VIDEO Prezidenţialele americane din 2020. Cum s-a prezentat miliardarul Michael Bloomberg la prima dezbatere a candidaţilor democraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliardarul Michael Bloomberg a participat, miercuri, la Las Vegas, statul Nevada, la prima dezbatere a candidaţilor democarţi preliminarele prezidenţiale americane. Contracandidaţii săi au pus tunurile pe el, denunţând observaţiile rasiste şi sexiste pe care le-a făcut în trecut, mai ales pe timpul mandatului său la primăria New Yorkului.

Omul de afaceri Michael Bloomberg a părut nervos şi ezitant la prima sa dezbatere naţională, care le-a permis alegătorilor să-l evalueze pe fostul primar din New York în direct şi fără un prompter.

"Sunt un newyorkez, care ştie cum să-nfrunte un escroc arogant precum Donald Trump, şi el newyorkez;  un fost primar care a ştiut să gestioneze un oraş complicat, cel mai mare şi mai divers din America;  un manager, care după 11 septembrie 2001 a ştiut ce-i de făcut pentru a revitaliza New York-ul, şi  un filantrop, care a făcut bani, nu i-a moştenit. Cheltuiesc aceşti bani pentru a scăpa ţara de Donald Trump, cel mai prost preşedinte din istoria Americii", a fpus Bloomberg. Fostul primar republican al New Yorkului, care a intrat târziu în cursa pentru Casa Albă şi a cheltuit sute de milioane de dolari pentru reclame la televiziune, a urcat în sondajele de opinie. Un sondaj Reuters / Ipsos publicat marţi îl plasa pe locul doi pentru intenţiile de vot în spatele lui Bernie Sanders.

Acuzat că încearcă să-şi croiască drum spre Casa Albă cu ajutorul banilor 

Toţi ceilalţi cinci contracandidaţi - Bernie Sanders, Elizabeth Warren, Amy Klobuchar, Joe Biden, Pete Buttigieg - l-au acuzat pe Michael Bloomberg că încearcă să-şi croiască drum către Casa Albă cu ajutorul banilor şi au susţinut că rezultatele lui ca primar al metropolei New York şi ca om de afaceri vor duce Partidul Democrat către înfrângere în luna noiembrie.

”Aş vrea să vorbesc despre adversarul nostru. Un miliardar care tratează femeile drept tipe grase şi lesbiene cu faţă de cal. Şi nu, nu vorbesc despre Donald Trump, ci mă refer la primarul Bloomberg. Democraţii îşi asumă un mare risc dacă noi doar înlocuim un miliardar arogant cu altul”, a spus Elizabeth Warren.

În cursul ultimilor ani, Bloomberg a fost acuzat că a făcut comentarii misogine şi sexiste, iar câţiva avocaţi au apărat în justiţie femei care fuseseră discriminate în compania sa de presă, Bloomberg News.

Bubele din timpul mandatului de primar al New Yorkului

Fostul primar al New York-ului nu a răspuns comentariilor lui Warren despre remarcile sale referitoare la femei. Atât Warren, cât şi Joe Biden, fost vicepreşedinte, l-au criticat pe Bloomberg pentru modul său de a trata femeile. Cei doi i-au cerut să-şi schimbe poziţia în legătură cu cazurile în care a încheiat acorduri de confidenţialitate cu femei pe care le-ar fi hărţuit. Bloomberg a refuzat, spunând că respectivele înţelegeri au fost făcute în mod ”consensual” în speranţa că ele vor rămâne private.

”Nu îl vom învinge pe Donald Trump cu un om care are nu ştim câte acorduri de confidenţialitate şi un şir lung de cazuri de femei care spun că au fost hărţuite sau discriminate”, a afirmat Elizabeth Warren, care a avut cea mai agresivă dezbatere de până acum.

Michael Bloomberg a replicat spunând că sunt ”foarte puţine” asemenea acorduri. ”Niciuna nu mă acuză de nimic. Poate lor nu le-au plăcut glumele spuse de mine”, a adăugat fostul primar al New York-ului.

Jim Biden a susţinut că Bloomberg nu a condus New York-ul foarte bine în timpul celor trei mandate de primar şi l-a criticat pentru politica ”stop-and-frisk”, care a permis poliţiştilor să oprească şi să percheziţioneze persoane pe stradă şi a ademenit un număr disproporţionat de afro-americani şi latino-americani.

Bloomberg s-a arătat ”îngrijorat şi stânjenit” de sprijinul său pentru această politică şi a recunoscut că şi-a cerut scuze pentru poziţia sa.

”Nu este vorba despre a-şi cere scuze sau nu, este vorba despre această politică. Ea este aberantă. Şi în realitate este o încălcare a tuturor drepturilor pe care le au oamenii”, a accentuat Joe Biden.

După o discuţie despre propunerile economice făcute de Bernie Sanders, Bloomberg a afirmat că nu există un mod mai uşor de a-l vedea pe Donald Trump reales în funcţia de preşedinte al SUA.

”Este ridicol. Nu vom scăpa de capitalism. Am încercat asta, alte ţări au încercat-o – s-a numit comunism şi nu a funcţionat. Cel mai cunoscut socialist din ţară se întâmplă să fie un milionar cu trei case. Mi-a scăpat ceva”, a spus Michael Bloomberg referitor la Sanders.

Bloomberg a mai intrat intempestiv în alegeri şi în 2002, când a candidat ca republican la primăria New York-ului, municipalitate covârşitor democrată. Era un pariu riscant,  pe care Bloomberg l-a câştigat cu un amestec de pragmatism, filantropie bine ţintită, şi o mare doză de şansă conjuncturală ţinând de diviziunile din tabăra adversă, notează RFI. "Oraşul a mers bine, Administraţia sa n-a avut nici urmă de corupţie.  A adus la Primărie o echipa talentată, a fost plin de energie, dispus să atace probleme serioase, economia locală a progresat, animozităţile rasiale s-au estompat, a fost destul de primitor cu imigranţii iar rata criminalităţii, scăzută deja, a scăzut şi mai mult", a declarat pentru RFI analistul politic Ellis Henican. 

„N-au fost un paradis cele trei mandateale lui la primăria New Yorkului, până-n 2013. Au fost excese verbale dezgropate astăzi cu voluptate de adversarii săi electorali, au fost rateuri politice, a fost, mai presus de toate, o filozofie ultra-liberală şi competitivă adusă de Bloomberg din sfera privată, unde a început cu un sistem electronic de informaţie şi analiză fianciară pe care l-a dezvoltat într-un concern mediatic de anvergură internaţională“, notează ea.

Ce spun sondajele 

"Majoritatea americanilor nu se descurcă prea bine când au de ales între un socialist, Sanders, pentru care banul e rădăcina răului, şi un miliardar care crede că banul e rădăcina puterii. Să propunem pe cineva ca mine, care trăieşte şi munceşte  într-un cartier de rând dintr-un oraş industrial din Vestul Mijlociu. Să promovăm în sfârşit un Democrat. N-ar trebui să fim puşi să alegem între un candidat care vrea să dea foc acestui partid, şi altul care vrea să-l cumpere", a punctat fostul primar de South Bend, statul Indiana, care aleargă pe culoarul central, în care se va  încadra, prin forţa lucrurilor, şi Bloomberg.

Obosit, în măsurabilă criză de viteză, vine, pe acelaşi culoar,  şi Joe Biden,  în ianuarie creditat, de 38% dintre Democraţi, cu cele mari şanse de a dispune de Trump . Acum, procentul celor care mai mizează pe el în confruntarea finală din noiembrie s-a înjumătăţit.

"Cu 60 de miliarde poţi cumpăra un car de publicitate, dar nu-ţi poţi şterge palmaresul:  poziţiile  în ce priveşte comunitatea afro-americană, metoda poliţienească de interpelare stradală cunoscută sub numele de "opreşte şi perchezitioneaza corporal" pe care a promovat-o, modul în care a vorbit despre Obama. Miliardele-s bune la drum lung, dar îi va fi greu lui Bloomberg să întrunească adeziunea bazei Democrate,  afro-, hispano-americanilor şi muncitorilor albi fără de care nu se poate câştiga o nominalizare".

La această oră, potrivit sondajelor, Biden are doar 10% şanse să obţină majoritatea delegaţilor la Convenţia din iulie, 30% mai puţine şanse decât liderul Bernie Sanders şi doar două procente mai multe decât Bloomberg, a cărui favorabilitate urmează însă o traiectorie ascendentă.

Argumentul lui Bloomberg este că e cel mai bine plasat, ca orientare politică, să-l înfrunte cu succes pe Trump la generale, când votează toţi americanii, nu doar membrii activi ai partidului Democrat. Dar, ca să-l  poată detrona pe Trump, trebuie mai întâi să treacă de primare.

SUA



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite