparea masivă cu rachete de croazieră Kalibr a Flotei militare ruse , precum şi cu dezvoltarea unor sisteme similare în China. Pentagonul a cerut companiilor de armament să participe la program, să prezinte concepte şi soluţii tehnice pentru lasere de mare putere şi sisteme pe bază de microunde puternice, capabile să facă faţă unor astfel de arme. Începerea testelor este programată pentru anul 2020.

Aceste sisteme sunt destinate protecţiei bazelor aeriene şi vor fi integrate în sistemul global de apărare antiaeriană şi anti-rachetă pentru a acţiona  împreună cu sistemele antiaeriene „convenţionale”. Se subliniază că unul dintre principalele obiective îl reprezintă studierea eficienţei interacţiunii cu arme cinetice şi energetice pentru a îndeplini aceeaşi sarcină.

La 1 decembrie 2018, în Rusia au intrat în teste sistemele laser Peresvet. Această armă este încă secretă, însă, potrivit specialiştilor, acest sistem îndeplineşte misiuni de apărare antiaeriană şi anti-rachetă, precum şi de luptă împotriva dronelor. Pentagonul a decis să lucreze şi în acest domeniu. 

În noiembrie 2018, Michael Griffith a anunţat că armata americană va primi o armă laser de mare putere, în câţiva ani, dar pentru aceasta Pentagonul ar trebui să crescă de trei sau patru ori investiţiile în acest sector. El a menţionat, de asemenea, că militarii intenţionau să utilizeze microundele pentru a crea un sistem capabil să neutralizeze dronele şi armele de înaltă precizie ale unui potenţial inamic.

Pe 5 septembrie 2019, Pentagonul a anunţat că a amânat planul de a lansa o armă cu fascicul de particule neutre în spaţiu pentru neutralizarea rachetelelor inamice. În martie, oficialii Pentagonului au solicitat 34 de milioane de dolari, în bugetul pentru 2020, pentru a îndeplini obiectivul de testare a armelor cu fascicul de particule neutre în spaţiu, în 2023. Dar, Congresul a exclus aceste cheltuieli din proiectul de buget.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite