VIDEO Scurgerea de petrol din Golful Mexic a fost oprită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După aproape trei luni, British Petroleum a reuşit, temporar, etanşeizarea puţului ce a explodat în aprilie. „E prea devreme să ne bucurăm“, spun oficialii companiei. Ei avertizează că totul depinde de rezultatul unui test aflat în desfăşurare.

„E bine să vedem că petrolul nu se mai scurge în Golful Mexic", a declarat vicepreşedintele British Petroleum, Kent Wells. El a precizat că scurgerea a fost oprită după închiderea celor trei valve ale unui nou dispozitiv instalat la începutul săptămânii.

Mai citiţi şi:

Directorul BP renunţă la gestionarea crizei ecologice din Golful Mexic

BP: Costurile dezastrului din Golful Mexic au ajuns la 2,65 mld. dolari

Petrolul a încetat să mai curgă din puţul subacvatic joi, în jurul orei 19.25 GMT (22.25 - ora României). Camerele de luat vederi situate la 1.500 de metri adâncime au arătat clar acest lucru, transmiţând imagini total diferite de cele de fiecare zi.

Experţii grupului supraveghează în continuare situaţia, pentru a depista eventuale noi scurgeri cauzate de creşterea presiunii, după închiderea valvelor.
Puţul Macondo a provocat cea mai gravă poluare din istoria Statelor Unite, după explozia sa din 20 aprilie, care a scufundat platforma Deepwater Horizon şi a omorât 11 oameni.

Îndemn la precauţie

Noul dispozitiv are capacitatea de a recupera întreaga cantitate de petrol care se scurge din puţul deteriorat de explozie. Wells a precizat că oficialii BP sunt „încurajaţi" de această reuşită, dar că „încearcă să se concentreze strict pe scopul testului", care e acela de a aduna date şi de a decide cum va continua operaţiunea. „Nu vreau să creez un fals sentiment de bucurie. Trebuie să mergem înainte şi să luăm deciziile corecte", a spus el.

Etanşeizarea puţului a fost salutată de diferiţi oficiali americani drept "un pas înainte". Aceştia au făcut însă apel la precauţie, arătând că oprirea scurgerii e numai parte a testului prin care experţii încearcă să stabilească rezistenţa pereţilor puţului. Testul a început cu întârziere de două zile, una din cauza cercetării amănunţite de către experţi a procedurilor şi cealaltă deoarece a fost nevoie de înlocuirea unei piese din echipament care nu era etanşă.

Datele privind presiunea sunt verificate foarte atent la fiecare şase ore. Dacă presiunea e ridicată, înseamnă că puţul rezistă. Presiunea scăzută înseamnă că există scurgeri în partea sa inferioară. Unul dintre şefii BP, Doug Suttles, a declarat pentru CNN că, "deşi pare că nu mai sunt scurgeri, e prea devreme să ne bucurăm".

Va rezista puţul 48 de ore?

Testul de rezistenţă a puţului poate lua sfârşit după oricare din aceste intervale de şase ore, dacă rezultatele sunt proaste, dar poate dura până la 48 de ore, dacă puţul rezistă. Cu cât mai mult durează testul, cu atât mai multe indicii sunt că puţul ar putea rezista.BP a atenţionat că întreruperea scurgerii, chiar dacă e o veste bună, nu va dura probabil mai mult de 48 de ore.

Cel mai probabil, după acest interval, chiar dacă puţul rezistă, valvele vor fi redeschise pentru a relua sifonarea petrolului în două nave de suprafaţă, Q4000 şi Helix Producer. Alte două nave sunt aşteptate la faţa locului în următoarele săptămâni, ceea ce va mări capacitatea de înmagazinare la 80.000 de barili pe zi, adică mai mult decât cele mai mari estimări ale cantităţii de petrol care se scurge zilnic. Oficialii statelor din jurul Golfului Mexic s-au declarat "uşuraţi" de reuşita BP, dar spun că operaţiunile de curăţire a petei de petrol ar putea dura mai mulţi ani.

Soluţia finală, în august

Amiralul în rezervă Thad Allen, care supraveghează operaţiunile din partea guvernului american, spune că, probabil, colectarea petrolului pe nave va fi reluată după acest test. „Soluţia finală este etanşeizarea puţului prin cele două puţuri laterale, ce vor fi definitivate în august", a declarat el.

Lupta cu mareea neagră

Dezastrul ecologic provocat de accidentul din Golful Mexic a costat deja grupul britanic 3,5 miliarde de dolari. BP a reuşit să recupereze 749.100 barili de petrol din aprilie şi până în prezent. Măsurile luate pentru limitarea dezastrului ecologic ar trebui să permită BP recuperarea a 60.000 - 80.000 de barili pe zi până la sfârşitul acestei luni.

În lupta contra mareei negre sunt angajate circa 46.000 de persoane, peste 6.400 de ambarcaţiuni şi câteva zeci de aeronave, potrivit producătorului britanic de petrol. Grupul a primit 105.000 de cereri de despăgubire şi a efectuat peste 52.000 de plăţi, totalizând 165 de milioane
de dolari.

7% este procentul cu care au crescut ieri acţiunile BP, în urma anunţului privind oprirea scurgerii

86 de zile a durat scurgerea neîncetată a petrolului în Golful Mexic, care a început în 20 aprilie

image
SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite