VIDEO Problema Iranului: de ce au pus americanii tunurile pe generalul britanic de origine română Christopher Ghika

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cel mai important general britanic din coaliţia împotriva Statului Islamic (SI), condusă de SUA, a spus că nu există o creştere a nivelului de ameninţare din partea forţelor susţinute de Iran din Irak sau Siria, contrazicând direct afirmaţiile Statelor Unite, folosite pentru a justifica sporirea forţelor militare din regiune.

Însă câteva ore mai târziu, afirmaţia sa a fost respinsă de către Comandamentul Central al SUA. Un purtător de cuvânt  a insistat că trupele din Irak sau Siria sunt la un nivel maxim de alertă din cauza ameninţării venite din partea Iranului. Versiunile conflictuale ale realităţii de pe teren au sporit confuzia şi semnalele divergente într-o zonă tensionată a Orientului Mijlociu. 

Generalul Christopher Ghika, care este comandant adjunct al Operation Inherent Resolve (OIR), coaliţia care desfăşoară acţiuni anti-tero împotriva Statului Islamic în Irak şi Siria, a fost întrebat în mod repetat de către reporteri despre ameninţarea venită din partea miliţiilor şiite din Siria şi Irak, adusă în discuţie de către oficiali americani în ultima săptămâna, drept justificare pentru trimiterea unui portavion, a unei baterii antiaeriene şi a bombardierelor B-52 Stratofortress în Golf.

„Nu – nu a existat o creştere a ameninţării venite din partea forţelor susţinute de Iran din Irak şi Siria“, a spus Ghika, în cadrul unei informări pentru Pentagon, de la Bagdad. „Suntem conştienţi de această prezenţă, evident. Şi le monitorizăm alături de altele, pentru că acesta este contextul în care ne aflăm. Monitorizăm grupurile de miliţie şiite“.

Marţi seară, Comandamentul Central al SUA – a cărui arie de operaţiuni acoperă Orientul Mijlociul şi Afganistanul – a publicat un comunicat de presă prin care a respins comentariile lui Ghika.

„Comentariile recente ale comandantului adjunct al OIR vin în contradicţie cu ameninţările credibile identificate, disponibile agenţiilor de informaţii americane şi aliate, referitoare la forţele susţinute de Iran din zonă“, se arată în declaraţie.

Informaţiile venite de la generalul britanic au stârnit nemulţumirea presei americane, care i-au făcut rapid un scurt istoric lui Christopher Ghika şi au reamintit cititorilor faptul că ofiţerii Armatei britanice nu au credibilitate.

Washington Examiner subliniază că ofiţerii militari britanici nu au credibilitate în ceea ce priveşte ameninţările venite din partea Iranului şi acest lucru se poate observa şi în operaţiunile desfăşurate în Irak. În 2005, în timp ce Armata americană şi puşcaşii marini înteţeau operaţiunile, Armata britanică din sudul Irakului s-a retras. Fiind atacată de miliţiile susţinute de Iran, britanicii au alternat operaţiunile ocazionale de patrulare cu înţelegerile încheiate cu acestea. Aceste acţiuni nu au făcut decât să sporească apetitul miliţiei şiite principale din Basra la acea vreme, armata Mahdi a lui Muqtada al-Sadr. Atunci susţinut de Iran, Sadr i-a hărţuit pe britanici până când aceştia au acceptat controlul său asupra regiunii Basra. Până în ianuarie 2008, britanicii se retrăseseră în zona aeroportului, unde au rămas până la retragerea completă a forţelor convenţionale ale Regatului Unit din Irak, în 2009, subliniază publicaţia americană.

Într-un alt articol care tratează declaraţiile generalului britanic de origine română, strănepot al Marthei Bibescu, Washington Examiner scrie că Ghika este descendent al unei familii regale din România, care a participat la nunta din 2011 dintre prinţul William şi Kate Middleton. Ghika, un veteran în vârstă de 47 de ani, este fiul fostului brigadier, prinţul John Ghika, un ofiţer al Gărzilor irlandeze a cărui dinastie nobiliară a condus Moldova în 1658 şi apoi Valahia. Publicaţia mai menţionează că generalul a fost acuzat în 2015 că a complotat cu infractori pentru a revendica o pădure din proprietatea statului. Acesta şi-ar fi falsificat documentele de moştenire pentru a putea revendica 43.000 de hectare de pădure. Ghika a afirmat că acuzaţiile sunt „complet neadevărate“. 

Prinţul John Ghika a fost trimis în Anglia, când România a intrat în cel de-Al Doilea Război Mondial. Tânărul prinţ a fost educat la o şcoală catolică din Ampleforth, deşi era considerat duşman străin, având în vedere că România era aliata Germaniei.
 

În 1978, atunci când dictatorul Nicolae Ceauşescu şi soţia sa Elena au efectuat o vizită de stat în Marea Britanie, prinţul John Ghika era comandantul trupelor Gărzilor Irlandeze de la paradă şi i-a întâmpinat pe cei doi la Buckingham Palace.

Chris Ghika a urmat calea tatălui său şi a ajuns în Gărzile Irlandeze - regiment de elită al Armatei britanice - în 1993. El a fost comandant de pluton în Irlanda de Nord în timpul Problemei irlandeze şi a fost şi în Macedonia în 1998 şi în Kosovo în 1999, în timpul conflictului din Balcani.

Atunci când prinţul John Ghika a murit în 2003, Times of London a notat în necrologul său că acesta avea „un fiu, care este maior în Gărzile Irlandeze şi va prelua titlul nobiliar, prinţul Christopher Ghika“.

Chris Ghika, care nu foloseşte titlul „prinţ“ în mod public, a fost observator militar în timpul războiului civil din Sierra Leone şi a comandat o campanie în Irak şi apoi batalionul Gărzilor Irlandeze în Helmand, în 2010, în timpul unor lupte sângeroase. El a fost, de asemenea, consilier militar în Ministerul britanic al Apărării.

După întoarcerea sa de la Helmand, a participat la mariajul dintre prinţul William şi Kate Middleton, spunând: „Nu există un contrast mai mare decât cel dintre a patrula în Afganistan şi a fi în Grădina Reginei în ziua nunţii regale, însă cerinţele sunt aceleaşi: autodisciplină, a face parte dintr-o echipă şi a crea excelenţă în orice facem“.
 

Neînţelegerea lui Ghika cu americanii este nefericită, având în vedere şi experinţa sa mare de operare împreună cu forţele SUA şi stima pe care şi-a câştigat-o din partea trupelor americane – a devenit comandant adjunct al Diviziei 1 de Infanterie, de la Fort Riley. 

El a devenit comandant adjunct pentru strategie şi informaţii în cadrul campaniei OIR condusă de SUA împotriva ISIS, în vara anului trecut.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite